Χρηματιστήριο και κρατικοί σχεδιασμοί

Χρηματιστήριο και κρατικοί σχεδιασμοί

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου 

Ενας κλάδος ο οποίος δεν εκπροσωπείται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι ο ξενοδοχειακός. Αλλά και ο γενικότερος τουριστικός κλάδος εκπροσωπείται στο Χρηματιστήριο μέσω μόνο δύο εταιρειών, της Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) και της Αutohellas (ΟΤΟΕΛ).

Η πρόσβαση των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων στην τραπεζική δανειοδότηση είναι σχεδόν ανέφικτη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και αδυναμία ξετυλίγματος νέων επενδυτικών σχεδίων. Η προσφυγή στο Χρηματιστήριο ίσως να αποτελεί σήμερα τη μόνη εφικτή λύση για την άντληση ρευστότητας από την πλευρά των ξενοδοχειακών και τουριστικών εταιρειών, με δεδομένο το ενδιαφέρον σημαντικών εγχώριων και αλλοδαπών ιδιωτών επενδυτών, αλλά και στρατηγικών και θεσμικών επενδυτικών σχημάτων.

Αλλοι επενδυτές ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε επενδύσεις μαζικού τουρισμού και άλλοι σε επενδύσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αλλοι σε τουριστικές επενδύσεις που απευθύνονται σε τουρίστες χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, άλλοι σε τουρίστες του τριημέρου των μεγάλων πόλεων, άλλοι σε τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, άλλοι σε τουρίστες που έλκονται από τη δυνατότητα επαφής με συγκεκριμένες δραστηριότητες και εμπειρίες, και άλλοι σε θεματικό τουρισμό, όπως είναι για παράδειγμα ο αρχαιολογικός ή και ο θρησκευτικός. Ευτυχώς, ο τουρισμός παρέχει στους επενδυτές μεγάλη γκάμα διαφορετικών επενδύσεων.

Σε μια τέτοια επαγγελματική συνάντηση είχα βρεθεί προ δεκαπενθημέρου στο εξωτερικό, με επενδυτές που αναζητούν τρόπους επένδυσης σε υπάρχοντα σχήματα που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα των τουριστικών υπηρεσιών. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους βρίσκεται ακόμα και η δυνατότητα χρηματοδότησης εταιρειών μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων. Και είναι φυσικό να επιθυμούν οι επενδυτές να εισέλθουν σε μια αγορά που μεγαλώνει ραγδαία και στην οποία οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανήλθαν μέσα στο 2018 στα 18 δισ. ευρώ και ο αριθμός των αφίξεων προσέγγισε τα 30 εκατ. χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αφίξεις από τα κρουαζιερόπλοια.

Φανταστείτε, λοιπόν, την έκπληξη των δυνητικών επενδυτών όταν διάβασαν τις τελευταίες ημέρες την πρόθεση του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Τουρισμού να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό και να αναπτύξει την προσέλκυση επισκεπτών υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Ο στόχος των επομένων ετών, που τίθεται σύμφωνα με δημοσιεύματα κύκλων του υπουργείου, είναι η μονοψήφια αύξηση των αφίξεων και η διψήφια αύξηση των εισπράξεων.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γεμίσουν τα νομικά και τα επενδυτικά γραφεία που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες επενδύσεις από το εξωτερικό με ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός και τι επιπτώσεις θα έχει στις δυνητικές τους επενδύσεις.

Και ερωτούν. Με ποιον τρόπο προτίθεται το κράτος να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό; Με ποιον τρόπο θα επιτύχει να επιβραδύνει την αύξηση των αφίξεων σε μονοψήφιο ποσοστό; Με ποιον τρόπο σχεδιάζει το κράτος να παρέμβει στη «βαριά βιομηχανία της χώρας μας»; Τι εμπόδια θα θέσει;

Τη στιγμή που οι επενδύσεις στον τουρισμό αποτελούν την αιχμή του δόρατος στον τομέα της προσέλκυσης επενδυτών και όλοι οι εγχώριοι παράγοντες αναζητούν χρηματοδότηση και στρατηγικούς συνεταίρους με δίκτυα πωλήσεων και ξεχωριστή τεχνογνωσία, έχουμε το ελληνικό κράτος να παρεμβαίνει και να ανατρέπει το σκηνικό και να ορίζει προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι επενδύσεις.

Ποιος νέος αερομεταφορέας θα έρθει στην Ελλάδα με νέα δρομολόγια, όταν το ίδιο το κράτος δηλώνει αντίθετο στη σημαντική αύξηση των αφίξεων; Ποιος μεγάλος πράκτορας θα χρηματοδοτήσει ή θα συνεργαστεί με αλυσίδες ξενοδοχείων, όταν γνωρίζει ότι το κράτος θέλει να περιορίσει τον μαζικό τουρισμό με τα λεγόμενα «βραχιολάκια»; Πώς είναι δυνατόν να επιθυμούμε οι τουριστικές εταιρείες να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο, να προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της τουριστικής βιομηχανίας και να έρχεται το κράτος να καθορίζει τον βαθμό και τον τρόπο αύξησης του τουρισμού στη χώρα;

Το υπουργείο Τουρισμό δείχνει για πολλοστή φορά το επενδυτικά αποτρεπτικό του πρόσωπο απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές του τουριστικού κλάδου, σε πλήρη παραφωνία με το φιλοεπενδυτικό κλίμα που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

*Ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στον σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών

Το περιεχόμενο της στήλης είναι καθαρά ενημερωτικό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Τα επενδυτικά προϊόντα και εργαλεία που περιγράφονται και αναλύονται ενέχουν κινδύνους και μπορεί να είναι ακατάλληλα για επενδυτές, με βάση τα επενδυτικά χαρακτηριστικά τους, τους στόχους τους και την οικονομική τους κατάσταση. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου