Χονγκ Κονγκ: Κλείνει και η ανεξάρτητη πύλη ειδήσεων Citizen News

Χονγκ Κονγκ: Κλείνει και η ανεξάρτητη πύλη ειδήσεων Citizen News

Η ειδησεογραφική πύλη του Χόνγκ Κόνγκ, Citizen News, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα τερματίσει τις δραστηριότητές της στις 4 Ιανουαρίου για να «διασφαλίσει την ασφάλεια όλων σε αυτούς τους καιρούς κρίσης», ανέφερε σήμερα η εφημερίδα του Χόνγκ Κόνγκ, South China Morning Post.

Το πρακτορείο εξήγησε σε δήλωσή του ότι «οι αλλαγές στην κοινωνία του Χόνγκ Κόνγκ τα τελευταία δύο χρόνια και η επιδείνωση της κατάστασης των μέσων ενημέρωσης έχουν καταστήσει «αδύνατο» να συνεχίσει να λειτουργεί «χωρίς ανησυχίες».

Σύμφωνα με το Reuters το ανεξάρτητο διαδικτυακό έντυπο ανέφερε τη Δευτέρα ότι η απόφασή του να κλείσει πυροδοτήθηκε από το κλείσιμο ενός φιλοδημοκρατικού μέσου ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα μετά από επιδρομή της αστυνομίας και επτά συλλήψεις.

Το Stand News, ένας εξέχων ειδησεογραφικός ιστότοπος υπέρ της δημοκρατίας, έκλεισε την περασμένη εβδομάδα αφού 200 αστυνομικοί εισέβαλαν στην ειδησεογραφική του αίθουσα, πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία και συνέλαβαν επτά άτομα ως ύποπτα για συνωμοσία για δημοσίευση εξτρεμιστικού υλικού.

Το Citizen News ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα σταματήσει τη λειτουργία του από την Τρίτη, περιγράφοντας το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης στην πόλη που διοικείται από την Κίνα ως «επιδεινούμενο» και αναφέροντας την ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας του προσωπικού της. Διαβάστε περισσότερα

«Η απόφαση ελήφθη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το έναυσμα ήταν η μοίρα του Stand News» είπε στους δημοσιογράφους ο Chris Yeung, επικεφαλής συγγραφέας στο Citizen News και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Χονγκ Κονγκ. «Δεν μπορούσαμε να αποκλείσουμε ότι... μπορεί να εκτεθούμε σε κάποιους κινδύνους».

Το Citizen News Ιδρύθηκε το 2017 και περιέγραψε τον εαυτό του ως ανεξάρτητο, χωρίς κομματικές σχέσεις και προωθεί την ελευθερία, τη διαφάνεια, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Είχε 40 υπαλλήλους.

Το Χονγκ Κονγκ επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία το 1997 με την υπόσχεση ότι θα προστατεύονται ευρύ φάσμα ατομικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ελεύθερου τύπου. Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις λένε ότι οι ελευθερίες έχουν διαβρωθεί, ιδίως από τότε που το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αρνείται ότι στοχεύει τα μέσα ενημέρωσης και περιορίζει τις ελευθερίες στον παγκόσμιο οικονομικό κόμβο. Η Κίνα λέει ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων χρησιμοποιείται ως προσπάθεια να διαταραχθεί η πρόοδος του Χονγκ Κονγκ αφού ο νόμος για την ασφάλεια αποκατέστησε τη σταθερότητα.

Το Stand News ήταν η πιο εξέχουσα εναπομείνασα ανεξάρτητη δημοσίευση υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ μετά από έρευνα για την εθνική ασφάλεια τον Ιούνιο του 2021 που οδήγησε στο κλείσιμο της εφημερίδας Apple Daily του φυλακισμένου μεγιστάνα Τζίμι Λάι.

Δύο πρώην ανώτεροι συντάκτες του Stand News κατηγορήθηκαν την Πέμπτη για συνωμοσία για δημοσίευση υλικού εξέγερσης «Αυτό που άλλαξε δεν είμαστε εμείς, αλλά το εξωτερικό περιβάλλον», είπε στους δημοσιογράφους η αρχισυντάκτρια του Citizen News, Daisy Li.