Χ. Γώγος: Καμία άρση των περιοριστικών μέτρων αν δεν μειωθούν οι διασωληνωμένοι

Χ. Γώγος: Καμία άρση των περιοριστικών μέτρων αν δεν μειωθούν οι διασωληνωμένοι

«Αν δεν υπάρχει κλείσιμο της ψαλίδας στον αριθμό των διασωληνωμένων, δεν μπορούμε να συζητάμε άρση, αλλά για μικρότερα πράγματα», ξεκαθάρισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα και την αυριανή κρίσιμες για τις τελικές αποφάσεις.

Μιλώντας στον Ant1 σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ως προς τις αποφάσεις για την άρση του lockdown, σήμερα και αύριο είναι οι κρίσιμες μέρες που θα γίνουν συζητήσεις, όμως «δε σημαίνει ότι την άλλη εβδομάδα δεν θα αλλάξουν τα στοιχεία».

Τα κλινικά δεδομένα είναι αυτό που απασχολεί αυτήν τη στιγμή: η πληρότητα στις ΜΕΘ, η βόρεια Ελλάδα πλήττεται σε δραματικό βαθμό», διευκρίνισε σχετικά με το σε τι θα  βασιστεί η εισήγηση για χαλάρωση των μέτρων και ξεκαθάρισε πως «αν δεν υπάρχει κλείσιμο της ψαλίδας στον αριθμό των διασωληνωμένων, δεν μπορούμε να συζητάμε άρση, αλλά για μικρότερα πράγματα».

Σχετικά με τη μεγάλη διασπορά στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, ο καθηγητής Γώγος είπε ότι, υπήρξε μεγάλη διασπορά σε κλειστά μέρη, όπως οικογένειες, επιχειρήσεις, στρατόπεδα, κτλ. «Αυτήν τη στιγμή με τη διασπορά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλαμε», τόνισε.

«Είναι δυνατόν να δουλεύουμε σαν μπακάλικο στην Επιτροπή;», διερωτήθηκε ερωτηθείς για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, εξηγώντας ότι, «είμαστε 30 άτομα που κάθε μέρα – κάθε δύο μέρες τρώμε 5-6 ώρες για τη διαχείριση της πανδημίας» και συμπλήρωσε πως κάθε Πέμπτη η Επιτροπή λαμβάνει κατάσταση με ποιοτικά στοιχεία (ηλικίες, νοσοκομεία νοσηλείας, κτλ) από τον ΕΟΔΥ και βάσει αυτών λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό, υπογράμμισε πως «θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που μιλάνε με στοιχεία και δεδομένα», συμπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγμή προέχει να μιλήσουμε στον κόσμο, να πείσουμε την κοινότητα, γιατί έτσι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά».

Τέλος ο κ. Γώγος απηύθυνε έκκληση «να βάλουμε όλοι πλάτες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα».