Domani: Η νέα «φιλελεύθερη» εφημερίδα της Ιταλίας

Domani: Η νέα «φιλελεύθερη» εφημερίδα της Ιταλίας

Μια νέα εφημερίδα με την ονομασία Domani (Αύριο) αναμένεται να εκδοθεί στην Ιταλία που υπόσχεται «γεγονότα όχι φλυαρία» και φιλοδοξεί να καλύψει τον «φιλελεύθερο» χώρο.

Επικεφαλής του εγχειρήματος σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian είναι ο Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, ένας από τους κορυφαίους εκδότες της χώρας και πρώην ιδιοκτήτης της La Repubblica, μιας από τις μεγαλύτερες καθημερινές εφημερίδες της Ιταλίας.

Ο έμπειρος εκδότης υποστηρίζει ότι  η εφημερίδα, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο και σε έντυπη μορφή στα μέσα Σεπτεμβρίου, θα είναι μια «προοδευτική», «ανεξάρτητη φωνή». Σύμφωνα με τον βετεράνο του εκδοτικού χώρου «Στην Ιταλία οι εφημερίδες είναι δεξιά ή κέντρο, δεν υπάρχει πλέον εφημερίδα που να αντικατοπτρίζει τον φιλελεύθερο κόσμο».

«Η εφημερίδα θα είναι φιλοευρωπαϊκή» όπως λέει ο γνωστός εκδότης ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά «Η Ιταλία εκτός Ευρώπης θα ήταν σαν ένα πλοίο που χάθηκε στη Μεσόγειο».

Επιπρόσθετα, το περιβάλλον θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα στην κάλυψη της εφημερίδας, αφού όπως λέει ο Ντε Μπενεντέτι «Η γενιά μου συνέβαλε στην καταστροφή του κόσμου. Θέλω το τελευταίο μου εγχείρημα να είναι μια συμβολή στο να μην επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος».

Το φιλόδοξο project το οποίο έρχεται σε μια αγορά με μειωμένη διαφήμιση απότοκος μεταξύ άλλων και της πανδημίας θα χρηματοδοτηθεί από τον Ντε Μπενεντέτι με 20 εκατ. ευρώ από τα δικά του χρήματα. Στη συνέχεια η ιδιοκτησία θα μεταβιβαστεί σε ίδρυμα.

«Θα είναι η μόνη ιταλική εφημερίδα που ανήκει σε ένα ίδρυμα και μία από τις λίγες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Guardian. Το ίδρυμα θα εξασφαλίσει την απόλυτη ανεξαρτησία της εφημερίδας», είπε. 

AP Photo/Gregorio Borgia