Ε. Μακρόν: Κατανοητά τα αισθήματα των Μουσουλμάνων για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Ε. Μακρόν: Κατανοητά τα αισθήματα των Μουσουλμάνων για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την κατανόησή του για τα αισθήματα που μπορεί να έχουν οι Μουσουλμάνοι για τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ. 

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση μετανάστη σε εκκλησία στη Νίκαια από Τυνήσιο μετανάστη, ο Μακρόν, μιλώντας στο δίκτυο Al-Jazeera, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε  ωστόσο ότι υπάρχουν άνθρωποι που στρεβλώνουν τη διδασκαλία του Ισλάμ.

Η απόφαση του Μακρόν να φωτιστούν δημόσια κτίρια με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo ως απάντηση στον ισλαμικό φανατισμό και στον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί 

στάθηκαν αφορμή για τη διένεξη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το ακόλουθουμενο μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν έχει κηρύξει «πόλεμο» στον ισλαμικό εξτρεμισμό, εν μέσω διαμαρτυριών από την πλευρά των Μουσουλμάνων για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ, πολλών από τα οποία τα βρίσκουν προκλητικά.

Οι γαλλικές αρχές έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν αυστηρή στάση μπροστά στον ισλαμικό εξτρεμισμό, στέλνοντας όμως ταυτόχρονα ένα «μήνυμα ειρήνης προς τον μουσουλμανικό κόσμο», μετά το αιματηρό επεισόδιο στη Νίκαια.

«Εάν δεχθούμε επίθεση, για μία ακόμη φορά, είναι για τις αξίες μας, την αίσθηση ελευθερίας, την ελευθερία της πίστης επί γαλλικού εδάφους», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν, έπειτα από συνομιλίες με την αστυνομία και προσωπικό διαχείρισης κρίσεων στη βασιλική της Νοτρ Νταμ. «Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τίποτε από αυτά», υπογράμμισε ο Μακρόν.