Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ: Παραβιάζονται κυριαρχικά μας δικαιώματα

Διάβημα διαμαρτυρίας ΥΠΕΞ: Παραβιάζονται κυριαρχικά μας δικαιώματα

Διάβημα διαμαρτυρίας, με το οποίο καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, απέστειλε σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών η Αθήνα, μετά την έκδοση παράνομης Navtex με την οποία η Άγκυρα δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο Καστελλόριζο.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ, οι ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει ήδη για τις εξελίξεις την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ΟΗΕ, καθώς και τις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».