Black Box: Ο Παναθηναϊκός αποκτά γήπεδο και οι κατασκευαστικές αντικείμενο

-Η διπλή ανάπλαση είναι προ των πυλών. Έπειτα από προσπάθειες ετών η πράσινη οικογένεια θα αποκτήσει κι αυτή το δικό της γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός του Γιάννη Αλαφούζου θα έχει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή έδρα στον Βοτανικό. Η κυβέρνηση θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι επί των ημερών της ξεκίνησε το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει ποτέ γίνει στην πρωτεύουσα και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ότι με τις δικές του προσπάθειες ξύπνησε ένα γιγαντιαίο project.

-Η διπλή ανάπλαση σημαίνει έργα δισεκατομμυρίων ευρώ που θα αλλάξουν την εικόνα και την πραγματικότητα της πρωτεύουσας. Το γήπεδο είναι η αφορμή. Σκεφτείτε ένα πάρκο που θα ξεκινάει από το σημερινό γήπεδο του Παναθηναϊκού και θα φτάνει μέχρι τα όρια του Λυκαβηττού. Αυτό σημαίνει γκρέμισμα των προσφυγικών και υπογειοποίηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα προσφυγικά είναι ένα παράλληλο project που βρίσκεται όμως σε καλό σημείο. Η υπογειοποίηση δεν είναι του παρόντος, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι το αμέσως επόμενο βήμα. Η ουσία είναι ότι πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση στο κέντρο της πόλης.

-Οι μεγαλύτερες επενδύσεις όμως θα γίνουν στον Βοτανικό. Είναι η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για το real estate μετά από εκείνη του Ελληνικού. Αλλάζουν οι ισορροπίες, καθώς οι τάσεις της αγοράς θα ακολουθήσουν τα χρήματα που θα επενδυθούν. Νέες κατοικίες, νέα εμπορικά κέντρα, νέο ενδιαφέρον για την πόλη.

-Το θέμα είναι ότι τόσο μεγάλες επενδύσεις χρειάζονται κατασκευαστικές εταιρείες και εργατικά χέρια. Ποιος είπε ότι «τελείωσε» ο κατασκευαστικός κλάδος;

 -Ούτε οι τράπεζες τελείωσαν! Το ράλι στο ταμπλό αυτό ακριβώς υποδηλώνει: Ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

-Το μέγα deal για την Alpha Bank βρίσκεται στην τελική του ευθεία.

-Θέμα εικοσιτετράωρων είναι η υποβολή από την κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού προσχεδίου για την εκμετάλλευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης των 32 δις. Η στήλη πληροφορείται ότι το αρχείο είναι «βαρύ», «πολύ βαρύ», διότι σε σελίδες αριθμεί ούτε λίγο ούτε πολύ, τις δυόμιση χιλιάδες ενώ μόνο το executive summary  είναι τριακόσιες σελίδες. Κάτι το οποίο γίνεται αντιληπτό αν σκεφτεί κανείς ότι στο προσχέδιο αυτό καταγράφονται (όχι ακροθιγώς αλλά ούτε κι εξαντλητικά) όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες που έχει συγκεντρώσει το Μέγαρο Μαξίμου από τα υπουργεία και, αφού αξιολογήσει και επιλέξει, προτείνει την ένταξή τους. Βεβαίως το κυρίως σχέδιο θα υποβληθεί τις πρώτες μέρες της άνοιξης σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές και προφανώς θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Αν (ξανά) αναλογιστεί κανείς ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διαβάσουν και τα αντίστοιχα σχέδια των άλλων κρατών μελών, μπορεί να καταλάβει ίσως πόσο χρόνο θα χρειαστεί… Αλλά η οικονομία διψά για πόρους και καλό θα είναι να τρέξουν όλα με χρόνος – ρεκόρ ακόμα και για την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.

-Οι συναντήσεις "έκλεισαν" προ ενός μήνα. Ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης ταξιδεύει αυτή την στιγμή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για διήμερη επίσκεψη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα συναντηθεί αύριο με δύο από τα μεγαλύτερα funds, το Mubadala Investment και το Abu Dhabi Investment Authority. Στο μενού θα πέσουν real estate και τουρισμός... Μαζί του όμως θα είναι και ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Όλοι μαζί πλαισιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

-Επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας αναζητά η πολυεθνική εταιρεία National Energy Holdings. Η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζει την πρώτη της επένδυση μέσω της κατασκευής πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ ψάχνεται και για ανεμογεννήτριες. Πηγές με γνώση του θέματος, τοποθετούν την επένδυση έως το τέλος του 2021. 

-Είσοδο στην αγορά διαχείρισης ακινήτων ετοιμάζει η Intrum Hellaς REO Solutions με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Γεωργιάκο. H εταιρεία αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση ακινήτων, μετά την ανάληψη 58 χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων της Πειραιώς. Η αξία των στεγαστικών που θα αναλάβει αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, επομένως η "μαγιά" είναι έτοιμη. 

-Ακόμα ένας παίκτης, που λέγεται πως ξέρει καλά την αγορά, ετοιμάζεται να μπει δυνατά στην παραγωγή και εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού. Έχει ήδη βρει την πηγή και το εργοστάσιο, ενώ - όπως πληροφορούμαστε - έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για απόκτηση σημαντικού μεριδίου άμεσα. Το στοίχημα, πάντως, στη συγκεκριμένη αγορά είναι η κερδοφορία, δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και τα περιθώρια μικραίνουν, ειδικά όταν έχεις να τρέξεις μεγάλο budget για την προώθηση των κωδικών σου...

Πολύ σύντομα, μου λένε πρόσωπα που συζητούν αρμοδίως, θα βγει στον "αέρα" το σχέδιο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Και όπως μου επισημαίνουν, θα διαμορφώνει ένα απτό παράδειγμα του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, αλλά και των συναρμόδιων υπουργών στην ίδια κατεύθυνση. Για τον ταχυδρομικό οργανισμό, που όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν χωρίς αναπροσαρμογή στις συνθήκες που προέκυψαν από την απελευθέρωση της αγοράς (φορτώνοντας τον μάλιστα και με εκατοντάδες ρουσφέτια) έρχεται ένα σχέδιο βιώσιμης μετάβασης σε μια επόμενη ημέρα στην οποία θα πάψει να είναι ζημιογόνος. Και όπως που επιβεβαιωνουν οι ίδιοι, θα αναβαθμιστεί συνολικά σε λειτουργία και υπηρεσίες, ενώ θα συνοδεύεται και από ένα εκτεταμένο ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του.

Όσο για το κόστος, για το οποίο υπάρχουν αρκετοί που "γκρινιάζουν", τα ίδια πρόσωπα μου μετέφεραν ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερο των αρχικών προβλέψεων που είχαν κυκλοφορήσει. Άλλωστε οποιοδήποτε άλλο σενάριο και plan b με "λουκέτο" ή διαχωρισμό σε καλή και κακή εταιρεία θα έχει πολύ βαρύτερο κόστος για τον προϋπολογισμό. Και κυρίως ...χωρίς τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που για μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθούν να διαμορφώνουν μια κοινωνική ανάγκη.