Εκατέρωθεν αγωγές μεταξύ LVMH και Tiffany μετά τη ματαίωση της συμφωνίας

Εκατέρωθεν αγωγές μεταξύ LVMH και Tiffany μετά τη ματαίωση της συμφωνίας

Στα δικαστήρια θα λυθεί όπως φαίνεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Tiffany & Co. και την LVMH, μετά την ματαίωση της συμφωνίας εξαγοράς της αμερικανικής κοσμητοποιίας από τον γαλλικό όμιλο πολυτελών ειδών.

Σήμερα η LVMH εξαπέλυσε με ανακοίνωση της μύδρους εναντίον της αμερικανικής εταιρείας κοσμημάτων, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία δεν είναι πλέον έγκυρη, λόγω των κακών χειρισμών της διοίκησης στη διάρκεια του κορονοϊού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υποβάλλει αγωγή.

Σημειώνεται ότι χθες είχε προηγηθεί νομική δράση της Tiffany, η οποία υπέβαλε αγωγή σε δικαστήριο στο Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, απαιτώντας από την LVMH να ολοκληρώσει την εξαγορά και απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της τελευταίας ότι μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία επικαλούμενη παραβίαση των όρων του προσυμφώνου από πλευράς της.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν το διοικητικό συμβούλιο της LVMH ανέφερε ότι αναθεώρησε την απόφασή του λόγω - κυρίως - μιας επιστολής από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, με την οποία ο τελευταίος ζητούσε την αναβολή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τουλάχιστον έως τις 6 Ιανουαρίου 2021, λόγω του κινδύνου για επιβολή δασμών από πλευράς των ΗΠΑ στα εισαγόμενα από τη Γαλλία αγαθά.

Η συμφωνία, ύψους 16 δις δολαρίων, η οποία θα αποτελούσε την μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των πολυτελών ειδών, συνήφθη πριν από την πανδημία, έχοντας δημιουργήσει ερωτήματα για το εάν το τίμημα που θα κατέβαλε η LVMH ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Εδώ και μήνες, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του κολοσσού του ειδών πολυτελείας είχε αναστολές για την εξαγορά της Tiffany, αφού θεωρούσε τα 16 δισ. δολάρια υπέρογκο ποσό. 

Σύμφωνα με την στήλη Lex της εφημερίδας Financial Times, ο Αρνο ο οποίος έχει το προσωνύμιο ο «Λύκος με τα Κασμίρ» κάνει ελιγμούς ώστε να αναγκάσει την διάσημη κοσμηματοποιία να υπαναχώρησει και να διαπραγματευτεί εκ νέου τη συμφωνία, αυτή τη φορά με χαμηλότερο αντίτιμο από τα 135 δολάρια ανά μετοχή. 

AP Photo/Michel Euler, File