Εκατέρωθεν απειλές και ανακοινώσεις ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα

Εκατέρωθεν απειλές και ανακοινώσεις ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα απείλησε σήμερα να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία σε πρώην αποστρατιωτικοποιημένες εγκαταστάσεις την ώρα που η Σεούλ διαμήνυσε μέσω του Υπουργείου Αμύνης ότι η Πιονγιάνγκ ότι θα απαντήσει σε κάθε περίπτωση.

Μια μέρα μετά την ανατίναξη του κτιρίου της Καεσονγκ συμβόλου του διακορεατικού διαλόγου, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι θα επαναφέρει κάποια σημεία ελέγχου κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, κάνοντας ακόμη ένα βήμα όξυνσης της έντασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βορειοκορεατικός στρατός προτίθεται να αναπτύξει μονάδες στο τουριστικό θέρετρο Όρος Κουμγκάνγκ και τη βιομηχανική ζώνη της Καεσόνγκ. Οι δύο αυτές περιοχές ήταν μέχρι πρότινος αποστρατιωτικοποιημένες.

Από την πλευρά της η Σεούλ της οποίας το γενικό επιτελείο στρατού συνεδρίασε ανακοίνωσε ότι ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού. 

Την ίδια ώρα τεταμένη είναι η κατάσταση και σε επίπεδο ηγεσιών, αφού η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία έχει αναλάβει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο το τελευταίο διάστημα απέρριψε την πρόταση του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζε-ιν να στείλει απεσταλμένο στη Βόρεια Κορέα για διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προσφέρθηκε τη Δευτέρα να στείλει το σύμβουλο του για ζητήματα εθνικής ασφάλειας Τσανγκ Ούι-γιονγκ, μαζί με τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας Σου Χουν, ως ειδικούς απεσταλμένους.

Έτσι λοιπόν η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη θεώρησε ότι πρόκειται "μια μοχθηρή πρόταση από την οποία λείπει το τακτ" μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η Κιμ επέκρινε τον Μουν και σε ακόμη μία ανακοίνωση που μετέδωσε το KCNA, κατηγορώντας τον ότι δεν κατάφερε να εφαρμόσει τις συμφωνίες του 2018 και ότι έχει καταστήσει τις διακορεατικές σχέσεις "μαριονέτα των ΗΠΑ".

Οι σχέσεις Βόρειας και Νότιας Κορέας δεν σταμάτησαν να επιδεινώνονται μετά την αποτυχημένη δεύτερη συνάντησης κορυφής μεταξύ του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2019 στο Ανόι. Ειδικοί εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προσπαθεί πλέον να δημιουργήσει κρίση προκειμένου να αποσπάσει κάποιες υποχωρήσεις, ιδιαίτερα ανακούφιση από τις αμερικανικές κυρώσεις.