ΓΔ: 818,16 3,06 (0,38 %)

Τζίρος: 45,25 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1950η
Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 818,16 3,06 (0,38 %)

Τζίρος: 45,25 εκατ. €   RT

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού κρίσεων της ΕΕ για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Τη Δευτέρα το μεσημέρι στις 12.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τη γερμανική προεδρία για να υπάρξει καλύτερος ευρωπαϊκός συντονισμός για αντιμετώπιση της κατάστασης, σχετικά με τη μετάλλαξη του κορονοϊού.

Είναι πιθανό Αργότερα να ληφθούν νέες αποφάσεις και σε εθνικό επίπεδο, όσον αφορά την αναστολή πτήσεων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έκαναν και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Να σημειωθεί πως χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με τη Βρετανία, μέχρι στιγμής, είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Βουλγαρία. Θέμα ωρών είναι και για τις υπόλοιπες χώρες. 

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Bild, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα διακόψει από τα μεσάνυχτα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με τις δύο αυτές χώρες μετά την εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού.

Οι θαλάσσιες συνδέσεις και οι χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο θα περιορισθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ μόνο η μεταφορά εμπορευμάτων θα λειτουργεί κανονικά.

Διαβουλεύσεις διεξάγονται για το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εναρμόνιση της αντίδρασης των χωρών μελών, κυρίως ανάμεσα στην Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προστίθεται στο δημοσίευμα της Bild. 

Ακόμα και αν δεν επιβεβαιωθούν οι πηγές της Bild για επίπεδο ΕΕ πάντως, η Γερμανία αναμένεται να διακόψει από τα μεσάνυχτα τις αεροπορικές της συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι σαφείς κανόνες για το θέμα αυτό είναι αντικείμενο επεξεργασίας και η χώρα βρίσκεται «σε επαφή για το ζήτημα αυτό με τους ευρωπαίους εταίρους της».

Παράλληλα, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε γνωστοποιήσει μέσω του Twitter ότι έχει δοθεί εντολή για άμεση ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα για τα άτομα που φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα μετάλλαξη του ιού, η οποία εντοπίσθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Νότια Αφρική θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα, εξ ου και η αύξηση της ανησυχίας στην Ευρώπη καθώς το δεύτερο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε έξαρση.