8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Πολιτισμός: Έκτορας και Νιζίνσκι στη σκηνή του θεάτρου

Έκτορας και Νιζίνσκι στη σκηνή του θεάτρου

Ο Δημήτρης Λάλος, από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του και ευρηματικός σκηνοθέτης, δίνει ραντεβού με το θεατρόφιλο κοινό στο «Tempus Verum-Εν Αθήναις», στο Γκάζι (Ιάκχου 19) με δύο παραγωγές, σε σκηνοθεσία δική του: «Έκτορος Κάθαρσις», η Ιλιάδα από την πλευρά του Έκτορα, όπου και πρωταγωνιστεί (πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου) και «Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς» του Χριστόφορου Χριστοφή, η ζωή του πιο διάσημου χορευτή του δυτικού κόσμου (πρεμιέρα 26 Νοεμβρίου).

Συγκεκριμένα, το «Έκτορος Κάθαρσις» είναι η Ιλιάδα από την πλευρά του Έκτορα. Ο Δημήτρης Λάλος, με όχημα το ομηρικό έπος, επιχειρεί αφενός την ανάδειξη του μύθου από τη σκοπιά του Έκτορα – μία σπάνια προσέγγιση του κειμένου αφετέρου τη «αποκατάσταση» του ήρωα στη θέση που του αρμόζει, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τα υψηλά ιδανικά που διέπουν τα Ομηρικά Έπη. Η πρεμιέρα θα δοθεί το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021, στο θέατρο «Tempus Verum-Εν Αθήναις», στις 20:00.

Το τέλος του τρωικού πολέμου δε συμπίπτει με το θάνατο του Αχιλλέα, αλλά με τον νεκρώσιμο νόστο του Έκτορα και τις εκδηλώσεις του πένθους και πόνου που κορυφώνονται με τα ταφικά έθιμα της καύσης και ταφής του τρωικού ήρωα. Η μήνις του νικητή ή η ηρωική πορεία του ηττημένου; «Η παράσταση πραγματεύεται την κάθαρση του ατιμασμένου νεκρού, του υπερασπιστή της Τροίας, του αρνητή του πολέμου, του ειρηνοποιού, του άνδρα της λευκόχειρης Ανδρομάχης, του πατέρα του Αστυάνακτα, του γιου του Πριάμου και της Εκάβης, του αρχηγού των Τρώων, του αδελφού τού Πάρη, του στοχαστή: «Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης». Του Τρώα Ήρωα, του στοργικού, του Φόβου των Αχαιών» σημειώνει ο Δημήτρης Λάλος.

Η Αθηνά παραστέκει σύμμαχος στον Αχιλλέα την ώρα της πτώσης του Έκτορα, ο οποίος ξέρει πλέον ότι το τέλος πλησιάζει. Αποφασίζει να αγωνιστεί μέχρι θανάτου και ατιμάζεται από τον πανηγυρίζοντα υβριστή. Ο Έκτορας επιδίωξε το αδύνατο, πιστός στο χρέος και έκανε την υπέρβασή του. Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης είναι ο Λόγος, ο Λόγος του Ομήρου, ο πρόγονος του τραγικού Λόγου. Στο κείμενο «Έκτορος Κάθαρσις» έχουν απομονωθεί όλοι οι στίχοι, ετεροαναφορικοί ή αυτοαναφορικοί, σχετικά με τον Έκτορα και αποδίδονται με τη μορφή ραψωδιακής αφήγησης, συνοδεία ζωντανής μουσικής. Η μετάφραση είναι του Δημήτρη Μαρωνίτη, η σκηνοθεσία-σύνθεση κειμένου- ερμηνεία του Δημήτρη Λάλου. Μουσικός επί Σκηνής - Πρωτότυπη Μουσική Αλέξης Κωτσόπουλος, ενδυματολόγος Δήμητρα Λιάκουρα, δραματουργική επεξεργασία Κατερίνα Διακουμοπούλου, φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης και σχεδιασμός γραφιστικών Θωμάς Παπάζογλου.

Θυμίζουμε πως όταν άρχισε να παρουσιάζεται η μετάφραση Μαρωνίτη για τις ραψωδίες της Ιλιάδας, τα σχόλια ήταν παραπάνω από εγκωμιαστικά για αυτή την πρωτοποριακή δουλειά.

Η ζωή του πιο διάσημου χορευτή του δυτικού κόσμου, αποτελεί την πρώτη ύλη για το έργο «Νιζίνσκι, Η προφητεία της φωτιάς» του Χριστόφορου Χριστοφή, το οποίο ανεβαίνει στο θέατρο «Tempus Verum – Εν Αθήναις», τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, στις 21:00. Ο Δημήτρης Λάλος με αφορμή το κείμενο του Χριστόφορου Χριστοφή «Νιζίνκι, η προφητεία της φωτιάς» διερευνά το ανθρώπινο σώμα που είναι για τον Νιζίνσκι ταυτόχρονα το θέμα και το μέσον. «Ένας κόσμος χωρίς πόνο θα ήταν ένας κόσμος ηλιθίων» μοιάζει να μας λέει ο Νιζίνσκι, μέσα από το άσυλο, τη φυλακή του…

Τι σημαίνει «επιτελεστικό», δηλαδή performative, όρος που εισήχθη από τον Τζον Όστιν το 1955; Τι χρειάζεται ένα έργο τέχνης για να είναι παρουσιάσιμο; Πότε περάσαμε από το θεατρικό έργο, ως λογοτεχνικό είδος, στο θεατρικό έργο ως παραστάσιμο γεγονός; είναι μερικά από τα ερωτήματα που διερευνά η παράσταση, σύμφωνα με τον Δημήτρη Λάλο.
Η μεταφορά της αλήθειας επί σκηνής κάνει τα όρια της παράστασης και του επιτελεστικού (performance) να διευρυνθούν. Η σχέση κοινού-καλλιτέχνη επαναπροσδιορίζεται. Ο αισθητικός χαρακτήρας της παράστασης διαμορφώνεται από την ιδιότητά της ως γεγονός. Μας ανοίγονται καινούργιοι, άγνωστοι δρόμοι…

Το κείμενο υπογράφει ο Χριστόφορος Χριστοφής, τη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Λάλος, το εικαστικό περιβάλλον η Μαρινέλα Καλαϊτζαντωνάκη και τους φωτισμούς
ο Νίκος Βούλγαρης. Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης, Κρίστελ Καπερώνη, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Γιάννης Κατσιμίχας. Εισιτήρια- προπώληση στο https://www.viva.gr/tickets/theater/ektoros-katharsis-2/ και www.viva.gr

Early bird: 15€ για αγορά εισιτηρίων μέχρι και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου