Δεν δείξαμε ποτέ ότι θα αποδεχθούμε την κατοχή των S-400 από την Τουρκία
Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Δεν δείξαμε ποτέ ότι θα αποδεχθούμε την κατοχή των S-400 από την Τουρκία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νέντ Πράις, προειδοποίησε την Τουρκία για τις αρνητικές συνέπειες της αγοράς των S-400, προσθέτοντας ότι αυτή η αγορά έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ.

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με το ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της. Σας προειδοποιήσαμε να μην αποδεχτείτε αυτό το σύστημα, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπήρξε κάποια στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτηκε να αποδεχτεί τη μεταφορά των πυραύλων S-400 στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ ως προσωρινή λύση, ο Νεντ Πράις απάντησε «Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Θα επαναλάβω ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας, ο Πράις εξήγησε ότι τις συγκεκριμένες θέσεις τις έχει μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στους Τούρκους αξιωματούχους με τους οποίους συνομιλεί, ενώ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο κατά την επικείμενη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε, «αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μπλίνκεν (στους Τούρκους αξιωματούχους). Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έχει φυσικά την ευκαιρία να δει τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τις επόμενες ημέρες. Δεν θα ήθελα να προβώ σε μια προεπισκόπηση αυτής της συνομιλίας, αλλά η αντίθεσή μας στο σύστημα S-400 και η βαθιά μας πεποίθηση ότι είναι ασυμβίβαστο με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές στους Τούρκους».