Δημοσκόπηση Ipsos/Reuters: Προβάδισμα 12 μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Δημοσκόπηση Ipsos/Reuters: Προβάδισμα 12 μονάδων του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν προηγείται κατά 12 μονάδες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Ipsos/Reuters, που καταδεικνύει επίσης ότι ο αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τις 3 ως τις 8 Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι το 52% των πιθανών ψηφοφόρων σκοπεύουν να στηρίξουν τον Μπάιντεν, ενώ το 40% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Ντόναλντ Τραμπ. 3% σκοπεύει να στηρίξει κάποιον άλλο υποψήφιο, ενώ μόνο το 5% δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Η δημοσκόπηση Ipsos/Reuters μετράει για πρώτη φορά τη δημοτικότητα των υποψηφίων μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, όσων δηλαδή είναι πιθανότερο όντως να ψηφίσουν, και όχι των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους ίσως να μην ασκήσουν τελικά το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ είναι οκτώ μονάδες, από 7 την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι ο Μπάιντεν έχει το πλεονέκτημα για να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο, ακόμη και αν όλοι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι ψηφίσουν υπέρ του Τραμπ.

Ωστόσο παραμένει πιθανό ο Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλεγεί χωρίς τη λαϊκή ψήφο, μια που το αποτέλεσμα καθορίζεται από το Κολέγιο των Ελεκτόρων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το βασικό θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι η πανδημία του κορονοϊού και η ικανότητα του υποψηφίου προέδρου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, ενώ ακολουθούν η ικανότητα του υποψηφίου να τονώσει την οικονομία και η σκληρή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων, το 51% θεωρεί τον Μπάιντεν ικανότερο να διαχειριστεί την πανδημία, με μόνο 38% να αναγνωρίζει αυτή την ικανότητα στον Τραμπ.

Ο εν ενεργεία Πρόεδρος προηγείται στο πεδίο πάταξης της εγκληματικότητας με το 45% των ερωτηθέντων να τον θεωρεί ικανότερο, και ο υποψήφιος των Δημοκρατικών συγκεντρώνει το 40% των προτιμήσεων.

Όσο για την οικονομία, οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν ο καθένας το 45% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Ο Τζο Μπάιντεν, που προηγείται στις προτιμήσει των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις σε όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους, έχει επωφεληθεί από πρόσφατη μετακίνηση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών σημαντικής μερίδας των πιο αξιόπιστων ψηφοφόρων των ΗΠΑ: των λευκών με πανεπιστημιακή μόρφωση.

Κι ενώ οι λευκοί χωρίς πανεπιστημιακή μόρφωση εξακολουθούν να προτιμούν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος δεν φτάνει στα επίπεδα αποδοχής που είχε σε αυτή την ομάδα πριν από τέσσερα χρόνια.