ΕΕ: Εντολή στην Κομισιόν για μια ευρωπαϊκή βιομηχανία με λιγότερες εξαρτήσεις

ΕΕ: Εντολή στην Κομισιόν για μια ευρωπαϊκή βιομηχανία με λιγότερες εξαρτήσεις

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέθεσαν σήμερα στην Κομισιόν να εντοπίσει τους στρατηγικούς κλάδους όπου η Ένωση εξαρτάται υπερβολικά από χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, και να προτείνει τρόπους για να διορθωθεί αυτό.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα πρέπει να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική, αυτόνομη και ανθεκτική μετά την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσαν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών, υπογραμμίζοντας την εξάρτηση της ΕΕ από την Κίνα για την παραγωγή φαρμάκων.

Με την απόφασή της, μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ΕΕ αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να εντοπίσει στρατηγικές εξαρτήσεις, ιδιαιτέρως στα πιο ευαίσθητα βιομηχανικά οικοσυστήματα όπως αυτά της υγείας, και να προτείνει μέτρα για να μειωθεί αυτή η εξάρτηση».

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία ότι η ΕΕ μένει πίσω, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, στους τομείς του σχεδιασμού και παραγωγής μπαταριών και της ψηφιακής αποθήκευσης cloud.

Η ΕΕ έχει θέσει τις ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες ως προτεραιότητες και θέλει να βοηθήσει την μετάβαση της οικονομίας επενδύοντας το μεγαλύτερο μέρος του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δις. ευρώ για την επανεκκίνηση της ανάκαμψης μετά την πανδημία, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.