8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Black Box: Το ταμπλό του Χρηματιστηρίου μυρίζει φωτιά

Το σενάριο ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Σύμφωνα με αυτό, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται μόλις στα αρχικά στάδια μιας ισχυρής ανοδικής κίνησης που θα μπορούσε να προσεγγίσει το 25-30% από τα σημερινά επίπεδα αποτίμησης.

Σαν να λέμε ότι τους προσεχείς μήνες η κεφαλαιοποίηση του κλάδου θα ξεπεράσει τα 13 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. σήμερα. Η στήλη που της αρέσει να κρατά χαμηλά τον πήχη όταν το καλάθι των προσδοκιών ξεχειλίζει, δεν αποκλείει καθόλου μα καθόλου αυτό το πολύ θετικό σενάριο λαμβάνοντας υπόψη ότι την ίδια εκτίμηση υιοθετούν αναλυτές τους οποίους έχει σε μεγάλη εκτίμηση.

Ο κλάδος έχει μείνει συγκριτικά πίσω σε αποδόσεις έναντι των περισσότερων blue chips που τιμολογούνται σε επίπεδα Γ.Δ κοντά στις 2.000 -2.500 μονάδες, και η δραστική βελτίωση της εικόνας του κυρίως στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια επίπεδα το 2022, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποτυπωθεί και χρηματιστηριακά, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εσόδων και τη σταθερή ενίσχυση των αποτελεσμάτων που οδηγούν σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις.

Από διαγραμματικής και μόνο άποψης η έξοδος του τραπεζικού δείκτη από τη ζώνη 570-580 μονάδων ανοίγει θεωρητικά τον δρόμο για νεότερα υψηλά πάνω από τις 700 μονάδες. Εκ των πραγμάτων η συμπεριφορά των τραπεζών θα έχει καταλυτικό ρόλο για το σύνολο της εγχώριας αγοράς μέρος της οποίας θα παρασύρει ανοδικά. Το υψηλό ειδικό βάρος του κλάδου και η πιθανή είσοδος της Εθνικής στο δείκτη MSCI, θα συνέβαλε ώστε να διευκολυνθεί η ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη προς νεότερα υψηλά 52 εβδομάδων, προσεγγίζοντας ή και υπερβαίνοντας σε επόμενη φάση τις 1000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2014.

Έχοντας κατά νου πως οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία εξυγίανσης με ορατά ήδη αποτελέσματα, ακόμη και αν βρεθούμε μπροστά στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου προκειμένου να αντληθούν ποιοτικά κεφάλαια τους επόμενους μήνες (στόχος η μείωση του αναβαλλόμενου φόρου), θα μιλάμε πλέον για ΑΜΚ κοντά στα νέα επίπεδα τιμών, καθώς πλέον μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα χαρτιά δεν θα «χαρίζονται».

---

Τέσσερις συνεδριάσεις απομένουν για να φύγει ο Οκτώβριος και ο Γενικός Δείκτης απέχει 1,96% από το να πάρει πίσω όλες τις απώλειες του Σεπτεμβρίου. Δεν λέει βέβαια κάτι αυτό, ωστόσο κατά τους επόμενους δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά, θα βάλει σε μια τροχιά δοκιμασίας νέων υψηλών των 52 εβδομάδων. Και αν η χρονιά κλείσει πιο ψηλά, οι αποδόσεις θα είναι καλύτερες για όλους και τα μπόνους απόδοσης πιο παχυλά για τους τολμηρούς διαχειριστές.

---

Εβδομάδα με μεγάλο ενδιαφέρον και για τις αναδιαρθρώσεις στους δείκτες FTSE, αφού θα κριθεί ως την τελευταία στιγμή αν θα υπάρξουν αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών που ακολουθούν ξένοι και εγχώριοι διαχειριστές. Στο μεγάλο δείκτη του FTSE, η Quest προβάλει ως φαβορί για την είσοδο στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση του FTSE-25. Θα καπαρώσει ισχυρά αυτή τη θέση αν βρεθεί στην 20η θέση της κατάταξης των επιλέξιμων εταιρειών από την οποία τη χωρίζουν 30 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης ή περίπου 6%. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΧΑΕ θα ήταν με μεγάλη βεβαιότητα η εταιρεία που θα αποχωρούσε από τη σύνθεση του δείκτη....

---

Από τα highlights των δηλώσεων του κ. Χατζίκου CEO της εταιρείας στο συνέδριο της Μοτοδυναμικής: «Ακόμα και διπλάσιο στόλο αν είχαμε το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα είχαμε 100% πληρότητα στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων. Η μείωση στις πωλήσεις των αυτοκινήτων Porsche (σ.σ. 50%) είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων μικροτσίπ στην εφοδιαστική αλυσίδα.» Η σύγκριση των μεγεθών που έδειξε η εταιρεία είχε σαν σημείο αναφοράς το 2019 και το γ’ τρίμηνο ήταν πραγματικά εντυπωσιακό από κάθε άποψη.

---

Με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου παρουσιάζουν ένα εντυπωσιακό στατιστικό: Όχι μόνο η διαφορά σε σχέση με τις αφίξεις του 2019 έχει μειωθεί σε μικρό μονοψήφιο ποσοστό αλλά παρατηρούνται και ημέρες που το 2021 έχει οριακά καλύτερη εικόνα. Φυσικά μιλάμε για αφίξεις αεροπλάνων και όχι επιβατών και πιθανότατα οι αποκλίσεις όταν μιλάμε για επιβάτες να παραμένουν αρνητικές.

---

Η Air Co, μια αμερικανική start-up, ανακοίνωσε ότι μπορεί να παράξει αλκοόλη από διοξείδιο του άνθρακα και πράσινο υδρογόνο. Το σκεύασμα που έχει βγει στο εμπόριο είναι ένα είδος βότκας το οποίο η εταιρεία το ονομάζει «sustainable spirit». Σε κάθε μπουκάλι βότκας αντιστοιχούν 5,9 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η ωφέλεια προς το περιβάλλον είναι περίπου 450 γραμμάρια εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Η «Αir vodka» όπως λέγεται περιέχει 40% αιθανόλη και 60% νερό. Σερβίρεται με πάγο και συνδυάζεται με martini σε ένα κοκτέιλ που ονομάζεται «Airtini». Η τιμή στο ράφι είναι λίγο τσουχτερή: 80 ευρώ η φιάλη άνευ ξηροκάρπιων.

---

Απάντηση στο ερώτημα τι είναι τα κρυπτονομίσματα, ουδείς μπορεί να δώσει. Πρόκειται για φούσκα; Ή για μία νέα πραγματικότητα με την οποία πρέπει να μάθουμε να ζούμε; Πάντως, εταιρεία στην Ελλάδα «φουρνίζει» κρυπτονόμισμα που θα συνδέεται με το…Linkedin και την επαγγελματική αναγνώριση. Δηλαδή; Θα μπορεί ο κάθε επενδυτής να «ποντάρει» σε κρυπτονομίσματα, τα οποία θα συνδέονται με την καριέρα ενός ανθρώπου. Προχωρά στον επαγγελματικό τομέα κάποιος; Ανεβαίνει το κρυπτονόμισμα. Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο και ίσως παράτολμο, όμως γιατί όχι; Εδώ πουλάνε οξυγόνο σε μπουκαλάκια…

---

Έως τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές για το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ. Οι πιέσεις που ασκεί η Κομισιόν για το ξεπάγωμα των διαδικασιών φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα, καθώς οι μηχανές λειτουργούν στο φουλ. Υπενθυμίζεται πως υπάρχει καταδίκη σε βάρος της χώρας για την παράνομη κρατική ενίσχυση στη βιομηχανία νικελίου. Ενόψει των εξελίξεων, πάντως, τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει για σήμερα συνέντευξη Τύπου για να αμφισβητήσουν τους πάντες και τα πάντα. Θα μιλήσουν για τις ευθύνες της κυβέρνησης, για «μεθοδευμένα πρόστιμα» από την ΕΕ, για «εγκληματική εκποίηση», για απώλεια εργασιακών δικαιωμάτων, και άλλα πολλά αγωνιστικά και ενδιαφέροντα που απλώς δείχνουν ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι το καράβι φλέγεται και όσο συνεχίζουν έτσι, τόσο πιο κοντά στο ναυάγιο οδηγούνται η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας.

---

Σήμερα κάνουν ντεμπούτο στην Κύρια Αγορά του Χ.Α οι ομολογίες που εξέδωσε η Capital Product Partners του ομίλου Μαρινάκη, εγκαινιάζοντας τα ναυτιλιακά ομόλογα στην αγορά της Αθήνας. Η έκδοση των 150 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με υπερκάλυψη κατά 5,3 φορές καθώς προσφέρθηκαν πάνω από 800 εκατ. ευρώ. Απόδοση και επιτόκιο διαμορφώθηκαν στο 2,65%.

---

Δύσκολες στιγμές περνά η ΒΙΟΤΕΡ, με το φως στην άκρη του τούνελ να…μην φαίνεται. Οι συσσωρευμένες ζημιές έχουν φέρει αρνητικά ίδια κεφάλαια, υψηλές δανειακές υποχρεώσεις, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και ο τζίρος είναι…πολύ χαμηλός. Έτσι λοιπόν υπάρχουν ουσειώδεις αβεβαιότητες σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους στο μέλλον. Μόνη λύση η εταιρεία να προχωρήσει η εξυγίανσή της, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν οι ενέργειες εκκαθάρισης των παλιών εργολαβιών με σκοπό την οριστική παραλαβή των έργων και την επιστροφή στις δανείστριες τράπεζες των εγγυητικών επιστολών, γεγονός που ρυθμίζει τις σχέσεις με αυτές (διαγραφή χρεών, ΜΟΔ κλπ). Επίσης, θα σχεδιαστεί η επιστροφή της εταιρείας με νέα έργα και την ανάπτυξη του κλάδου real estate. Δύσκολο εγχείρημα…

---

Συνεχίζεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών στον ΟΤΕ. Μετά και την επαναγορά 116.147 ιδίων μετοχών, αξίας 1,793 εκατ.ευρώ η εταιρεία ελέγχει το 1,34% του συνόλου των μετοχών της.

---

Συνεχίζει η Αφοί Κορδέλλου την ανοδική πορεία, καθώς ευνοείται από τον ανοδικό κύκλο των διεθνών τιμών του χάλυβα, ο οποίος επηρεάζει θετικά και στηρίζει την αξία των πωλήσεων και την ενίσχυση του μικτού κέρδου. Η αύξηση των διεθνών τιμών του χάλυβα είχαν και μία «αρνητική» επίπτωση, καθώς η σταθεροποίησή τους σε υψηλά επίπεδα λειτουργεί αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως στο σύνολο της χρήσης οι στόχοι που έχουν τεθεί θα υπερκαλυφθούν.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.