7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Βορίδης: Άμεση στήριξη 600 ευρώ στους πυρόπληκτους και αποζημίωση έως 6.000 ευρώ

Βορίδης: Άμεση στήριξη 600 ευρώ στους πυρόπληκτους και αποζημίωση έως 6.000 ευρώ
Eurokinissi

Την άμεση στήριξη των κατοίκων της βόρειας Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά με 600 ευρώ και την καταβολή αποζημιώσεων, στη συνέχεια, έως 6.000 ευρώ για τους ιδιώτες και 8. 000 ευρώ για τις επιχειρήσεις εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών. Για το θέμα της στεγαστικής συνδρομής διευκρίνισε ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ.

«Το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα παρέμβει προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι 94 – 95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία προφανώς πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυρόπληκτους με ποσά έως 6.000 € και τις επιχειρήσεις με 8.000 € και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Μιλώντας για το θέμα της στεγαστικής συνδρομής των πληγέντων ο Μ. Βορίδης διευκρίνισε ότι το Κράτος θα καταβάλλει ένα ποσό της τάξης του 80% και το υπόλοιπο 20% θα καλύπτεται με δυνατότητα λήψης δανείου, «με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ», ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

«Το πλαίσιο οικονομικής βοήθειας του Κράτους είναι δεδομένο και θα εφαρμοστεί για το σύνολο των πυρόπληκτων», επισήμανε στην ΕΡΤ ο υπουργός και ξεκαθάρισε:

Μέσω των Δήμων οι αποζημιώσεις


«Η διαχείριση των ποσών της αποζημίωσης θα γίνει μέσω των Δήμων. Σήμερα θα μεταφέρουμε ποσά προς τους τρεις πληγέντες δήμους, δηλαδή τον Δήμο Αχαρνών (60.000 ευρώ), τον Δήμο Κηφισιάς (60.000 ευρώ) και στο Δήμο Διονύσου, ο οποίος έχει λιγότερα θέματα, το ποσό των 30.000 ευρώ. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των ζημιών. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί ο προσδιορισμός των φωτιών. Αν χρειαστεί να μεταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερα ποσά θα μεταφέρουμε. Η διαδικασία της Στεγαστικής Συνδρομής κινείται κυρίως από το υπουργείο Υποδομών, το οποίο θα κάνει την καταγραφή των ζημιών και την αυτοψία».

Σχολιάζοντας το θέμα της πρόληψης και όχι της αντιμετώπισης των πυρκαγιών ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι «το γεγονός ότι είχαν ληφθεί κάποια μέτρα πρόληψης μας επιτρέπει να δούμε μια διαφορετική εικόνα συνεπειών, παρά την έκταση του φαινομένου. Το γεγονός ότι έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο για να σώσεις ανθρώπινες ζωές. Είναι σαφές ότι υπάρχουν και λειτουργούν -πολύ αποτελεσματικά- σχέδια εκκένωσης. Θα πρέπει να εξάρει κανείς και την συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των πολιτών που έχουν αποκτήσει ένα αυξημένο αίσθημα επαγρύπνησης και ευθύνης και συμμορφώνονται με τις οδηγίες που λαμβάνουν. Πράγμα που διευκολύνει πολύ την κατάσταση».

Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν δαπανηθεί πολύ σημαντικά ποσά προκειμένου να υπάρξουν καθαρισμοί των δασών.

«Το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σε αυτές τις περιοχές ήταν οι ακραίες συνθήκες. Σε ορισμένες περιοχές που έχουμε διαπιστώσει τα αίτια της πυρκαγιάς, όπως στην Σταμάτα, εκεί ήταν ένας αμελής μελισσοκόμος. Θα περιμένουμε να δούμε τα αίτια των πυρκαγιών για να μπορέσουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Και όπως τόνισε, «είναι σημαντικό να πούμε ότι φέτος είχαν γίνει οι συντηρήσεις των εναερίων μέσων. Η πυροσβεστική υπηρεσία είχε διαθέσιμους άνδρες. Η Πολιτική Προστασία έχει ενισχυθεί σημαντικά και μπορεί να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και έγκαιρα. Υπάρχει ένα διαφορετικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να δει κανείς αν κάνει συγκρίσεις. Αν δείτε ότι η ίδια περίπου η έκταση που χάθηκε στη Βαρυμπόμπη και στο Μάτι καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά της αντιμετώπισης πάρα πολύ εύκολα που έχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα».