ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1987η
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τη συλλογική αγωγή 14 δισ. λιρών κατά της Mastercard

Βρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτρέπει τη συλλογική αγωγή 14 δισ. λιρών κατά της Mastercard

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας επέτρεψε σήμερα να προχωρήσει η συλλογική αγωγή 14 δισ. λιρών κατά της Mastercard με την κατηγορία ότι επέβαλε υπερβολικές χρεώσεις σε πάνω από 46 εκατ. άτομα στη Βρετανία σε μία περίοδο 15 χρόνων.

Η περίπλοκη υπόθεση, που ξεκίνησε αφού η Mastercard έχασε το 2007 την έφεση κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που χαρακτήριζε τις χρεώσεις της ως αντίθετες προς τον ανταγωνισμό, θα μπορούσε να δώσει το δικαίωμα αποζημίωσης 300 λιρών σε ενήλικες Βρετανούς.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Mastercard, στήνοντας το σκηνικό για την πρώτη μαζική συλλογική αγωγή στην Βρετανία, στο πλαίσιο ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, και δημιουργώντας προηγούμενο για μία σειρά άλλων στάσιμων συλλογικών αγωγών.

Η υπόθεση παραπέμπεται τώρα πίσω στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο για θέματα ανταγωνισμού (CAT), που έχει οριστεί από το 2015 υπεύθυνο για να επιβλέπει τις αμερικανικού τύπου συλλογικές αγωγές στην Βρετανία για πιθανές παραβιάσεις της βρετανικής ή ευρωπαϊκής νομοθεσίας ανταγωνισμού.

 ΤΟ CAT θα εξετάσει εκ νέου αν θα πρέπει να εκδώσει την απαραίτητη εντολή συλλογικής ένδικης διαδικασίας ώστε να προχωρήσει η υπόθεση σε δίκη, αφού είχε αρνηθεί να το κάνει το 2017 λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο έτος.

Πηγή: Reuters