Βρετανία: Δεν αναμένεται να γίνει κυρίαρχο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού

Βρετανία: Δεν αναμένεται να γίνει κυρίαρχο το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού

Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού του οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα δεδομένου ότι φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό απέναντι στα υπάρχοντα εμβόλια, δεν αναμένεται να γίνει το κυρίαρχο στη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο Τζόναθαν Βαν Ταμ μέλος της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής είπε ότι η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, B1351, είναι μεν παρούσα στη χώρα, αλλά δεν είναι κυρίαρχη.

Σύμφωνα με τον Βαν Ταμ, τα πρώτα δεδομένα δεν υποδηλώνουν αυτό το στέλεχος ότι έχει πλεονέκτημα μετάδοσης έναντι της τρέχουσας παραλλαγής που κυριαρχεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα καλύψει ή θα προσπεράσει το στέλεχος που κυριαρχεί στη Βρετανία (B117)» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Βρετανός επιστήμονας επανέλαβε ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορούν να μειώσουν το κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, προτρέποντας παράλληλα όλους τους συμπολίτες του να μην καθυστερήσουν τη λήψη του εμβολίου, ώστε να λάβουν αν χρειαστεί το τροποποιημένο στο μέλλον.

Danny Lawson/PA via AP