7ος χρόνος, ημέρα 2218η
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Διπλωματικές πηγές: Οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης

Διπλωματικές πηγές: Οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης
Φωτογραφία αρχείου

«Αποτελεί τουλάχιστον οξύμωρο η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι εργάζεται για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και παράλληλα να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προτιμά την ένταση, τη στιγμή κατά την οποία είναι ευρέως γνωστό ότι με τις παράνομες ενέργειές της, η Τουρκία αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή» τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Όπως επισημαίνουν, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους και δεν χρήζουν περαιτέρω σχολιασμού. «Η Ελλάδα, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καλλιεργεί σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής που ασπάζονται τις αρχές αυτές. Μόνο κατά τις τελευταίες δύο ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, του Ιράκ, της Ιορδανίας, τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και τους υφυπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ομάν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Για «τεχνητές συμμαχίες» που δημιουργεί η Ελλάδα και για τον «βασικό ρόλο σταθερότητας», που όπως υποστηρίζει, παίζει η Τουρκία στην περιοχή, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «ανταγωνιστεί» την Τουρκία σε όλα τα θέματα.

«Xωρίς να μπορεί να χωνέψει τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και τα εγγύς περιβάλλοντά της, οι προσπάθειες της Ελλάδας να ανταγωνιστεί την Τουρκία σε όλα τα θέματα, να προτιμά την ένταση από τη συνεργασία και να προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητές συμμαχίες κατά της Τουρκίας είναι μάταιες προσπάθειες. Αφενός, ενώ μιλάμε για διάλογο, αφετέρου, καλούμε την Ελλάδα που καθημερινά κάνει εχθρικές και προκλητικές δηλώσεις για την Τουρκία σε κοινή λογική και ειλικρίνεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.