Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού
Πρόεδρος ΕΚΑΒ

Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορονοϊού

Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει και ενδεχόμενο δεύτερο κύμα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, ο κ. Παπαευσταθίου τόνισε ωστόσο ότι η πανδημία ανέδειξε ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα.

«Πανελλαδικά έχουμε κοντά στα 1200 ασθενοφόρα, και περίπου τα μισά είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Χρειαζόμαστε ακόμη 500-600. Όσον αφορά το προσωπικό, από τον Μάρτιο έχει εγκριθεί η πρόσληψη 900 ατόμων επικουρικού προσωπικού λόγω της πανδημίας της νόσου covid-19, και μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των πρώτων 100 ατόμων», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως «οι προσλήψεις αφορούν έναν ικανοποιητικό επιχειρησιακά αριθμό προσωπικού, αλλά ευελπιστούμε, δεδομένου ότι την προηγούμενη Τρίτη άνοιξε εκ νέου η πλατφόρμα, να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρθηκε και στην αλόγιστη χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από το κοινό. Σχετικά με την ετοιμότητα του Κέντρου στα νησιά που σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος του τουρισμού, ο κ. Παπαευσταθίου σημείωσε ότι το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης & ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19, το οποίο έχει ήδη εκπονηθεί σε περίπου 50 νησιά, αυτή τη στιγμή «τρέχει» στη Χαλκιδική, ενώ στα μέσα Ιουλίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί και στην Κρήτη.

Ο κ. Παπαευσταθίου ανέφερε πως πλέον το ΕΚΑΒ διαθέτει προς χρήση 12 κινητούς θαλάμους απομόνωσης ασθενών με COVID19 (κάψουλες αρνητικής πίεσης), περιγράφει την ακριβή διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση που κάποιος τουρίστας διαγνωστεί θετικός, αλλά δεν χρειάζεται νοσηλεία, ενώ χαρακτηρίζει την ενοποίηση του ΕΚΕΠΥ με το ΕΚΑΒ, ως έναν βασικό παράγοντα της επιτυχίας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.