Χονγκ Κονγκ: 12 μήνες φυλάκιση για τον μεγιστάνα των μίντια και επικριτή του ΚΚ Κίνας Τζίμι Λάι

Χονγκ Κονγκ: 12 μήνες φυλάκιση για τον μεγιστάνα των μίντια και επικριτή του ΚΚ Κίνας Τζίμι Λάι

Ο μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης του Χόνγκ Κονγκ Τζίμι Λάι και υποστηρικτής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών για τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2019. 

Ο Λάι έχει κριθεί ένοχος σε δύο ακόμα δίκες στις αρχές του μήνα για παράνομες συγκεντρώσεις στις Αυγούστου 18 και 31 Αυγούστου 2019, αντίστοιχα. Η μέγιστη δυνατή ποινή είναι πέντε χρόνια στη φυλακή. Την ίδια ώρα εννέα ακόμα εξέχοντες ακτιβιστές καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης 8 ως 18 μήνες. 

Ο ιδρυτής της εφημερίδας Apple Daily, δεινός επικριτής, των αρχών της Κίνας, κατηγορείται για απάτη και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Σε βάρος του εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις και θα μπορούσε να καταδικαστεί ακόμα και ισόβια. Ο Λάι, ένας από τους πιο επιφανείς υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας, εκτιμάται ότι έχει περιουσία μεγαλύτερη από 1 δισ. δολάρια

Ο Τζίμι Λάι κατηγορήθηκε βάσει του νόμου περί εθνικής ασφάλειας στις 11 Δεκεμβρίου αλλά βρίσκεται υπό κράτηση από τις 2 Δεκεμβρίου, αφού του αρνήθηκαν αρχικά την εγγύηση με αφορμή μια ξεχωριστή κατηγορία για απάτη σχετικά με τη μίσθωση ενός κτηρίου που στεγάζει την εφημερίδα του.

Σε συνέντευξη για λογαριασμό του BBC, η οποία έλαβε χώρα πριν τον Δεκέμβριο αλλά δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Λάι είπε ότι βασικός στόχος του κομμουνιστικού κόμματος είναι «Να κάνει τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ να φοβούνται και έτσι να τους ελέγχει».

Η υπόθεση του Λάι αποτελεί ορόσημο για τον νόμο για την ασφάλεια, ο οποίος επιβλήθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, με διάταγμα από το Πεκίνο, αλλά με την ευλογία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ. 

Επισημαίνεται ότι τόσο η Βρετανία όσο και οι ΗΠΑ αναμένεται να αντιδράσουν σθεναρά στη καταδίκη του Λάι. Ιδιαίτερα η Ουάσινγκτον έχει επισημάνει ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην άλλοτε βρετανική αποικία.