«Έκρηξη» κρουσμάτων σε παιδιά: Αυξάνουν τις κλίνες στις παιδιατρικές ΜΕΘ - Το σχέδιο της κυβέρνησης

«Έκρηξη» κρουσμάτων σε παιδιά: Αυξάνουν τις κλίνες στις παιδιατρικές ΜΕΘ - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης απέναντι στο πιθανό ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων στα παιδιά, με αύξηση των κλινών στις παιδιατρικές ΜΕΘ, ετοιμάζει το υπ. Υγείας. Σε πρώτο στάδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τις κλίνες στις παιδιατρικές ΜΕΘ και να θωρακίσει το σύστημα υγείας. Αν αυτό δεν αποδειχθεί αρκετό, τότε θα χρειασθεί να επιστρατευτούν οι κλίνες των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων ενώ σε τρίτο στάδιο αν όλα αυτά δεν επαρκέσουν, τότε θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία παιδιών και κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων. Οι φόβοι είναι παραπάνω από υπαρκτοί, καθώς οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων και το 1 στα 3 κρούσματα κορονοϊού αφορούν σε παιδιά, έναντι 1 στα 5 κρούσματα που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Έχοντας σαν οδηγό το Ισραήλ και τις ΗΠΑ  δύο χώρες που προηγήθηκαν της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης  αλλά και τα ανοίγματα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη, ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε παιδιά.

Για να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό αυτό ενδεχόμενο - που έχει και βαρύτερο ψυχικό αντίκτυπο στην οικογένεια και στην κοινωνία καθώς αφορά μικρούς ασθενείς, το υπουργείο Υγείας έχει καταστρώσει ένα πλάνο θωράκισης όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Το σχέδιο για τη νοσηλεία παιδιών-ασθενών covid στις ΜΕΘ
 

Σε ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που θα συμπαρασύρει και αύξηση των νοσηλειών με ένα στα τρία παιδιά να χρειάζεται νοσηλεία και το 2% να χρειάζεται διασωλήνωση στην Εντατική, το υπουργείο έχει εκπονήσει σχέδιο να αυξηθούν τα κρεβάτια στις υπάρχουσες παιδιατρικές μονάδες εντατικής θεραπείας ακριβώς εκεί που υπάρχει όλη η  υποδομή και η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα περιστατικά.

Σε δεύτερο βαθμό, και εφόσον η ζήτηση αυξηθεί, τότε οι ανάγκες θα καλυφθούν από παιδιατρικές κλίνες εντατικής θεραπείας των ιδιωτικών παιδιατρικών νοσοκομείων. Σε τρίτο στάδιο αν όλα αυτά δεν επαρκέσουν, τότε θα χρησιμοποιηθούν και κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων για μικρούς ασθενείς.

Πέρα από τον φόβο για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης θυμίζει ότι σε λίγες ημέρες ξεκινά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός ο οποίος πρέπει να γίνει με συνέπεια όπως και πέρσι σε όλες τις ευπαθείς ομάδες δηλαδή ηλικιωμένους αλλά και παιδιά κάτω των πέντε ετών και ειδικές κατηγορίες ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκαταστολή μεταμόσχευση, ογκολογικά νοσήματα, καρδιοπάθειες, με τους πολίτες να μη θεωρούν λανθασμένα ότι επειδή έχουνε κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν θα χρειαστεί να κάνουνε τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Πανελλαδική εκστρατεία για την τρίτη δόση εμβολίου
 

Επειδή μάλιστα ο αντιγριπικός εμβολιασμός συμπίπτει χρονικά με την χορήγηση της τρίτης δόσης των εμβολίων του κορονοϊού και εντείνει αυτή την σύγχυση ο υπουργός υγείας ξεκαθαρίζει ότι η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική - είναι προαιρετική για όλους ακόμα και για τους υγειονομικούς- και εξηγεί ότι η κυβέρνηση μαζί με τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο, θα εκπονήσουν πανελλαδική εκστρατεία για να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η τρίτη δόση και ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό δεν υποκαθιστούν την ανάγκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

 Το μήνυμα αυτό λοιπόν στέλνει κυβέρνηση στους γονείς  παιδιών με  υποκείμενα νοσήματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν το αντιγριπικό  εμβόλιο. Με τον υπουργό να παραδέχεται ότι το 21% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν έχει εμβολιαστεί με COVID εμβόλια και απ’ ό,τι φαίνεται τίποτα δεν πρόκειται να πείσει αυτός ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό. 

Ποσοστά μη-εμβολιασμένων ανά ηλικία
 

Τα αντίστοιχα ποσοστά των μη εμβολιασμένων ανά ηλικία ανέρχονται στα εξής:

  • το 23% των ατόμων άνω των 50 ετών παραμένει μη εμβολιασμένο
  •  το 25% των ατόμων άνω των 40 ετών επίσης δεν έχει εμβολιαστεί
  •  το 28%  των ατόμων άνω των 30 ετών δεν έχει εμβολιαστεί
  • το 32% των ατόμων άνω των 18 ετών παραμένει ανεμβολιαστο

Η κυβέρνηση στρέφει  τις δυνάμεις  της στις μικρότερες ηλικίες εκεί που υπάρχει δυνατότητα να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη με την εμπλοκή των παιδιάτρων και των ιδιωτών γιατρών κάθε ειδικότητας να είναι και σε διαχειριστικό επίπεδο αλλά σημειολογική, καθώς συμμετέχουν στην εκστρατεία ως πρεσβευτές της ιδέας του COVID εμβολιασμού. «Δεν εμβολιάζουμε τα παιδιά μας για τον κορονοϊό μόνο για  θέματα αλτρουισμού, τα εμβολιάζουμε για να τα προστατέψουμε τα ίδια» λέει ο υπουργός Υγείας.

Έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ

Ο Θ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι με τροπολογία θα υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ λόγω COVID-19 αλλά έκανε ξεκάθαρο ότι πλέον οι ιδιώτες πάροχοι του οργανισμού θα ελέγχονται όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών τους και προσέθεσε πως όλες οι δαπάνες θα εξετάζονται σε πραγματικό χρόνο.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ίδια κριτήρια ποιότητας υπηρεσιών και ελέγχου δαπανών στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Στον δημόσιο, όπως εξήγησε, τη δουλειά θα την κάνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως κάνουν και οι ασφαλιστικές εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, έκανε ξεκάθαρο ότι πριν αποφασιστεί οτιδήποτε θα προηγείται διάλογος και πριν από όποιο ενδεχόμενο μέτρο περικοπών θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος των δαπανών στη υγεία. Όταν εξορθολογιστούν οι δαπάνες θα δούμε πού ακριβώς έχουμε ανάγκη για περισσότερα χρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, έκανε γνωστό πως στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας μπαίνουν παράλληλα με τη διαχείριση της πανδημίας και όλες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, όπως η ΠΦΥ που θα έχει προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου και ο σχεδιασμός της θα έχει στόχο την καλή φροντίδα υγείας και παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

Στο πλαίσιο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχει σχέδιο το οποίο θα εντάξει τις προληπτικές εξετάσεις για τις βασικές παθήσεις στο πλαίσιο της ΠΦΥ αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Οι πολίτες δεν θα προσέρχονται για προληπτικό έλεγχο μόνο μετά από σύσταση του γιατρού τους, αλλά και μετά από παρότρυνση- υπενθύμιση των δομών Υγείας. Από αυτό θα κερδίζει ο πολίτης αλλά και το κράτος μακροπρόθεσμα, σημείωσε.