Χ. Ακάρ: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Χ. Ακάρ: Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Η Τουρκία αντικρίζει θετικά την έκκληση του Γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχο Στιούαρτ Πιτς, ενώ επισήμανε ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματα, ενώ επανέλαβε ότι  η Άγκυρα «είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντάς της στη γαλάζια πατρίδα».

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Άγκυρα, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ, ο Χουλουσί Ακάρ  ανέφερε στον αξιωματούχο του ΝΑΤΟ ότι η Άγκυρα αντικρίζει θετικά την έκκληση του ΓΓ του ΝΑΤΟ για διάλογο και ότι «η Τουρκία είναι υπέρ μιας προσέγγισης σύμφωνα με την οποία όλες οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

Για το θέμα της επίλυσης των προβλημάτων, αναφέρθηκε ότι «αποδίδεται μεγάλη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Και προσθέτει  «πρέπει οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας καθώς και στο ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη και έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της, όπως έκανε μέχρι σήμερα, στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Η Τουρκία μέχρι σήμερα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ στο ακέραιο και θα συνεχίσει να τα εκπληρώνει και από δω και πέρα», καταλήγει η ανακοίνωση.