Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα 10 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας έως το τέλος του έτους

Χρ. Σταϊκούρας: Μέτρα 10 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας έως το τέλος του έτους

Στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει το ποσό που θα πέσει στην αγορά μέχρι το τέλος του έτους για μέτρα στήριξης της Οικονομίας, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Θα φτάσουμε και θα υπερβούμε το 2020 τα 24 δισ. ευρώ σε δαπάνη για μέτρα στήριξης», επεσήμανε μιλώντας στο Real FM, τονίζοντας πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί περί τα 15 δισ. ευρώ.

O Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως τον Αύγουστο αυξήθηκαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι ηλεκτρονικές συναλλαγές βοήθησαν. «Μιώσαμε τον ΦΠΑ στα νησιά γνωρίζοντας πως δε θα περάσει στον καταναλωτή, αλλά θα τονώσει τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε πως αυστηροί στόχοι δεν θα υπάρχουν και το 2021 στην ΕΕ μιλώντας για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της Παρασκευής. «Δεν υπάρχει προς το παρόν πρόβλεψη για αλλαγή των τεκμηρίων. Θεωρώ ότι ταμειακά είμαστε καλά, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην ξεφύγουμε δημοσιονομικά», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,το αφορά την ύφεση έκανε λόγο για μία δύσκολη κατάσταση, μια ύφεση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα των προηγούμενων δεκαετιών, για την οποία εκτίμησε πως θα κινηθεί ύφεση μέχρι 8% για το 2020.

Τέλος ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο τρίτο πρόγραμμα Επιστρεπτέας Προκαταβολής που θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα ύψους άνω του ενός δισεκατομμυρίου, το οποίο όμως θα είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις του τουρισμού.