Εκτοξεύεται το έλλειμμα του 2021 - Ασπίδα μέτρων στην πραγματική οικονομία

Εκτοξεύεται το έλλειμμα του 2021 - Ασπίδα μέτρων στην πραγματική οικονομία

Με γεμάτο το οπλοστάσιο για την στήριξη της οικονομίας, θα μπει στο 2021 η ελληνική κυβέρνηση. Στο προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στην Βουλή το πρωτογενές έλλειμμα που θα είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτό του προσχεδίου. Όπως μάλιστα δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στην κοινωνία για όσο καιρό διαρκέσει η κρίση και στην προσπάθειά της αυτή χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που μπορεί να έχει στο οπλοστάσιό της.

Σύμφωνα με τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες το ύψος της ύφεσης θα πλησιάσει για το 2020 το 10,5%, ενώ για το 2021 η ανάπτυξη θα είναι μεν ισχυρή, αλλά όχι στα επίπεδα που όλοι ανέμεναν, πριν από ένα με δύο μήνες, όταν και την προσδιόριζαν στα επίπεδα του 7,5%.

Η μείωση αυτή αυξάνει όπως είναι αναμενόμενο και το πρωτογενές έλλειμμα, αφού αφενός θα υπάρξει μικρότερα εισόδημα στην κοινωνία και αφετέρου θα πρέπει να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα προκειμένου να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν την επόμενη χρονιά με ορίζοντα λήξης της πανδημίας ή τουλάχιστον σοβαρής άμβλυνσης των επιπτώσεών περί το τέλος Απριλίου.

Μέσα σε αυτό το διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα εμπλουτίζει το πακέτο μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι όρθιοι όταν λήξη ο εφιάλτης της πανδημίας. 

Στην κυβέρνηση θέλουν να κινηθούν με σύνεση και να μην προβούν σε κινήσεις που θα θέσουν την οικονομία σε κίνδυνο στην μετά Covid εποχή. Εξάλλου σε κάθε τους ευκαιρία, όλοι τους στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν, πως «ναι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, αλλά χωρίς ακρότητες και χωρίς να υποκύπτουμε σε λαϊκισμούς». Αυτό το τελευταίο μάλιστα αποτελεί ευθεία βολή εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης που τελευταία μέσω της Έφης Αχτσιόγλου επιτίθεται σε σφοδρότητα στην κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών.