Χ. Μαας: Η Γερμανία θέλει μια πιο ευρεία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Χ. Μαας: Η Γερμανία θέλει μια πιο ευρεία συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η Γερμανία, που ασκεί μέχρι το τέλος του μήνα την εξάμηνη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτίμησε σήμερα πως μια απλή επιστροφή στην υπάρχουσα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι πλέον αρκετή και ότι πρέπει να επεκταθεί καλύπτοντας κυρίως το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

"Μια επιστροφή στην τωρινή συμφωνία δεν θα είναι αρκετή", δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας στο εβδομαδιαίο περιοδικό "Der Spiegel", όσον αφορά ένα ενδεχόμενο νέο ξεκίνημα στην υπόθεση όταν αναλάβει καθήκοντα ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Ιανουάριο, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν.

"Θα χρειαστεί ένα είδος συμφωνίας, κάτι που είναι επίσης προς το δικό μας συμφέρον", είπε ο Μάας.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε προχθές, Τετάρτη, πως είναι υπέρ μιας επιστροφής της χώρας του στη συμφωνία, αν οι ιρανικές αρχές επανέλθουν στην "αυστηρή τήρηση" των περιορισμών που επιβλήθηκαν στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, πριν από διαπραγματεύσεις για τις άλλες απειλές που θέτει η Τεχεράνη.

"Έχουμε σαφώς προσδοκίες όσον αφορά το Ιράν: όχι στα πυρηνικά όπλα αλλά ούτε και στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων που απειλεί ολόκληρη την περιοχή", υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μάας.

"Εξάλλου το Ιράν πρέπει να παίξει έναν άλλο ρόλο στην περιοχή. Έχουμε ανάγκη αυτή τη συμφωνία ακριβώς γιατί δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο Ιράν", είπε ο Μάας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι συμφώνησε για αυτά τα σημεία με τον Γάλλο και τον Βρετανό ομόλογό του.

Ο Αμερικανός νυν πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία με το Ιράν προκειμένου να αποτραπεί η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέφερε και στη συνέχεια κατέστησε πιο αυστηρές τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν αρθεί με τη συμφωνία το 2015.

Ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε προχθές, Τετάρτη, το σχέδιό του να επανέλθει στη συμφωνία αυτή. "Αυτό θα είναι δύσκολο, αλλά ναι", ανέφερε σε άρθρο στους New York Times.

Εξάλλου, ο Χάικο Μάας δήλωσε πως η Γερμανία είναι ευτυχής για το ότι φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ των βουλευτών στις ΗΠΑ ότι η απόφαση που έλαβε τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία πρέπει να επανεξετασθεί.

"Όπως είναι τα πράγματα, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε πληροφόρηση για τις μειώσεις στρατευμάτων που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, άρα δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι τα σχέδια ή αν υπάρχουν καν σχέδια", δήλωσε σήμερα ο Μάας στους δημοσιογράφους.

"Αλλά είμαστε ευτυχείς που φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον για επανεξέταση της απόφασης αυτής", πρόσθεσε. "Οι Αμερικανοί στρατιώτες είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια της Γερμανίας αλλά και στην ασφάλεια της Ευρώπης".

Βουλευτές και των δύο κομμάτων ενέκριναν χθες, Πέμπτη, την τελική εκδοχή ενός νομοσχεδίου για την ετήσια αμυντική πολιτική που περιλαμβάνει ένα κείμενο στο οποίο εκφράζεται υποστήριξη στη συνέχιση της παραμονής στρατιωτών στη Γερμανία.