Βουτιά στα επίπεδα των 9 τουρκικών λιρών ανά δολάριο βλέπει η Commerzbank

Βουτιά στα επίπεδα των 9 τουρκικών λιρών ανά δολάριο βλέπει η Commerzbank

Στα επίπεδα των 9 λιρών ανά δολάριο θα διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες η ισοτιμία για το τουρκικό νόμισμα, βλέπει η Commerzbank. Σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας, Tatha Ghose, “δεν υπάρχει κανένας λόγος η ιστοτιμία του τουρκικού νομίσματος να μην υπερβεί ένα επίπεδο όπως τις 9 λίρες ανά δολάριο τις επόμενες εβδομάδες”.

Ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να φρενάρει την συνεχόμενη πτώση της λίρας θα ήταν μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, αναφέρει ο αναλυτής της γερμανικής τράπεζας, ενώ σήμερα το τουρκικό νόμισμα διαμορφώνεται στα επίπεδα των 8,31 λιρών ανά δολάριο.

Τα πονταρίσματα ότι ακόμη και για τις 9 λίρες/δολάριο έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Την ίδια στιγμή η τουρκική κυβέρνηση, επιμένει δια του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών Μπ. Αλμπαιράκ, ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβολής capital controls.

Ο Αλμπαιράκ επιχειρεί να πείσει ότι η Τουρκία αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο και ότι με τη λίρα να καταποντίζεται είναι τεράστια ευκαιρία να επενδύσει κανείς στη χώρα. Στην ουσία επιχειρεί να συγκρατήσει τη μαζική φυγή κεφαλαίων – χωρίς capital controls -και να θέλξει όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αγοράσουν «Τουρκία» σε πολύ χαμηλές τιμές.