Άφαντη και η «Κελέση» - Έντονες αντιδράσεις των μελών της προανακριτικής

Άφαντη και η «Κελέση» - Έντονες αντιδράσεις των μελών της προανακριτικής

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση», όπως αναμενόταν, δεν προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει. Ως εκ τούτου, λίγα λεπτά πριν τις επτά το απόγευμα και αφού τα μέλη της προανακριτικής βρέθηκαν για περίπου 3 ώρες στον 14ο όροφο, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το κτίριο. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ι. Μπούγας είχε αιτηθεί τη βίαιη προσαγωγή του προστατευμένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», αλλά όπως συνέβη και χθες το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων δεν κατέστη δυνατόν να τον βρει. 

Ο κ. Μπούγας υπογράμμισε ότι «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν η παρεμποδίσουν το έργο της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι απλώς δεν αποδυναμώνει, αντίθετα ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνούμε». 

Λίγο νωρίτερα, είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ αποχώρησε από την ΓΑΔΑ λέγοντας ότι η διαδικασία οδηγείται σε φιάσκο. Συγκεκριμένα, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε: «Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για την στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα.»

Σε μια ιδιαίτερα σκληρή δήλωση προχώρησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε βρεθεί στη ΓΑΔΑ αναμένοντας την εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής. Ο κ. Κεγκέρογλου υπογραμμίζει αφενός ότι πρόκειται για τους τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού συστήματος, αφετέρου πως ό,τι και να κάνουν οι εμπνευστές και οι εκτελεστές αυτού του συστήματος σύντομα θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν. Μίλησε δε για συντονισμένες ενέργειες των υπό προστασία μαρτύρων αλλά και για «συντονιστές» που τους καθοδηγούν

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει αύριο το πρωί η Προανακριτική όπου αναμένεται να τεθεί και το θέμα της «εξαφάνισης» των δύο υπό προστασία μαρτύρων και της στάσης τους έναντι των μελών της Επιτροπής που σημειωτέον εκ του συντάγματος έχουν ρόλο Εισαγγελέα Πρωτοδικών και ως εκ τούτου το δικαίωμα και την απαίτηση της εξέτασης μαρτύρων που κρίνουν.

Στο τραπέζι θα τεθεί και το θέμα της αίτησης άρσης του καθεστώτος προστασίας που όμως κρίνεται από την εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, δηλαδή της εισαγγελίας στην οποία βρίσκεται η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία με επιστολή της προς την Επιτροπή έχει υποστηρίξει πως δεν πρέπει να αφαιρεθούν οι «κουκούλες» και να γίνουν γνωστά τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων

Εισαγγελικές πηγές: Έπρεπε να εμφανιστούν οι μάρτυρες

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι, έπειτα από την παρέμβαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο υπέρ των υπό προστασία μαρτύρων, εισαγγελικές πηγές χαρακτήριζαν νόμιμη την χθεσινή απόφαση για βίαιη προσαγωγή του «Μάξιμου Σαράφη», επισημαίνοντας πως από τη στιγμή που κλήθηκαν από την προανακριτική επιτροπή και δεδομένου πως αυτή έχει ρόλο εισαγγελέα θα έπρεπε να εμφανιστούν.

«Δεν είναι απαραίτητες οι μάσκες, οι κουκούλες και η αλλοίωση φωνής. Η ίδια η διαδικασία διασφαλίζει το ανώνυμο», ανέφεραν οι πηγές, διευκρινίζοντας ότι η ανωνυμία κατοχυρώνεται από την πρόβλεψη στις καταθέσεις να μην γράφεται το επίσημο ονοματεπώνυμό τους, αλλά το κωδικό όνομα που τους έχει δοθεί ως προστατευόμενοι μάρτυρες.

Υπενθυμίζεται ότι μέλη της προανακριτικής επιτροπής άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί από την προκαταρκτική επιτροπή η άρση του καθεστώτος προστασίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες αν οδηγηθεί σε «ναυάγιο» και η εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».

Σε δήλωσή της προς την επιτροπή, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή, η μάρτυρας ανέφερε ότι δεν έχει να συνεισφέρει «το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει».