Δίκτυο: Ο θησαυρός των 60+

Δίκτυο: Ο θησαυρός των 60+

Μια κύρια διάσταση του δημογραφικού ζητήματος είναι η μακροβιότητα. Οι γονείς μας ζουν περισσότερο από τους δικούς τους και φαίνεται ότι οι millenians θα φτάνουν κατά μέσον όρο τα 100 ζωής.

Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης επιφέρει ήδη τεράστιες αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων, στις επιχειρήσεις, στις πόλεις, στις οικονομίες και στα έθνη.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις πολιτικές τους στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα, στη δια βίου εκπαίδευση, στο σύστημα υγείας και στο κοινωνικό κράτος.

Ο καθένας και η καθεμία από εμάς θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την ζωή μας, να «υπερασπιστούμε» την υγιή γήρανση και την ενεργή συμμετοχή μας στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η ψηφιακή εποχή και οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής της φροντίδας στο σπίτι και των νέων μοντέλων εργασίας, αλλάζουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Το να αγνοούμε επιδεικτικά την πραγματικότητα σημαίνει ότι θα πληρώσουμε ακριβά το μέλλον!

Ο ηλικιακός ρατσισμός είτε αφορά τους νέους , είτε αφορά τους ηλικιωμένους δημιουργεί συγκρούσεις, αδικίες και δεν βοηθά μία χώρα να χρησιμοποιήσει σωστά όλες της τις δυνάμεις.

Το Δίκτυο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με αφιέρωμα στο silver economy (οικονομία των γκρίζων μαλλιών) και συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει προτάσεις πολιτικής ώστε η μεγάλη ομάδα των 60+ να γίνει θετική ευκαιρία και όχι απειλή, για την χώρα μας ως σύνολο και για τον καθένα προσωπικά.

Διαβάστε ακόμα: 

- Πως θα προσαρμοστούν οι εταιρίες σε ένα πιο γερασμένο εργατικό δυναμικό;

- Είναι το αστικό περιβάλλον καλύτερο για τους ηλικιωμένους;

- Η δαιμονοποίηση των ηλικιωμένων

- Ο Ελληνικός θησαυρός των 60+ και η «προσέγγιση των δυνατοτήτων» του Αμάρτια Σεν

- Μακροβιότητα και σκιώδεις φιγούρες στον τομέα της φροντίδας

- Δημογραφικό, αγορά εργασίας, οικονομική ανάπτυξη: Ο ρόλος της καινοτομίας και της αυτοματοποίησης

- «Πλανήτης Μακροβιότητα»: Ευκαιρία για απογείωση της Ελλάδας;

Το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη δημοσίευσε το αφιέρωμα με τίτλο «Ο Θησαυρός των 60+» στο οποίο συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες με βαθιά γνώση στο χώρο της γήρανσης, θέτοντας τις προκλήσεις της νέας εποχής αύξησης του προσδόκιμου ζωής και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα καινοτόμες και σύγχρονες λύσεις.

*Ολόκληρο το αφιέρωμα του ΔΙΚΤΥΟΥ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.