Χ. Χατζηχριστοδούλου: Κάτω από 1% ο δείκτης μεταδοτικότητας

Χ. Χατζηχριστοδούλου: Κάτω από 1% ο δείκτης μεταδοτικότητας

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας Χαραμάδα φάνηκε ο καθηγητής Υγειονομικής κι Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα,  ο συντελεστής μεταδοτικότητας είναι κάτω από 1% σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. 

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δε ότι η επανεκκίνηση του ανοίγματος της κοινωνίας θα είναι πάλι σταδιακή. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και ίσως και τα λύκεια» συμπληρώνοντας ότι στο τέλος του μήνα η Επιτροπή θα συνεδριάσει για να εξετάσει τα δεδομένα και να αποφασίσει αν τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου.

Συνέστησε ωστόσο προσοχή κατά την περίοδο των εορτών επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για τον τρόπο που θα αντιδράσει ο κόσμος, γιατί είναι κουρασμένος.

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, δήλωσε ότι «αν η ροή των εμβολίων είναι ικανοποιητική τους επόμενους μήνες και αν έχουμε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιασμένο μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο, το καλοκαίρι θα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, σημείωσε ότι ένα σημαντικό ποσοστό των υγειονομικών δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν. «Ετοιμάζουμε και μια μελέτη για δούμε τη στάση τους απέναντι στα εμβόλια για τον κορονοϊό. Είχαμε κάνει μια παρόμοια το 2009 για τον Η1Ν1 και τότε υπήρχε μεγαλύτερη αντίδραση στο εμβόλιο. Πολύ λίγοι το έκαναν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι γιατροί αποτελούν πρότυπα στην κοινωνία και πρέπει να πειστούν πρώτα αυτοί για την ασφάλεια των εμβολίων για να ακολουθήσουν και οι πολίτες.