BoE: Αύξησε κάτα 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια - Η μεγαλύτερη αύξηση σε 27 χρόνια

BoE: Αύξησε κάτα 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια - Η μεγαλύτερη αύξηση σε 27 χρόνια

Στην αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε όπως αναμενόταν η Τράπεζα της Αγγλίας που είναι η μεγαλύτερη από το 1995. 

Πρόκειται για την έκτη διαδοχική αύξηση που προχωράει η Τράπεζα της Αγγλίας ώστε να καταπολεμήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό με το επιτόκιο δανεισμού πλέον να ανέρχεται στο 1,75%. Είναι η πρώτη φορά από το 1997 που η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη που αποφάσισε αύξηση κατά μισή μονάδα.

Για την ιστορική αυτή αύξηση τα μέλη του συμβουλίου της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής αποφάσισαν με 8 ψήφους υπέρ και έναν κατά.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή  αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον διπλασιασμό των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου από τον Μάιο, λόγω του περιορισμού των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και του κινδύνου περαιτέρω περιορισμών».

«Καθώς αυτό τροφοδοτεί τις λιανικές τιμές της ενέργειας, θα επιδεινώσει την πτώση των πραγματικών εισοδημάτων για τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό στο Ηνωμένου Βασιλείου βραχυπρόθεσμα» σημειώνει.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο FTSE στη Μεγάλη Βρετανία κερδίζει 1,1%.