Βρετανία: Νέα ένταση στις σχέσεις με Κίνα λόγω χορήγησης ασύλου σε ακτιβιστή του Χόνγκ Κονγκ

Βρετανία: Νέα ένταση στις σχέσεις με Κίνα λόγω χορήγησης ασύλου σε ακτιβιστή του Χόνγκ Κονγκ

Νέα εστία έντασης έχει ανακύψει ανάμεσα σε Κίνα και Βρετανία, με τη πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι προστατεύει «καταζητούμενους εγκληματίες», λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι το Λονδίνο χορήγησε άσυλο στον επιφανή ακτιβιστή υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ Νέιθαν Λο.

«Το Λονδίνο χορηγεί άσυλο σε καταζητούμενους εγκληματίες που επιδιώκουν την ανεξαρτησία του Χόνγκ Κονγκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ζάο Λιτζιάν σε δημοσιογράφους.

Ο Λο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο στη Βρετανία, αφού εγκατέλειψε το ημι-αυτόνομο έδαφος μετά την επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο.

Με φόντο τα παραπάνω, η κλιμακούμενη διαμάχη με το Πεκίνο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο Χονγκ Κονγκ έφερε τη Βρετανία να ανοίγει τις πύλες εισόδου ενδεχομένως σε περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, προσφέροντας τους την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα, αλλά τελικά να αιτηθούν και βρετανική υπηκοότητα.

Το ποσό των χρημάτων που θα διατεθεί ανακοινώθηκε σήμερα, ενώ θα δαπανηθεί από τις τοπικές διοικήσεις σε προγράμματα υποστήριξης για την παροχή βοήθειας με την αγγλική γλώσσα, αλλά και για την αντιμετώπιση του κόστους στέγασης για τις νέες αφίξεις πολιτών από το Χονγκ Κονγκ.

Η βρετανική κυβέρνηση θα οργανώσει επίσης 12 ψηφιακά περιφερειακά γραφεία για τη διάθεση βοήθειας σχετικά με τις εγγραφές στο σύστημα υγείας, αλλά και στα σχολεία. Αυτά τα «Κέντρα Καλωσορίσματος» θα δίνουν επίσης συμβουλές για τον τρόπο ίδρυσης επιχειρήσεων στη Βρετανία.

«Το πρόγραμμα αυτό θα διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι Βρετανικού Εθνικού Υπερπόντιου (BNO) διαβατηρίου, αλλά και οι οικογένειές τους, θα έχουν ένα πολύ καλό ξεκίνημα, όταν θα φτάσουν, αλλά και υποστήριξη για την εξεύρεση ενός σπιτιού, σχολείων για τα παιδιά τους, αλλά και μιας ευκαιρίας στην ευημερία», σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Ρόμπερτ Τζένρικ.