Έγγραφο ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν αναζητούν συνεργάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - Φόβοι για αντίποινα

Έγγραφο ΟΗΕ: Οι Ταλιμπάν αναζητούν συνεργάτες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - Φόβοι για αντίποινα

Οι Ταλιμπάν μετά την πρόσφατη επικράτηση τους στο Αφγανιστάν έχουν εντείνει τους ελέγχους τους προκειμένου να εντοπίσουν πολίτες που «συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους» σύμφωνα με έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών.  Χθεσινό δημοσίευμα του Reuters μάλιστα, επικαλούμενο δεκάδες μαρτυρίες, ανέφερε ότι ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες πολιτών σε πόλεις ολόκληρης της επικράτειας

Το εμπιστευτικό έγγραφο, τμήμα του οποίου δημοσιοποιεί το BBC και συνέταξε το «Norwegian Centre for Global Analyses» -οργανισμός που τροφοδοτεί τα Ηνωμένα Εθνη με εμπιστευτικές πληροφορίες- αναφέρει: «Οι Ταλιμπάν συλλαμβάνουν ή και απειλούν να σκοτώσουν ή να συλλάβουν μέλη οικογενειών και συγγενείς ατόμων που θεωρούνται στόχοι, παρεκτός εάν αυτοί παραδοθούν στους μαχητές».

Το ίδιο έγγραφο σημειώνει ότι ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν άνθρωποι με πόστα στο στρατό την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών. «Οι Ταλιμπάν έχουν διεξαγάγει εκτενή χαρτογράφηση ατόμων προτού καταλάβουν όλες τις μεγάλες πόλεις», προσθέτει. Τονίζει επίσης ότι οι Ταλιμπάν «τσέκαραν» συγκεκριμένα άτομα ενόσω επέτρεπαν την εκκένωση ξένων πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ όπου η κατάσταση ωστόσο παραμένει «χαοτική».

Σύμφωνα με την αναφορά, οι Ταλιμπάν συγκροτούν νέα δίκτυα πληροφόρησης, που είναι πρόθυμα να συνεργαστούν με το καθεστώς.

Σχεδόν 18.000 Αφγανοί, που εργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις, κυρίως ως διερμηνείς, ελπίζουν να πάρουν μεταναστευτική βίζα προς τις ΗΠΑ, αλλά η διαδικασία είναι εξαιρετικά μακρά και κινδυνεύουν να βρεθούν εγκλωβισμένοι στην Καμπούλ χωρίς βίζα. Πολλοί βουλευτές του Κογκρέσου και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απομακρύνει τους Αφγανούς των οποίων ο φάκελος είναι σε αναμονή για το νησί Γκουάμ, στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, περίπου 7.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού από τις 14 Αυγούστου, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματικό του Πενταγώνου. «Από την αρχή των επιχειρήσεων εκκένωσης στις 14 Αυγούστου, μεταφέραμε αεροπορικώς περίπου 7.000 ανθρώπους», δήλωσε ο στρατηγός Χανκ Τέιλορ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνολικά, σχεδόν 12.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα τέλη Ιουλίου, συμπλήρωσε ο ίδιος. Μεταξύ αυτών, Αμερικανοί υπήκοοι, μέλη της αμερικανικής πρεσβείας και Αφγανοί που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ, ιδίως ως μεταφραστές για τον αμερικανικό στρατό, που ζητούσαν ειδική βίζα μετανάστευσης υπό τον φόβο αντίποινων από τους Ταλιμπάν.

Την ίδια ώρα, πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία με πρωταγωνιστές τον υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ρααμπ, τους Εργατικούς και τους Αφγανούς μεταφραστές στην Καμπούλ. Οι Εργατικοί κάλεσαν τον υπουργό Εξωτερικών να παραιτηθεί καθώς δεν βρήκε χρόνο να τηλεφωνήσει στον Αφγανό ομόλογό του επειδή έκανε διακοπές στην Κρήτη. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο Ρααμπ ήταν απασχολημένος με άλλα θέματα.