Black Box: Μάμαλο και αντιμάμαλο

- Η αστρολογία δεν είναι το forte της στήλης για να σας εξηγήσει αν ο Ερμής είναι ή όχι ανάδρομος. Πάντως υπάρχει ένας ναυτικός όρος που αποδίδει τέλεια την περίοδο που διανύουμε: μάμαλο και αντιμάμαλο. Έκφραση που χρησιμοποιούν οι ναυτικοί για να περιγράψουν την τρικυμιώδη θάλασσα όταν γίνεται κατακόρυφη κίνηση του νερού κι έχουμε στάσιμα κύματα, υπό την έννοια ότι δεν έχουν κατεύθυνση προς τη μια ή την άλλη πλευρά με αποτέλεσμα να "χοροπηδά" η επιφάνεια της θάλασσας. Αυτό ακριβώς περιγράφει την κατάσταση στην οποία είμαστε.

- Η αναταραχή έρχεται από τον κορονοϊό ο οποίος εξαπλώνεται σε Ιταλία, Νότια Κορέα και Ιράν και όλοι περιμένουν να διαπιστώσουν αν θα έχει συνέχεια  η πτώση της Παρασκευής στις διεθνείς αγορές. Στο μεταξύ αναλυτές και ειδικοί βλέπουν τεχνικά για τις ξένες αγορές που βρίσκονται στα ψηλά, ότι υπάρχουν σημάδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω πωλήσεις. Το ερώτημα για το ΧΑ είναι αν θα συνεχιστούν από μεγάλα ξένα funds οι πωλήσεις που γίνονται αυτό διάστημα ιδιαίτερα στη μετοχή της Eurobank.

- Μπορεί οι οιωνοί να μην είναι ευνοϊκοί, αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει ακολουθήσει την άνοδο των ξένων αγορών, ενώ υπήρξε και υπερβολή στις πωλήσεις των τελευταίων ημερών που έχει δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες. Γενικότερα διανύουμε μία περίοδο που λόγω του κορονοϊού οι εξελίξεις είναι απρόσμενες και οι ερμηνείες δύσκολες. Πάρτε για παράδειγμα τη μετοχή της Μυτιληναίος: Οι τιμές του φυσικού αερίου, λόγω του ήπιου χειμώνα σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, λόγω ρεκόρ παραγωγής στις ΗΠΑ αλλά και λόγω της μειωμένης κατανάλωσης στην Κίνα, έχουν σημειώσει δραματική  πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δημοσκόπηση του Reuters, οι ειδικοί προέβλεψαν ότι οι μέσες τιμές φέτος θα υποχωρήσουν στα χαμηλά εικοσαετίας! Το φυσικό αέριο όμως είναι ο νούμερο ένα συντελεστής κόστους για την παραγωγή του αλουμινίου. Η όποια υποχώρηση της τιμής στο τελικό προϊόν είναι αμελητέα, μπροστά στα τεράστια οφέλη στο κόστος παραγωγής που έχουν οι εταιρείες παραγωγής αλουμινίου από τις χαμηλές τιμές φυσικού αερίου. Δηλαδή ο όμιλος Μυτιληναίου μπορεί να κάνει και φέτος την έκπληξη, ειδικά τώρα που έχει πιεστεί  η μετοχή.

- Μέσα στην εβδομάδα καταθέτει η Eurobank την αίτηση να εντάξει τις τιτλοποίησεις στον "Ηρακλή". Από την πορεία των γεγονότων αποδεικνύεται ότι τελικά οι πρωτοβουλίες που πήραν στην τράπεζα να κινηθούν πρώτοι δεν τους απάλλαξε από προβλήματα και καθυστερήσεις όπως προσδοκούσε η αγορά. Είναι μάλιστα πιθανόν όσοι ακολουθούν στη διαδικασία της τιτλοποίησης να βγουν περισσότερο ωφελημένοι.

- Μέσα στην εβδομάδα επίσης, είναι προγραμματισμένα κρίσιμα Διοικητικά Συμβούλια σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, όπου θα συζητηθούν -αν θα ληφθούν και αποφάσεις είναι ακόμη άγνωστο- τα σενάρια για την υποβολή ή μη εγκλήσεων  για παλιές τραπεζικές υποθέσεις στα πλαίσια της πρόσφατης αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.

- Κατά τα λοιπά την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η τακτική αναθεώρηση των δεικτών MSCI, η οποία ωστόσο είναι  αδιάφορη, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή που αφορά το ΧΑ.

- Στο νεκροταφείο Παπάγου κηδεύεται σήμερα στις 3.30, ο Διευθύνων Σύμβουλος της  αλυσίδας σούπερ μάρκετ "Βazaar", Δήμος Βερούκας, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο, σε ηλικία μόλις 56 ετών, απρόσμενα και χωρίς να έχει ιατρικό προηγούμενο μετά από καρδιολογικό επεισόδιο. Ο εκλιπών αφήνει πίσω σύζυγο και δύο παιδιά στους οποίους ευχόμαστε αυτές τις οδυνηρές ώρες να έχουν δύναμη και κουράγιο.