Έκθεση ΔΝΤ: Έργα δημοσίων επενδύσεων για τόνωση της ανάπτυξης μετά την πανδημία

Έκθεση ΔΝΤ: Έργα δημοσίων επενδύσεων για τόνωση της ανάπτυξης μετά την πανδημία

Τα κράτη σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να αξιοποιήσουν την πανδημία του νέου κορονοϊού ως μία καλή ευκαιρία προκειμένου να στραφούν σε έργα που επωφελούνται από τα χαμηλά επιτόκια, όπως είναι οι επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ, τα κράτη επίσης καλούνται να ενισχύσουν τα επιδόματα ανεργίας και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αναζωογονήσουν την οικονομική ανάπτυξη μόλις αρχίσει να μειώνεται η έκταση της πανδημίας.

«Τα μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια αποτελούν μια ευκαιρία για ποιοτικές δημόσιες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο για την τόνωση της ανάπτυξης» τονίζει το ΔΝΤ, που τον περασμένο μήνα, προέβλεψε πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% στη διάρκεια του 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ωστόσο, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προειδοποιούσε παράλληλα ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από «ακραία αβεβαιότητα» και πως τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερα.

«Η πανδημία της COVID-19 του 2020 ενίσχυσε την υπόθεση για δράσεις δημοσιονομικής πολιτικής και επέτεινε τον επείγοντα χαρακτήρα τους», υπογραμμίζει το ΔΝΤ, αναφερόμενο στην νόσο που έχει προκαλέσει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνοντας ότι μία μετριοπάθεια στη συσσώρευση κεφαλαίων κατά την τελευταία δεκαετία είχε επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναφέρουν επιπλεον πως ο εκσυγχρονισμός των παρωχημένων υποδομών στις προηγμένες οικονομίες και η αντιμετώπιση των αναγκών σε υποδομές και άλλων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες, επίσης αποτελούν ζωτικής σημασίας επιλογές στις οποίες θα πέπει να δωθεί άμεσα προτεραιότητα.

Περιγράφοντας τους τρόπους με τους οποίους οι χώρες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν γενικότερα την ύφεση και τις περιόδους κάμψης της οικονομικής ανάπτυξης, το ΔΝΤ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις στα συστήματα υγείας, τις υποδομές, τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την εκπαίδευση και την έρευνα ώστε να βελτιωθεί η αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία ακολούθησε ως επί το πλείστον πτωτική τάση.

Παρότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει ήδη διαθέσει σχεδόν 3 τρισεκ. δολάρια ως έκτακτο βοήθημα προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, παράλληλα με άλλα πακέτα στήριξης τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό η έμφαση έχει δοθεί στο να δουν τα χρήματα αυτά οι πολίτες απευθείας στις τσέπες τους κι όχι να διατεθούν σε μεγάλης κλίμακας δημόσιες επενδύσεις .

Στις επισημάνσεις των οικονομολόγων του ΔΝΤ προστίθεται πως τέτοιοι τύποι επενδυτικών δαπανών στην περίπτωση προηγούμενων κρίσεων και υλοποιήθηκαν πολύ αργά, αλλά και δεν είχαν σαφείς στόχους, προσθέτοντας ότι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν ως αποτέλεσμα την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων μέσα από την προσδοκία για υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια.

«Προκειμένου να μειωθούν οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή και να καθοδηγηθούν οι προσδοκίες, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη των πολιτικών θα πρέπει να ενεργήσουν τάχιστα προκειμένου να δημιουργήσουν έναν 'αγωγό' από ήδη κοστολογημένα επενδυτικά έργα εκτιμημένων επενδυτικών έργα, που θα μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως μόλις η υγειονομική κρίση υποχωρήσει και να σχεδιάσουν προαιρετικά μέτρα που θα μπορούν να τεθούν σε κίνηση γρήγορα», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.