Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός

Είμαι περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός

Περήφανος για την υπομονή που επέδειξε ο ελληνικός λαός  και «για τον υψηλό βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα που ελήφθησαν πάντα με βάση τις συμβουλές των ειδικών».για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε μήνυμά του που προβλήθηκε την Παρασκευή στην τηλεδιάσκεψη για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στην Ελλάδα καταφέραμε να πετύχουμε μία δίκαιη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας και στα δικαιώματα των πολιτών, χρησιμοποιώντας την τέχνη της πειθούς», για να προσθέσει ότι η χώρα μας αναλαμβάνει την προεδρία υπό τις έκτακτες περιστάσεις που επιβάλλει η πανδημία, στις οποίες «είναι ακόμη πιο επιτακτικό να υπογραμμίσουμε τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που βρίσκονται στον πυρήνα της αποστολής του Συμβουλίου της Ευρώπης: Δημοκρατία, κράτος δικαίου και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, το κύριο θέμα της ελληνικής προεδρίας είναι η «προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας στο πλαίσιο μιας πανδημίας και η αποτελεσματική αντίδραση σε μια υγειονομική κρίση με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινών και θεμιτών περιορισμών των προβλέψεών της σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μεταξύ άλλων, για λόγους δημόσιας υγείας», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η πανδημία δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για τη μη συμμόρφωση στη δέσμευσή μας σε θεμελιώδεις αρχές και αξίες».

Τόνισε ακόμα πως στην Ελλάδα «πετύχαμε την ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών με πρωτοφανή ταχύτητα. Διαδικασίες που υπό κανονικές συνθήκες θα απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώθηκαν σε τρεις εβδομάδες». 

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, λόγω των έκτακτων σημερινών συνθηκών, η Ελληνική Προεδρία θα λειτουργεί κυρίως ψηφιακά. «Θ θα είναι μια Ψηφιακή Προεδρία και θα περιλαμβάνει τη μετάδοση εκδηλώσεων και δράσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλους τους πολίτες μέσω των νέων τεχνολογιών».

Σημείωσε τέλος ότι αυτό «θα έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος τον Νοέμβριο, όταν θα γιορτάσουμε, στην Υπουργική Διάσκεψη στην Αθήνα, την 70η επέτειο ενός ιστορικού οροσήμου: την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη Ρώμη, στις 4 Νοεμβρίου του 1950».