Bloomberg: Η Bundesbank επιτρέπει σε γερμανικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα παρά την σύσταση της ΕΚΤ

Bloomberg: Η Bundesbank επιτρέπει σε γερμανικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα παρά την σύσταση της ΕΚΤ

Η Bundesbank είναι έτοιμη να εγκρίνει πληρωμές μετόχων σε κάποιες γερμανικές τράπεζες αντίθετα με όσα έχει συστήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές «αναμένεται να εφαρμόσουν» την απαγόρευση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία τους, «όπως κρίνεται σκόπιμο. Τα μερίσματα θα πρέπει να καταβάλλονται εάν μια τράπεζα εκτιμά ότι θα έχει έσοδα και αν η κεφαλαιακή της θα είναι υγιής για παρατεταμένη χρονικά περίοδο» δήλωσε στέλεχος της Bundesbank.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική ρυθμιστική αρχή συνεχίζει να βλέπει δυσμενώς τις πληρωμές μερισμάτων, αλλά τις βλέπει ως ένα διαχειρίσιμο ζήτημα σε μικρές κερδοφόρες τράπεζες.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Απριλίου η ΕΚΤ απεύθυνε σύσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε διανομή μερίσματος κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού COVID – 19. 

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι τράπεζες δεν πρέπει να διανείμουν μέρισμα στους μετόχους τους για τις οικονομικές χρήσεις 2019 και 2020, τουλάχιστον μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2020.

Επίσης θα πρέπει να συγκρατήσουν τις επαναγορές μετοχών με στόχο την ανταμοιβή των μετόχων τους. Η σύσταση της ΕΚΤ δεν ακυρώνει αναδρομικά τα μερίσματα που έχουν ήδη πληρωθεί από ορισμένες τράπεζες για το έτος 2019.