Τ. Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα μας

Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα μας

«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης και υπογράμμισε ότι «η χώρα δεν θα αγνοήσει κανένα δικαίωμά της».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μετά το τέλος της παρουσίασης των πεπραγμένων της διετής διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνησή του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, λέγοντας ότι οι σεισμικές έρευνες γίνονται βάσει των όσων «προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο» και σημείωσε πως «στο πλαίσιο αυτό κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα ότι δεν εποφθαλμιούμε εδάφη και κυριαρχία κανενός, ειδικά επί των φυσικών πόρων ενέργειας».

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τ. Ερντογάν, επισήμανε πως «παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, εμείς δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας» και σημείωσε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται διασφαλίζουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, για να διαμηνύσει εν συνεχεία ότι «η χώρα δεν θα αγνοήσει κανένα δικαίωμά της».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο και όλες οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται είτε εντός της χώρας, είτε εκτός, όπως στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη αποσκοπούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων της χώρας.

Μιλώντας επίσης και για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και την πρώτη προσευχή που θα γίνει εκεί, ο Ερντογάν δήλωσε: «Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, σύμφωνα με την εντολή του Μωάμεθ του Πορθητή, είναι αποτέλεσμα της αντίληψης περί ευημερίας του έθνους και του πώς θα κερδίσουμε την καρδιά του έθνους μας. Δεν ξεχάσαμε ποτέ ότι στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τη χώρα και να κερδίσουμε την καρδιά του έθνους».

Όσον αφορά τις τουρκικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι θα παραμείνουν στη χώρα έως ότου οι Σύροι θα μπορούν να ζουν ελεύθερα και με ασφάλεια.

«Αυτές τις μέρες διεξάγουν μια εκλογή, μια αποκαλούμενη εκλογή», δήλωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες της Συρίας έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια εμφυλίου πολέμου. «Μέχρι οι πολίτες της Συρίας να είναι ελεύθεροι, σε ειρήνη και ασφάλεια, θα παραμείνουμε στη χώρα», δήλωσε σε ομιλία του στην Άγκυρα.