7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Black Box: Ο Χάρης Θεοχάρης ψάχνει τουρίστες στο Μεξικό!

Μπορεί να έχουμε χάσει τους 500.000 Κινέζους τουρίστες που περιμέναμε για να σώσουμε τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ο δαιμόνιος Χάρης Θεοχάρης βρήκε τη λύση! Θα φέρει τουρίστες από το Μεξικό! Γι’ αυτό και βρίσκεται ήδη στο φημισμένο θέρετρο Κανκούν του Μεξικού, για να... προβάλει τον ελληνικό τουρισμό! Πιθανές υποψίες ότι πρόκειται για ταξίδι αναψυχής ανήκουν σε μαυρόψυχους. Ναι για! Αυτό το καλοκαίρι θα πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε και μεξικάνικα. Ας αρχίσουμε με το muchas gracias amigo. Λεπτομέρεια: Το Μεξικό είναι από τις χώρες που πλήττονται σημαντικά από τον κορονοϊό, μετρώντας ήδη 215.000 νεκρούς.  

---

Ποιος υπουργός έχει ζητήσει από τον Νίκο Δένδια την άδεια για να παρασημοφορήσει … ξένους ηγέτες;

---

Ξεκινάει η Μ. Εβδομάδα η οποία κάθε άλλο παρά θα κρατήσει το μοτίβο εποχικότητας χαμηλών τζίρων άλλων εποχών. Στο τέλος της εβδομάδας θα ξέρουμε με μεγάλη πιθανότητα: Ποιος θα μπει και θα βγει στον MSCI. Ποιος θα μπει και θα βγει στον FTSE-25. Ποιος θα μπει και θα βγει από την επιτήρηση. Ποιος θα μπει και θα βγει από την αναστολή διαπραγμάτευσης. Επίσης θα ξέρουμε τι πήραμε από την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς Πάμε να τα πιάσουμε με την σειρά:

- Σήμερα Δευτέρα ή την Τρίτη θα αποδεσμευθούν τα χρήματα από την ΑΜΚ της τράπεζας Πειραιώς.

- Στον MSCI η μόνη μεγάλη βεβαιότητα εισόδου είναι η Eurobank. Το επιβεβαιώνουν δύο ανεξάρτητα ραπόρτα και βλέπουν εισροές με αγορές 116 -120 εκατ. μετοχές. Όσοι δεν μπουν πάντως δεν θα μείνουν παραπονεμένοι αφού η αύξηση της κεφαλαιοποίησης τους όλο και κάποια μεγαλύτερη στάθμιση θα τους δώσει στην μικρή κατηγορία.

- Στον FTSE-25 στην μάχη της ουράς τα Πλαστικά Κρήτης και η Quest «πατάνε περιοχή» έχοντας ανέβει στην 22η και 23η θέση ωστόσο ΕΧΑΕ και Φουρλής βρίσκονται ακόμα πάνω από την θέση 35 και δύσκολα θα χάσουν την παραμονή τους στον δείκτη της μεγάλης κατηγορίας.

- Ο Νίκας φαίνεται να πληροί τα κριτήρια για έξοδο από την επιτήρηση. To ίδιο και η ΣΙΔΜΑ που γύρισε θετικά σε λειτουργικά κέρδη και θετική καθαρή θέση σε εταιρικό επίπεδο. Αντίθετα η Προοδευτική οδεύει από σήμερα σε Αναστολή διαπραγμάτευσης καθώς δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του 2020. Προς το παρόν αυτά, γιατί οι «δύσκολοι» ισολογισμοί βγαίνουν την τελευταία ημέρα του Απριλίου.

---

Καλά νέα και για την Κλουκίνας η οποία έκλεισε το ιδιόκτητο ακίνητο της Ερμού στην Adidas εξασφαλίζοντας ένα εξαιρετικό μηναίο μίσθωμα. Μάλιστα φημολογείται ότι τα 700 τ.μ. του ακινήτου στην Ερμού έχουν σημαντικά υψηλότερο μίσθωμα από το άλλο ιδιόκτητο ακίνητο της εταιρείας στο οποίο στεγάζεται το ZARA και έχει επιφάνεια περίπου 1.200 τ.μ. Δεδομένου ότι πλησιάζει η στιγμή της επαναδιαπραγμάτευσης και με την Zara καθώς το πολυετές μισθωτήριο φθάνει στην λήξη του, τα μισθώματα των ακινήτων της Ερμού θα εξασφαλίζουν μια άκρως ισχυρή λειτουργική και ταμειακή ροή στα ετήσια μεγέθη του ισολογισμού του ομίλου. Τα αποτελέσματα χρήσης αναμένονται στις 28 Απριλίου.

---

Ο σίγουρος κερδισμένος από την υπόθεση της Τρ. Πειραιώς είναι η… ΕΧΑΕ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο το έσοδο της εταιρικής πράξης εκτιμάται σε ένα εκατ. ευρώ συν ότι άλλο βγει από την αύξηση των συναλλαγών μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών. Για να δούμε αν τελικά η υπόθεση της Πειραιώς τουμπάρει τις εκροές οι οποίες στο τρίμηνο είναι στα 70 εκατ. ευρώ.

---

- Σε φάση ανάπτυξης η Premia, καθώς έχει θέσει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα σε εφαρμογή. Σε βάθος πενταετίας η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ, ενώ σε μία τριετία τα 500 εκατ. ευρώ. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος; Με επενδύσεις σε logistics, το εμβαδόν αυτών που διαχειρίζεται η εταιρεία να διπλασιάζεται στα 200.000 τ.μ. έως το τέλος του έτους. Η εισηγμένη έχει τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία της Ελευσίνας, της Μάνδρας και του Ασπρόπυργου. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη για επένδυση στη … Θεσσαλονίκη.

---

- Η Socar δαπανά περίπου 120 εκατ. δολάρια για την αγορά τριών δεξαμενοπλοίων μεταφοράς προϊόντων που ανήκουν στην Okeanis του ομίλου Αλαφούζου. Πρόκειται για τα δεξαμενόπλοια Nissos Therassia, Nissos Heraclea, Nissos Schinousa, όπου το κάθε πλοίο κάνει 40 εκατ. δολάρια.  Σημειώνεται πως οι τιμές για τα δεξαμενόπλοια ανέβηκαν τον Απρίλιο σε υψηλά δεκαετίας στα 42 εκατ.ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Socar δραστηριοποιείται εδώ και λίγο καιρό στις αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.

- Δύο είναι τα στοιχήματα της Βιοκαρπέτ για φέτος. Πρώτον να αυξηθεί η παραγωγή στο νέο βαφείο ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου δυναμικότητα 9.000 τόνων, ενώ εγκαθίσταται η νέα μονάδα βαφής απομίμησης ξύλου δυναμικότητας 1.200 τόνων. Οι δύο σύγχρονες μονάδες θα παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας και χαμηλού κόστους . Το δεύτερο project έχει να κάνει με την πράσινη ενέργεια, καθώς η διοίκηση της εισηγμένης εντός του έτους αναμένεται να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιό της με φωτοβολταϊκό σταθμό 10MW αυξάνοντας τη συνολική παραγώμενη ισχύ στα 19 MW. Στα σχέδια της διοίκησης είναι επίσης εντός του 2021 να κατασκευαστεί ένας νέος αποθηκευτικός χώρος 5000 Μ2 στο εργοστάσιο στο Κουλούρι Λάρισας.

- Tέλη του 2021 αναμένεται να παραδοθεί το logistic center που κατασκευάζει η Briq στον Ασπρόπυργο. Είναι επένδυση της τάξεως των 16 εκατ.ευρώ και καθυστέρησε εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοίού. Μάλιστα η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία καθώς ήδη υπάρχει συμφωνία για μίσθωση κτηρίου 21.000 από εμπορικό όμιλο που το θέλει για ίδια χρήση.Έως τις αρχές Ιουνίου, όπως μαθαίνουμε, το deal θα κλείσει και θα ανακοινωθεί.

- Απώλεια περίπου 450 εκατ. ευρώ από τον τζίρο των 900 εκατ.ευρώ που πέτυχε το οργανωμένο λιανεμπόριο λόγω της πανδημίας αναμένει το έμπειρο στέλεχος λιανεμπορίου και πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ Κωνσταντίνος Μαχαίρας. Ισχυρίζεται πως η λιανική πήρε έναν τζίρο ευκαιριακό λόγω της πανδημίας, όμως αυξήθηκαν τα κόστη εξαιτίας της πανδημίας.  Εκτιμά ότι τα supermarket είδαν τα έξοδά τους να αυξάνονται 1,45%, όταν η κερδοφορία κυμαίνεται στο 2,5% και επομένως δύσκολα θα επιστρέψουν στην κανονικότητα. Θα πέσει μέσα;