Χάρης Θεοχάρης στο CNBC: Δεν μηδενίζεται το ρίσκο, αλλά στόχος είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια

Δεν μηδενίζεται το ρίσκο, αλλά στόχος είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια

«Κάνουμε ό,τι το καλύτερο, δεν μηδενίζεται το ρίσκο, αλλά ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, για το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό, μιλώντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC. Ο Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τις αερογέφυρες  είπε πως πρέπει να περιμένουμε δίνοντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να δημιουργήσει δέσμη συνεκτικών πολιτικών σε ό,τι αφορά στις χώρες. «Είναι θέμα ημερών» τόνισε  

Επίσης υπογράμμισε: «Υποβάλλαμε σε τεστ όλους όσοι ήρθαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες, έτσι έχουμε συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα, ούτως ώστε να  βασίσουμε τις αποφάσεις μας στην επιστήμη και κυρίως, έχουμε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ούτως ώστε ακόμη και αν υπάρξουν κρούσματα να εξασφαλίσουμε ότι ο ιός δεν θα διαδοθεί ευρέως. Τελικά, ανοίγουμε εξασφαλίζοντας και τοπικά εφαρμογή αποφάσεων, αν παραστεί η ανάγκη, ούτως ώστε να ελέγξουμε τον ιό με τον πιο αυστηρό τρόπο. Συνεπώς, είμαστε επιτυχημένοι από την αρχή της κρίσης, ακριβώς διότι λάβαμε νωρίς αυτές τις δύσκολες αποφάσεις και διότι είχαμε την συνεργασία ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού. Κάνουμε λοιπόν, ό,τι το καλύτερο, δεν μηδενίζεται το ρίσκο, αλλά ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια.

Στην ερώτηση σχετικά με τα μέτρα στις επιχειρήσεις όπως τήρηση απόστασης στα τραπέζια των εστιατορίων, ή κατά το check-in στα ξενοδοχεία,και αν θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις αυτές,ο κ. Θεοχάρης απάντησε:«Τώρα εστιάζουμε στο να ανοίξουμε ασφαλώς, οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες να δεχθούν πελάτες και επισκέπτες ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν τον εαυτό τους για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας. Όμως θα είμαστε σε ετοιμότητα, θα παρακολουθούμε το πως εξελίσσεται αυτή η διαδικασία για να διαπιστώσουμε ποιος χρειάζεται βοήθεια, τόσο από την πλευρά των εργαζόμενων,  όσο και των επιχειρήσεων. Στοχεύουμε -αν αυτό απαιτηθεί- να αυξήσουμε το πακέτο υποστήριξης». 

Επίσης αναφερόμενος στις αερομεταφορές δήλωσε :«Έχουμε σωστές ενδείξεις  για αυτό που θα επιθυμούσαμε να δούμε, το άνοιγμα το συντομότερο δυνατό. Βεβαίως πρέπει να περιμένουμε δίνοντας στην Ευρώπη την ευκαιρία να δημιουργήσει δέσμη συνεκτικών πολιτικών σε ό,τι αφορά στις χώρες. Αυτό είναι ζήτημα ημερών και ελπίζουμε με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, να μπορέσουμε να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές και τις εταιρείες τουρισμού, για τις αερογέφυρες που αναφέρατε και γενικότερα για τη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας. Αυτός είναι ο στόχος, δυστυχώς, πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη κατάσταση για αυτό πρέπει να είμαστε συνετοί και μερικές φορές επιφυλακτικοί, αλλά  παράλληλα με επαρκή σαφήνεια ως προς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.