8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Black Box: Κυβερνητική στήριξη κόντρα στην ακρίβεια. Λοταρία Κόκκαλη, ακίνητο ΔΟΛ, επενδύσεις Viohalco και η πολιτική των αγωγών

Υπέρβαση των εσόδων το 2021 κατά 600 εκατ. ευρώ, συνέχιση στήριξης της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για το ηλεκτρικό ρεύμα και επιδότηση για το diesel από τον Απρίλιο. Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική του παρέμβαση. Κρατάμε τη συνετή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις παροχές, στηρίζοντας από τη μία επιχειρήσεις και νοικοκυριά, κρατώντας όμως τη δημοσιονομική ισορροπία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θόδωρος Σκυλακάκης «η χώρα δεν έχει επενδυτική βαθμίδα, έχουμε έλλειμμα. Επομένως αυτά που δίνουμε είναι δανεικά. Όταν δίνεις δανεικά, δεν κάνεις σπατάλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τα πράγματα με παραμορφωτικούς φακούς», καταλήγοντας πως «σε περιόδους αβεβαιότητας πρέπει να είσαι προσεκτικός και συνετός».

---

Στα 1,15 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις για τον όμιλο Βιοχάλκο την τελευταία πενταετία με τη χρονική συγκυρία για τις εταιρείες του ομίλου να είναι μάλλον πολύ καλή, παρά τα όσα γίνονται στην Ουκρανία και οι προοπτικές να είναι θετικές, εφόσον δούμε λήξη του πολέμου και όχι κλιμάκωση. Δηλαδή για παράδειγμα οι σωλήνες της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έχουν δυνατό μέλλον, γιατί τώρα με το φυσικό αέριο και όσα γίνονται με τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία θα χρειαστούν και εναλλακτικά σχέδια και ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης. Επίσης τα υποβρύχια καλώδια της Cenergy, πιθανότατα θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη ζήτηση, αφού οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα τρέξουν πιο γρήγορα. Αλλά και στο αλουμίνιο η ζήτηση είναι ισχυρή και μάλλον θα αυξάνεται όσο μειώνεται η χρήση πλαστικού, το οποίο ανακυκλώνεται μερικώς σε σύγκριση με το αλουμίνιο που ανακυκλώνεται πλήρως.

---

Η στήλη σας έχει ενημερώσει ότι η αύξηση του ποσοστού που ελέγχει ο Σωκράτης Κόκκαλης στην Intralot δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η πρώτη είδηση «έσκασε» με την επέκταση για ένα επιπλέον έτος του τρέχοντος συμβολαίου της INTRALOT Maroc με την La Marocaine Des Jeux et des Sports (MDJS), την κρατική λοταρία αθλητικού στοιχηματισμού και άλλων τυχερών παιχνιδιών του Μαρόκου. Ωστόσο, η στήλη σε άλλη λοταρία αναφέρεται όταν λέει ότι εντός του Μαρτίου θα υπάρξουν νέα για ένα σημαντικό διαγωνισμό λοταρίας, στον οποίο η Intralot συμμετέχει σε σχήμα που την διεκδικεί ως τεχνολογικός πάροχος.

Αν τελικά επικρατήσει, το συμβόλαιο αυτό θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για την εισηγμένη. Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και προβάδισμα δεν ξέρει κανείς ποιος έχει, οι πιθανότητες ανάληψης του συμβολαίου είναι αυξημένες. Παράλληλα, αν και στην Ελλάδα επικρατεί σχετική ηρεμία η ισχυροποίηση των δραστηριοτήτων του ομίλου στις ανεπτυγμένες αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ωκεανίας από τις οποίες πλέον προέρχεται το 80% των εσόδων και το 85% του EBITDA, προχωρά με στέρεα βήματα.

---

Μπορεί το κλίμα να έχει κάπως βαρύνει, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία όμως, οι business προχωρούν as usual, όπως αναφέρουν κατηγορηματικά παράγοντες της αγοράς. Τα μαθήματα άλλωστε, από τις προηγούμενες κρίσεις, την χρηματοπιστωτική και αυτή της πανδημίας παραμένουν ακόμη νωπά. Άπαντες, δηλαδή, έχουν εμπεδώσει ότι η κρίση κάποια στιγμή παρέρχεται και οι καλά τοποθετημένοι προχωρούν μπροστά. Για να μπούμε στο θέμα, χαρακτηριστική τέτοιου είδους περίπτωση αποτελεί η αγορά ακινήτων όπου όσοι έχουν κατοχυρώσει τις θέσεις τους στη Monopoli του real estate περιμένουν υπεραξίες.

Αυτό λοιπόν, είναι και το σκεπτικό των Γερμανών ιδιοκτητών της Ehret + Klein, οι οποίοι απέκτησαν το ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά και προχωρούν με βήμα ταχύ στην ανακαίνισή του με στόχο του χρόνου οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί. Η θέση του ακινήτου είναι κομβική καθώς διαθέτει περίπου 3.500 τ.μ. εκμισθώσιμης επιφάνειας, βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και πολύ κοντά στο Μετρό. Εάν ληφθεί υπόψη ότι το τίμημα για ένα αντίστοιχο ακίνητο στην Ευρώπη θα ήταν πολλαπλάσιο, γίνεται κατανοητό γιατί οι Γερμανοί της Ehret + Klein πανηγυρίζουν για το απόκτημά τους. Η εταιρία θα διατηρήσει την υφιστάμενη χρήση γραφείων του ακινήτου που διαθέτει και θέα στην Ακρόπολη, δεδομένου ότι το απόθεμα ποιοτικών επαγγελματικών χώρων είναι ιδιαίτερα περιορισμένο. Τώρα μένει να φανεί εάν θα υπάρξει και νέο «χτύπημα» της Ehret + Klein στο ελληνικό real estate.

---

Όχι ότι προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι αξιοσημείωτο πως τους τελευταίους τρεις μήνες και μόνο στο κέντρο της Αθήνας έχει μπει πωλητήριο σε 16 ξενοδοχεία. Το μεγαλύτερης αξίας (60 εκατ. ευρώ) πωλητήριο αφορά μονάδα 12.500 τετραγωνικών μέτρων στο Σύνταγμα, της οποίας το roof garden έχει θέα στον Λυκαβηττό. Τα υπόλοιπα 15 ξενοδοχεία βρίσκονται διασκορπισμένα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, στο Θησείο, την Πλάκα και βέβαια την Ακρόπολη με την τιμή τους να ξεκινάει από 7,5 εκατ. ευρώ. Κάποια από αυτά συνδέονται με συσσωρευμένα χρέη από το παρελθόν, άλλα, ίσως, να μην άντεξαν τον έντονο ανταγωνισμό των νεόδμητων ξενοδοχείων από τα οποία πολλά, όπως π.χ. αυτά της Moxy, διαθέτουν και ξεκάθαρο concept.

Κι αν λάβουμε υπόψη και συγκροτήματα διαμερισμάτων όπου παρέχονται υπηρεσίες φιλοξενίας, γίνεται αντιληπτό γιατί η μάχη για το «πορτοφόλι» του τουρίστα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Έλληνες ξενοδόχοι και τις επιχειρήσεις ενοικίασης κατοικιών και αυτοτελών δωματίων που λειτουργούν πρακτικά ως ξενοδοχεία, παρότι διατίθενται μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας ενοικίασης, όπως η Airbnb. Μάλιστα, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε και τις πρώτες προσφυγές στη δικαιοσύνη από ξενοδόχους κατά διαχειριστών-ιδιοκτητών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Νωρίτερα, ίσως, ενδέχεται να δούμε να κατατίθεται καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από τους «οργανωμένους» ξενοδόχους. Η αλήθεια είναι ότι υφίσταται θέμα άνισου ανταγωνισμού.

---

Αλλαγή στάσης είχαμε από την Eurobank Equities η οποία προφανώς και βλέπει πως ο πόλεμος συνεχίζεται και παράλληλα εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις και απειλείται η ανάπτυξη. Έτσι σημειώνει πως στις μεγάλες ανόδους είναι προτιμότερο οι επενδυτές να κατοχυρώνουν κέρδη και να περιμένουν να καθίσει η σκόνη στην Ουκρανία. Οι αποτιμήσεις έχουν βελτιωθεί και υπάρχει discount έναντι των ευρωπαϊκών.
Ωστόσο, η αγορά θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με ανησυχία την επίδραση που έχει στον πληθωρισμό και στην ανάπτυξη ο πόλεμος και θα ανησυχεί παράλληλα από μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης, όπως για παράδειγμα μία διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αναφέρει η χρηματιστηριακή. Περιθώρια να έχουν αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς εντοπίζει για τις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο και τράπεζες.

---

Από τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν τις πληρωμές οι εισηγμένες. Ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί βέβαια όλα τα αποτελέσματα χρήσης 2021, αλλά έχουμε κάποιες αποκοπές το επόμενο διάστημα και κάποιες ανακοινώσεις για το πότε θα κόψουν κάποιες εταιρείες, χωρίς να έχουν πει το ποσό.
Για παράδειγμα, η Autohellas θα κόψει στις 8 Απριλίου το μέρισμα των 0,46 ευρώ ανά μετοχή. Η ΓΕΒΚΑ τα 0,055 ευρώ ανά μετοχή θα τα κόψει στις 12 Απριλίου και λίγες μέρες πριν φύγει ο Απρίλιος θα δώσει η Τιτάν την επιστροφή κεφαλαίου των 0,50 ευρώ ανά μετοχή. Τώρα, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν ανακοινώσει νωρίς την αποκοπή, όπως ο ΟΛΘ που έχει πει για τις 27 Απριλίου, αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινώσει αποτελέσματα και άρα το μέρισμα για τη χρήση 2021.

---

Το ελληνικό χρηματιστήριο περιλαμβάνει στις ελκυστικές αγορές της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης η JP Morgan, βλέποντας υψηλό περιθώριο ανόδου παρά την ουδέτερη σύσταση σε έκθεση στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές. Το περιθώριο ανόδου της ελληνικής αγοράς είναι 38%, από τα υψηλότερα μαζί με τις αγορές της Ουγγαρίας, Νότιας Κορέας, Αιγύπτου και Κίνας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.
Ο πολλαπλασιαστής κερδών Ρ/Ε με βάση τα προσδοκώμενα εταιρικά κέρδη του δείκτη MSCI Greece είναι 9,6, ενώ με βάση τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία Ρ/BV, η ελληνική αγορά είναι στο τοπ 25 των αναδυόμενων αγορών.

Η προβλεπόμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή για φέτος και το 2023 εκτιμάται στο 34% και 15% αντίστοιχα, αρκετά πάνω σε σχέση με τον μέσο όρο των άλλων αγορών. Η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 4%. Αντίθετα, από άποψη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE, η εκτιμώμενη απόδοση είναι στο 9%, χαμηλότερη από τον μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών.

Η JP Morgan εκτιμά ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών μπορούν να προσφέρουν αποδόσεις της τάξης του 34% φέτος, με τον στόχο για τον δείκτη MSCI EM στις 1.380 μονάδες στο τέλος της χρονιάς. Η ώθηση μπορεί να έρθει από την αύξηση των εταιρικών κερδών και τη σύγκλιση των δεικτών αποτίμησης σε σχέση με το ιστορικό discount των αναδυόμενων αγορών.

---

Μπορεί οι αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία να είναι αυτή την εποχή, και ίσως για πολύ καιρό ακόμα, «εκτός μόδας», όμως άλλοι αγωγοί φαίνεται πως θα αρχίσουν σταδιακά να παίρνουν την θέση τους. Αγωγοί μεταφοράς υδρογόνου, πράσινου και μπλε. Αφορμή γι’ αυτή την παρατήρηση αποτέλεσε το ταξίδι του Γερμανού αντικαγκελαρίου και υπουργού οικονομικών θεμάτων και κλιματικών δράσεων στην Νορβηγία, την Τετάρτη που μας πέρασε. Ο Robert Habeck, ο οποίος είναι ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Πράσινων, συναντήθηκε με τον Νορβηγό πρωθυπουργό και τους υπουργούς ενέργειας και βιομηχανίας. Το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά από αυτή την συνάντηση ήταν αρκετά σαφές σχετικά με τα σχέδια για την συνεργασία των δύο χωρών στα διάφορα ζητήματα ενεργειακής φύσεως. Κατ’ αρχάς, η Νορβηγία δεσμεύθηκε να συνεχίσει να προμηθεύει με αξιοπιστία, για μεγάλες ποσότητες και για όσο καιρό χρειαστεί, με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ακόμα περισσότερο από πριν, στα πλαίσια και της απόφασης της Ευρώπης για σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία. Πέρα από αυτό, οι δύο χώρες θα δώσουν σημαντική έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Βόρεια Θάλασσα, κυρίως έξω από τις νορβηγικές ακτές.

Η Γερμανία εκτιμά πως θα μπορεί να προβαίνει σε σημαντικές εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αυτά τα πάρκα. Αυτό που μας έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι η απόφαση των δύο χωρών να συνεργαστούν για να προωθήσουν την χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου. Μάλιστα, στο ανακοινωθέν αναφέρεται πως θα μελετήσουν πολύ σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να οργανωθεί μία μεγάλης κλίμακας μεταφορά υδρογόνου από την Νορβηγία προς την Γερμανία, πιθανότερα μέσω της κατασκευής ειδικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου. Το υδρογόνο προβλέπεται να είναι «πράσινο», δηλαδή να έχει παραχθεί με χρήση ενέργειας μόνο από ανανεώσιμες πηγές.

Όμως, για ένα διάστημα θα μπορεί να είναι και «μπλε» δηλαδή κατά την παραγωγή του να έχει χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συνιστά μία σαφή αλλαγή στάσης της Γερμανίας, αφού πριν δύο μήνες στενοί συνεργάτες του Habeck απέκλειαν κατηγορηματικά την χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή του υδρογόνου. Φαίνεται όμως πως μέχρι και οι πολύ αυστηροί σε θέματα περιβάλλοντος Γερμανοί Πράσινοι θυμήθηκαν το αρχαίο ελληνικό ρητό «ανάγκα και οι θεοί πείθονται». Και όταν αναφερόμαστε σε ανάγκη εννοούμε βέβαια την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

---

Το ντεμπούτο του έκανε το ApeCoin ($APE) το οποίο προσγειώθηκε αμέσως στην 115η θέση του πίνακα κεφαλαιοποίησης κρυπτονομισμάτων, με κεφαλαιοποίηση αξίας 7.8 δισ. δολαρίων. Το κρυπτονόμισμα θα υποστηρίζεται από έναν αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό (DAO) δίνοντας δικαιώματα διακυβέρνησης στα μέλη του. Το ApeCoin DAO θα υποστηρίζεται από το Ape Foundation και θα εξουσιοδοτήσει την κοινότητα να δημιουργήσει παιχνίδια και υπηρεσίες blockchain, να φιλοξενήσει εκδηλώσεις (στο metaverse ή IRL) και να δημιουργήσει ψηφιακά και φυσικά προϊόντα… μαζί με οτιδήποτε άλλο μπορεί να σκεφτείτε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.