7ος χρόνος, ημέρα 2100η
Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Nordic Monitor: Διαρροή απορρήτων έγγραφων της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία

Διαρροή απορρήτων έγγραφων της Τουρκίας με σχέδια εισβολής σε Ελλάδα, Κύπρο και Αρμενία
Turkish Presidency via AP, Pool

Απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού που περιλαμβάνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις και εισβολή της Τουρκίας στην Ελλάδα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το Nordic Monitor επισημαίνοντας πως περιλαμβάνουν αναφορές για σχέδια πολεμικής σύρραξης με την Ελλάδα και την Αρμενία, ενώ χρονολογούνται από το 2014 και είναι πολύ πιθανό να έχουν επικαιροποιηθεί έκτοτε.

Το 2014 η Τουρκία έδινε στα απόρρητα επιχειρησιακά σχέδια των ενόπλων δυνάμεών της, την κωδική ονομασία «Τζέρμπα», με αναφορά στην νίκη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη μάχη έναντι των Δυτικών στο μικρό νησί της σημερινής Τυνησίας τον 16ο αιώνα.

Η εν λόγω επιλογή της κωδικής ονομασίας της επιχείρησης από πλευράς Τουρκίας, όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, φαίνεται να προωθεί το αφήγημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει συχνά μιλήσει για αντιπαράθεση μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Το 2018, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του αντιμετωπίζει μια «μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ σημειώνει ότι πολλάκις ο Ερντογάν έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία πως δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η γκάφα των στρατιωτικών που έβγαλε στο φως τα πολεμικά σχέδια της Τουρκίας

Το πολεμικό σχέδιο της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο ήρθε στη δημοσιότητα μέσα από την δικογραφία μιας υπόθεσης που εκδικάστηκε στην Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο για μία δικαστική υπόθεση στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο εισαγγελέας Σερντάρ Κοσκούμ, ο οποίος σύμφωνα με τον ιστότοπο είναι "ευθυγραμμισμένος" με την πολιτική γραμμή του Ταγίπ Ερντογάν και του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο. Εν συνεχεία τα στοιχεία περισυνελέγησαν στα πλαίσια έρευνας αναφορικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Στα αρχεία σημειωτέον περιλαμβάνονται και τα σχέδια για την εισβολή στην Ελλάδα, όπως και την Αρμενία, τα οποία εστάλησαν ηλεκτρονικά σε υψηλόβαθμα στελέχη του τουρκικού στρατού, ένα email που το Γενικό Επιτελείο διέταξε να του αποσταλούν λίγο μετά το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.

Στο σημείο αυτό το Nordic Monitor τονίζει πως κανένα μήνυμα που να υπονοεί την απόπειρα πραξικοπήματος δεν εντοπίστηκε, γεγονός που ενισχύει την θεωρία πως ενδεχομένως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενορχήστρωσε ο ίδιος τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου 2016.

Το σχέδιο της Τουρκίας πριν την εισβολή της στη Συρία

Εντούτοις τα έγγραφα δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του τουρκικού στρατού στην ανατολική Μεσόγειο ή την σχεδιαζόμενη εισβολή στην Ελλάδα, πέραν του ονόματος της επιχείρησης.

Εικάζεται πως καθώς οι λεπτομέρειες της πολεμικής επιχείρησης κατηγοριοποιούνται ως «υψίστης ασφαλείας», δεν γίνεται να διαμοιραστούν μέσα του δικτύου ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Ωστόσο, το αρχείο μοιάζει να διαρθρώθηκε με τρόπο που να επιτρέπει την παρουσίασή του σε υψηλά ιστάμενα στελέχη του στρατού στην Τουρκία, ως ενδεχόμενο σχέδιο με το βλέμμα στις εξελίξεις, τότε, στη Συρία.

Φαίνεται έτσι ο τουρκικός στρατός να αξιολογούσε έτσι τις ικανότητές του και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατευμάτων σύμφωνα με μια σειρά από κατευθύνσεις αναφορικά με τις γειτονικές χώρες. Βασικό άλλωστε διακύβευμα ήταν τότε να εξασφαλίσουν πως διατηρούν τις επιθετικές και αποτρεπτικές τους ικανότητες στα δυτικά, αλλά και τα νότια σύνορα, καθώς μετακινούν στρατεύματα και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Συρία.

Η εμπρηστική ρητορική της Τουρκίας

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nordic Monitor, η Τουρκία οξύνει εσκεμμένα τη ρητορική της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου από το 2013, με στόχο να αντισταθμίσει την μεγάλη έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς που ενέπλεκαν τόσο τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και τα μέλη της οικογένειάς του, όσο και οικονομικούς και πολιτικούς του συνεργάτες.

Ο τούρκος πρόεδρος, καταλήγει το δημοσίευμα, χρησιμοποιεί την Ελλάδα σαν αποδιοπομπαίο τράγο, προκειμένου να δημιουργήσει τον απαραίτητο αντιπερισπασμό από τα προβλήματα στο εσωτερικό μέτωπο.