Εγκλωβισμένοι Έλληνες

Εγκλωβισμένοι Έλληνες

Μόνον εύκολη δεν είναι η διαχείριση του επαναπατρισμού των Ελλήνων οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα, στις δεδομένες συνθήκες. Και παρά τις εικόνες που βλέπουμε από χθες με εκατοντάδες από αυτούς να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, κάποιους άλλους σε αυτό της Κωνσταντινούπολης ή στο Περού, εικόνες που συνοδεύονται από μαρτυρίες για μη ενημέρωσή τους από τις ελληνικές αρχές, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα.

Κατ’ αρχήν, ουδείς μπορεί να πιστέψει το επιχείρημα που κάποιοι επιχειρούν να διακινήσουν ότι οι πρεσβείες επιθυμούν να εγκαταλείψουν απροστάτευτους συμπατριώτες μας, όταν μάλιστα μεταξύ τους βρίσκονται και ευάλωτοι. Πολύ περισσότερο όταν το ρεπορτάζ λέει ότι στα αρμόδια υπουργεία όχι μόνο έχουν συσταθεί ομάδες κρίσης, αλλά, επίσης, ότι “όλοι έχουν πέσει καταπάνω στο πρόβλημα”.

Αυτό που πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές, τονίζουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι αν ο επαναπατρισμός Ελλήνων αποτελεί προτεραιότητα, η δημόσια υγεία συνιστά την κορωνίδα. Κι αυτό, σημειώνουν με νόημα, διότι σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία έχει πιστοποιηθεί επιστημονικά ότι διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού, που μπορεί να ανέρχεται και στο 20%, ανήκει πλέον στους φορείς του κοροναϊού.

Κατά συνέπεια, το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που έχει αναλάβει και το μεγαλύτερο μέρος της διαχείρισης, επ’ ουδενί θέλει να θέσει σε κίνδυνο το υγειονομικό οικοδόμημα, πολλώ δε μάλλον όταν απεδείχθη ότι ο Ν. Χαρδαλιάς είχε απόλυτο δίκαιο να επιμένει πως οι φοιτητές που ήρθαν από την Ισπανία, έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχείο. Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν άμεσα, η αρνητική κριτική που δέχθηκε αρχικώς, κατέπεσε.  Το αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους που έγιναν από τον ΕΟΔΥ, είναι ότι 21 από τους 263 επιβάτες, χαρακτηρίστηκαν θετικοί. 21 νοσούντες, που περιλαμβάνονται στη λίστα των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, προέρχονταν από αυτές τις δύο πτήσεις, από Βαρκελώνη και Μαδρίτη.  

Το κράτος έκανε αυτό που έπρεπε. Βασισμένο σε συγκεκριμένα επιστημονικά μοντέλα, μοντέλα που δεν αφορούν μόνο τη χώρα μας, αλλά προτείνονται σε κάθε γωνία του πλανήτη όπου υπάρχει εξάπλωση του φονιά και δεν “παίζονται άλλου τύπου παιχνίδια”.

Το κράτος, οι αρμόδιες αρχές από το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, μέχρι το ΥΠΕΞ, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στην εκπυρσοκρότηση της υγειονομικής αυτής βόμβας που πιθανότατα υποκρύπτεται κάτω από την πρόδηλη ταλαιπωρία των ομοεθνών μας, οι οποίοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της απαγόρευσης πτήσεων. Υγειονομικής βόμβας η έκρηξη της οποίας, πασιφανώς, θα επιταχύνει σε ραγδαίους ρυθμούς και σε έκταση την εξάπλωση του αόρατου  εχθρού.

Όπως τονίζουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, καμία κίνηση επαναπατρισμού δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί ότι οι προς μετακίνηση δεν είναι φορείς του ιού. “Δεν θα κάνουμε έκπτωση σε κανέναν. Κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν είναι υπεράνω των κανόνων. Ας το καταλάβουν καλά αυτό, όλοι όσοι έσπευσαν εχθές να μιλήσουν για περιορισμό των ελευθεριών. Γιατί η απόφασή μας αυτή, ήταν μια απόφαση συνειδητή. Είναι αδιαπραγμάτευτος ο όρος ευθύνης για όλους μας και πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους”, σημειώνουν με ένταση. Για να προσθέσουν προς πάσα κατεύθυνση “Φανταστείτε να μην παίρναμε τέτοιου είδους μέτρα και όλοι αυτοί σήμερα να κυκλοφορούσαν ανάμεσα στις οικογένειές τους, στις γειτονιές τους, στην ίδια την κοινωνία”.

Όσον αφορά την περίπτωση του Λονδίνου, η Πολιτική Προστασία τονίζει ότι η ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία απαγορεύονται οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε ισχύ από τις 23-03-2020 και Ω/ 06:00. Επομένως, υπογραμμίζουν, καθίσταται σαφές ότι κάθε επιχείρημα περί δήθεν μη ενημέρωσης των πολιτών είναι έωλο. Εξ αυτής της ανακοίνωσης, η οποία είχε περιέλθει αρμοδίως σε γνώση κάθε εμπλεκόμενης σε μεταφορές επιβατών εταιρείας, άρα και των αεροπορικών, προκύπτει επίσης ότι την ευθύνη για την ταλαιπωρία των Ελλήνων που αυτή την ώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Λονδίνο, φέρουν αποκλειστικά αυτοί που έκαναν ότι δεν την γνώριζαν. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δεν δίστασε να κάνει λόγο για “εγκληματική ανευθυνότητα” της αεροπορικής εταιρείας η οποία, ενώ γνώριζε ότι έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις από την προηγούμενη μέρα, έδινε διαβεβαιώσεις μέσω mail, στους προς μετακίνηση πολίτες που ζητούσαν να μάθουν τι μέλλει γενέσθαι.