ECDC για Covid-19: Αναποτελεσματικά τα κλειστά σύνορα

ECDC για Covid-19: Αναποτελεσματικά τα κλειστά σύνορα

Το κλείσιμο των συνόρων δεν συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της διάδοσης του Covid-19, ανακοίνωσε ο οργανισμός δημόσιας υγείας της ΕΕ, την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη εξετάζουν τις προϋποθέσεις άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στην αρχή της πανδημίας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δήλωσε ότι μέτρα όπως η διενέργεια τεστ στους ταξιδιώτες πριν την αναχώρηση ή η θερμομέτρηση κατά την άφιξη είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά, παρόλο που επιβεβαίωσε ότι τα ταξίδια διευκολύνουν τη διάδοση του ιού.

Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ το ECDC, το κλείσιμο των συνόρων είχε πολύ αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και ήταν αποτελεσματικό ως μέσο καθυστέρησης μιας επιδημίας μόνο στην αρχή της και για απομονωμένες περιοχές.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την πρόταση για κλείσιμο των συνόρων που θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες καθώς και κοινωνική και οικονομική αναστάτωση στην ΕΕ», που υπό κανονικές συνθήκες λειτουργεί με καθεστώς ανοιχτών συνόρων μεταξύ των κρατών μελών της, τόνισε το ECDC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Απρίλιο τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών πρώτα μεταξύ περιοχών με χαμηλά επίπεδα διάδοσης, ενθαρρύνοντας κάποιες κυβερνήσεις να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα επιλεκτικά, με χώρες που θεωρούν ασφαλέστερες.

Ωστόσο το ECDC υποστηρίζει πως τα επιδημιολογικά στοιχεία ίσως να μην είναι αξιόπιστα, μια που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρησιμοποιούν μια κοινή προσέγγιση καταγραφής τεστ και κρουσμάτων, καθιστώντας αδύνατη τη σύγκριση των επιπέδων εξάπλωσης της επιδημίας.

Περιορισμένης αξίας θεωρεί το Κέντρο και τη διενέργεια υποχρεωτικών τεστ στους ταξιδιώτες πριν την αναχώρηση μια που ο χρόνος επώασης του ιού (δύο εβδομάδες) σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να γίνει μεταδοτικός ακριβώς πριν ταξιδέψει ή στη διάρκεια του ταξιδιού. Όσο για τη θερμομέτρηση κατά την άφιξη, είναι πιθανό οι ταξιδιώτες να μεταδίδουν ήδη τον ιό, χωρίς να έχουν πυρετό.