Χαλκιδική: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Φούρκα του δήμου Κασσάνδρας

Χαλκιδική: Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Φούρκα του δήμου Κασσάνδρας

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Φούρκα του δήμου Κασσάνδρας στον νομό Χαλκιδικής σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν 76 πυροσβέστες με 29 οχήματα και τέσσερα πεζοπόρα τμήματα. Αυτή τη στιγμή δεν πετούν εναέρια μέσα, όμως εάν αυτό κριθεί αναγκαίο αυτά βρίσκονται σε ετοιμότητα, όπως επισημάνθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά στη Φούρκα είναι μία από τις πέντε φωτιές που ξέσπασαν χθες βράδυ σε ισάριθμες περιοχές των δήμων Κσσάνδρας και Σιθωνίας στον νομό Χαλκιδικής και σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία «πιθανώς» να οφείλονται στους πολλαπλούς κεραυνούς που έπεφταν λόγω της κακοκαιρίας στην περιοχή.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα χθες, οπότε και οριοθετήθηκε η φωτιά στη Φούρκα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, που κατάγεται από την περιοχή και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), εξέφρασε τον σεβασμό και ευγνωμοσύνη του σε όσους/όσες παλεύουν με τις φλόγες και σώζουν ζωές σε όλη την Ελλάδα ενώ ανέφερε: «Δύσκολη βραδιά σήμερα στη μικρή πατρίδα, τη Φούρκα Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Με την άμεση κινητοποίηση πυροσβεστών, πολιτικής προστασίας και εθελοντών, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν».

Η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, σημείωσε ότι υπήρχε προετοιμασία και σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης και χάρη και στη βροχή, η κατάσταση αντιμετωπίστηκε. «Ήμασταν σε εγρήγορση με τις δυνάμεις του δήμου, με αγρότες με υδροφόρες και είχαμε ανοίξει τους δρόμους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε η ίδια χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τους αγρότες και τους εθελοντές που βρέθηκαν στο σημείο και παραμένουν. Στην περιοχή της Φούρκας, όπου το μέτωπο της φωτιάς ήταν και το πιο ανησυχητικό, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις φωτιές στη Χαλκιδική, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανέφερε ότι «Χάρη στην ετοιμότητα και την άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και με τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων και των εθελοντών, τα χειρότερα στη Χαλκιδική αποφεύχθηκαν. Παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή και τις επόμενες ημέρες λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς».

Καθησυχαστικός για την πορεία των πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες βράδυ στη Χαλκιδική λόγω πτώσης κεραυνών ήταν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε σημειώσει ότι «οι φωτιές έχουν ελεγχθεί πλήρως, επιχειρούν εναέρια μέσα για μικρό εστίες, υπάρχουν δυνάμεις παντού διότι (Σιθωνία) υπάρχουν ακόμη αναφλεξεις από κεραυνούς».  

Την εκτίμηση ότι «μέχρι το μεσημέρι, θα σβήσει η φωτιά στη Φούρκα, αν όλα πάνε καλά» είχε κάνει, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης. «Το μόνο μέτωπο που μένει ενεργό, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα είναι αυτό» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά και είχε σημειώσει ότι επί τόπου βρίσκονται όλες οι δυνάμεις και τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές στο Γομάτι της Χαλκιδικής αλλά τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Στη συνέχεια έγιναν δύο αντλήσεις υδάτων στο Δήμο Αριστοτέλη και αργότερα λόγω της καταιγίδας ξεκίνησε πυρκαγιά στη Σιθωνία, από κεραυνούς στον Παρθενώνα, τα κτήματα του Πόρτο Καρράς και πάνω από τον Τριπόταμο στο σημείο που είχε ξανακαεί πριν από 20 μέρες. Στις προσπάθειες μετείχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και δυνάμεις των Δήμων. Μετά από τις 10 το βράδυ ξεκίνησε η φωτιά στη Φούρκα ενώ φωτιά ξέσπασε επίσης και στη Σάνη.

Εκτός από τις πυρκαγιές, ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν άλλες καταστροφές από τη χθεσινή καταιγίδα, η οποία, όπως αναφέρει ήταν κατά τόπους ισχυρή, ωστόσο μετά τη μία τα ξημερώματα μετακινήθηκε νότια προς την Εύβοια με αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση των ανέμων.

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, σημειώνει ότι θα υπάρξει μια ύφεση ενώ η ζέστη δεν θα είναι μεγάλη. Υπενθυμίζει ότι «ούτως ή άλλως είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις ως τις 13 Αυγούστου» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.