Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 16:44

-A +A

ΔΝΤ: Ζητά συντονισμένη διεθνή απάντηση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, 16:44
ΔΝΤ: Ζητά συντονισμένη διεθνή απάντηση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού
-A +A

Να λάβουν «ουσιαστικά» δημοσιονομικά, νομισματικά και χρηματοπιστωτικά μέτρα κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Γκίτα Γκόπινατ προκειμένου να περιορισθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι τα κράτη οφείλουν να δώσουν μια  «συντονισμένη διεθνή απάντηση». 

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το CNBC.com, η Γκόπινατ συστήνει την παροχή απευθείας χορήγησης βοήθειας καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις ώστε να υπάρξει άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Σε ανάρτηση που έκανε σε μπλογκ, η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας προκειμένου να διατηρηθεί «ανέπαφο το δίκτυο των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, των δανειστών και των δανειοληπτών, των προμηθευτών και των τελικών χρηστών προκειμένου να ανακάμψει η δραστηριότητα μόλις υπάρξει ύφεση της επιδημίας».

Παράλληλα, η Γκόπινατ υπογραμμίζει ότι το διακύβευμα είναι «να αποφευχθεί μια προσωρινή κρίση να πλήξει με μόνιμο τρόπο ανθρώπους και επιχειρήσεις μέσω απώλειας θέσεων εργασίας και χρεοκοπιών».

Επίσης, σημειώνει πως το ανθρώπινο κόστος του κορονοϊού αυξάνεται με «ανησυχητικό ρυθμό», προσθέτοντας ότι ο οικονομικός αντίκτυπος είναι «ήδη εμφανής» στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Μάλιστα, επικαλούμενη το παράδειγμα της Κίνας, παρατηρεί ότι, εάν η επιβράδυνση της δραστηριότητας συγκριθεί με αυτή στην αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η μείωση που καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών «φαίνεται αυτή τη φορά πιο σημαντική».

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ επισημαίνει ωστόσο ότι η οικονομία επηρεάζεται και από τις προσπάθειες για ανακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας μέσω της επιβολής 14ήμερης υποχρεωτικής καραντίνας στους νοσούντες.

Από την πλευρά της ζήτησης, η απώλεια εσόδων, ο φόβος μόλυνσης και η αυξημένη αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών των νοικοκυριών, αναφέρει η Γκόπινατ.

«Μπορεί να απολυθούν εργαζόμενοι διότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν τους μισθούς τους. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές σε ορισμένους κλάδους όπως του τουρισμού και των ξενοδοχείων, όπως βλέπουμε για παράδειγμα στην Ιταλία», σχολίασε.

«Δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αντανακλούν σοκ ιδιαίτερα σοβαρά σε ορισμένους κλάδους, οι αξιωματούχοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να λάβουν ουσιαστικά στοχευμένα δημοσιονομικά, νομισματικά μέτρα και μέτρα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται», καταλήγει η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Φωτογραφία: AP

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα