ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Black Box: Πότε κλείνει το παράθυρο ευκαιρίας;

Στις αγορές ξέρουμε πως τίποτα δεν μένει σταθερό. Μπορεί να έχουμε εθιστεί εδώ και χρόνια να βλέπουμε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες να ανεβαίνουν ακατάπαυστα, τα επιτόκια να μηδενίζουν και τις κεντρικές τράπεζες να πλημμυρίζουν με ρευστότητα τις οικονομίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα θα είναι για πάντα έτσι.

Το θετικό επενδυτικό κλίμα και η μεγάλη ρευστότητα είναι ένα μεγάλο δώρο για την Ελλάδα. Ένα παράθυρο ευκαιρίας για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις που πρέπει να το εκμεταλλευτούν άμεσα και να αντλήσουν κεφάλαια, γιατί οι επόμενοι μήνες πιθανόν θα μας φέρουν μπροστά σε ένα νέο σκηνικό.

Γι’ αυτό και χθες από αυτή τη στήλη τονίζαμε πως «Σήμερα μπορούν, αύριο ποιος ξέρει». Επειδή ακριβώς δεν ξέρουμε τι συνθήκες θα επικρατούν τους επόμενους 3-6 μήνες που θα είναι και οι πιο κρίσιμοι για τη χώρα αν αναλογιστούμε ότι περιμένουμε την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα δισεκατομμύρια που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία την επόμενη πενταετία είναι ικανά να εκτοξεύσουν την ανάπτυξη και να αλλάξουν τη χώρα. Αλλά αυτά αφορούν στο μέλλον. Αν δεν γίνουν οι σωστές ενέργειες σήμερα, πιθανόν σε μια επιδείνωση του διεθνούς κλίματος αύριο να μας κοστίσει σε χρόνο και σε χρήμα.

Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία διεθνώς. Ο πληθωρισμός που ακολουθεί έντονα αυξητική τάση, είναι μια απειλή για τις αγορές και τις κεντρικές τράπεζες. Αν οι τελευταίες, όπως ήδη αφήνουν να εννοηθεί, μειώσουν τις αγορές ομολόγων, περιορίσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού επειδή κρίνουν πως ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, οι αγορές θα αντιδράσουν άτσαλα. Οι πόρτες που σήμερα νομίζουμε ότι είναι ανοιχτές, θα κλείσουν απότομα. Πιθανόν για αρκετούς μήνες μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Το «παράδοξο» είναι πως μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές που θα πυροδοτηθεί από την απόσυρση των μέτρων στήριξης, θα τη δούμε να εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης που έρχεται αλλά που έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί.

Αν δούμε πιο προσεκτικά τον ορίζοντα, η ορατότητα έχει ήδη αρχίσει να περιορίζεται και το πολύ θετικό κλίμα να γκριζάρει. Το ακούμε στις συστάσεις των κεντρικών τραπεζών προς τις τράπεζες να σχηματίσουν μεγαλύτερες προβλέψεις για να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Το βλέπουμε στο κόστος των ναύλων που διαρκώς ανεβαίνει, στις τιμές των πρώτων υλών που καλπάζουν, το βλέπουμε στην έλλειψη αποθεμάτων που αρχίζουν να εμφανίζουν πολλές επιχειρήσεις.

Από το να περιμένουμε να έρθουν τα χειρότερα, έστω κι αν κρατήσουν για λίγο, δεν είναι καλύτερο να προλάβουμε να προετοιμαστούμε για αυτά;

---

Θετικά τα νέα από το μέτωπο της Aegean Airlines η οποία για πρώτη φορά φέτος τον Απρίλιο δεν «έκαψε» μετρητά. Επιπλέον οι εκτιμήσεις της εταιρείας ως προς το πτητικό έργο ανά τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με εξαιρετικά καλό 2019 δείχνουν ότι είναι βάσιμες οι προσδοκίες για σημαντική βελτίωση. Έτσι ενώ στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος -Ιούνιος) οι εκτιμήσεις θέλουν το πτητικό έργο να διαμορφώνεται φέτος χαμηλότερα κατά 60-62% συγκριτικά με το 2019, στα δύο αμέσως επόμενα τρίμηνα αναμένονται πολύ καλύτερες επιδόσεις. Στο 3ο τρίμηνο του 2021 που ισοδυναμεί με την καρδιά της τουριστικής σεζόν (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) η απόκλιση από το αντίστοιχο του 2019 θα είναι μόλις 20-25% σε σχέση με το 2019 ενώ το τέταρτο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου επίσης η απόκλιση θα κινηθεί στο -20% συγκριτικά με το 2019.

Σε ό,τι αφορά στην επιδότηση αποζημίωσης των 120 εκατ. ευρώ, αυτή αναμένεται να εισπραχθεί από την εταιρεία 20 ημέρες μετά την πιστοποίηση της αύξησης κεφαλαίου. Στη συνέχεια το δημόσιο θα εκδώσει warrants αξίας ίσης με το 11,5% μετοχικού κεφαλαίου τα οποία θα μπορεί να εξασκήσει μετά το δεύτερο και έως το πέμπτο έτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα εισπράξει τη διαφορά τιμής μεταξύ 3,2 ευρώ και τρέχουσας τιμής εφόσον είναι συμφέρουσα. Στην πράξη, δηλαδή τα warrants που θα εκδοθούν δεν συνδέονται με τα 120 εκατ. ευρώ της επιδότησης.

---

Η επιστροφή της Alpha Bank στην περιοχή του 1 ευρώ είναι μια πρώτη ένδειξη πως η επενδυτική κοινότητα είναι πρόθυμη να ακούσει τις επιθυμίες της διοίκησης που επιδιώκει να θέσει ως κατώφλι για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Πάντως έχουμε δρόμο ακόμη και επειδή πολλά αλλάζουν μέχρι την τελική εισήγηση για το εύρος τιμών, ας δείξουμε υπομονή. Στο μεταξύ υπάρχουν χρηματιστηριακές που ήδη βλέπουν ψηλότερα.

---

Εκπλήξεων συνέχεια από την μικρή αλλά δυναμικά αναπτυσσόμενη Epsilon Net τόσο από το μέτωπο των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου που ανακοινώνονται σήμερα, όσο και από το μέτωπο των εξαγορών που θα συνεχιστούν. Δεν έφτασε τυχαία η εταιρεία στα 77 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίησης. Περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ του Liberal Markets.

---

«Φορτσάρει» η Eldorado Gold όσον αφορά την αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο στις Σκουριές, που «ξεκλείδωσε», πρόσφατα, ύστερα από την κύρωση από τη Βουλή της αναθεωρημένης επενδυτικής συμφωνίας. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι η εταιρεία δεν θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα στην αναζήτηση χρηματοδότη, μιας και το project στις Σκουριές εμφανίζει όχι μόνο ισχυρές αποδόσεις, αλλά και σοβαρές προοπτικές. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για παραγωγή χρυσού. Ενόψει λοιπόν, της ολοκλήρωσης-το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς- της συμφωνίας χρηματοδότησης, η Eldorado Gold παρουσίασε στα διεθνή φόρα το έργο που θα βάλει για τα καλά την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη της μεταλλευτικής παραγωγής. Σύμφωνα με τις σχετικές παρουσιάσεις, θα χρειαστούν κεφάλαια 565 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί η μονάδα και οι αναγκαίες υποδομές, όπως και κεφαλαιουχικές δαπάνες 622 εκατ. ευρώ καθ’ όλη την 23ετή διάρκεια ζωής των επιφανειακών και υπόγειων μεταλλείων.

---

Σε διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της μέσα στο τρέχον έτος στοχεύει η Premia , ενώ στην πενταετία θεωρεί εφικτό τον πενταπλασιασμό. Στα άμεσα σχέδια είναι νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά ακινήτων και μετρητών, αλλά υπάρχουν σκέψεις στη διοίκηση της εισηγμένης και για εταιρικό ομόλογο.

---

Επένδυση 12 εκατ.ευρώ για νέα μονάδα στις Αχαρνές αναμένεται να πραγματοποιήσει η γαλακτοβιομηχανία Στάμου. Η επένδυση μάλιστα εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο όπου χορηγείται φορολική απαλλαγή 10% στο ύψος της επένδυσης. Το νέο εργοστάσιο θα ανοίξει στις Αχαρνές, ενώ η εταιρεία έχει 19 καταστήματα και σημαντικά deals με μεγάλους retailers όπως οι Σκλαβενίτης, Μασούτης, Γαλαξίας και My Market.

---

Πάνω από 150 εταιρείες από τις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. Εκεί το έργο το ξέρουν καλά εδώ και χρόνια καθώς οι εισηγμένες του κλάδου διαπρέπουν τα τελευταία χρόνια. Στην ελληνική αγορά τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μια φιλικότερη πολιτική προσέλκυσης κεφαλαίων, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές κινήσεις τα επόμενα χρόνια.