7ος χρόνος, ημέρα 2221η
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2021

Black Box: Φρέσκα κεφάλαια, ρεκόρ αποτελεσμάτων, νέα deals και μεγάλες επενδύσεις εν μέσω κρίσης

Ποιος θα το έλεγε το 2019 ότι σύντομα η Ελλάδα θα προσέλκυε επενδύσεις σε τεχνολογία αιχμής όπως η βιοτεχνολογία. Κι όμως η ελληνική εταιρεία αναγεννητικής ιατρικής Theracell Advanced Biotechnology και η εισηγμένη στο NASDAQ αμερικανική βιοτεχνολογική εταιρεία Orgenesis, ένωσαν τις δυνάμεις τους και θα προσφέρουν με κέντρο την Ελλάδα αυτόλογες κυτταρικές θεραπείες για χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος. Η επένδυση ύψους 83 εκατ. ευρώ εντάχθηκε προχθές στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων. Μιλάμε για πολλές και κυρίως καλές δουλειές ενώ για πρώτη φορά θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε στα σοβαρά για τον ιατρικό τουρισμό. Οι Αμερικανοισραηλινοί είναι ενθουσιασμένοι με την Ελλάδα και τις προοπτικές της. «Αυτουργοί» αυτής της επιτυχίας το δίδυμο Άδωνι Γεωργιάδη – Χρίστου Δήμα (ο υπουργός έδωσε χθες τα εύσημα στον υφυπουργό του) υπό το άγρυπνο μάτι του Άκη Σκέρτσου.

---

Γράφαμε χθες στο Black Box για τις κατασκευαστικές εταιρείες που βγαίνουν προς άγραν κεφαλαίων. Η Παρασκευή που έρχεται θα είναι «d day» για μια εξ αυτών η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κατά 40-50 εκατ. ευρώ με τη στήριξη των πολύ ισχυρών μετόχων της και στόχο να χρηματοδοτήσει τον διπλασιασμό του ανεκτέλεστου των έργων της που επετεύχθη τον τελευταίο χρόνο. Οι πληροφορίες της στήλης λένε πως η ΑΜΚ θα γίνει χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για είσοδο νέων επενδυτών. Η στήλη υποθέτει βάσιμα πως η τιμή της ΑΚΜ θα είναι πάνω από τα 2 ευρώ.

---

Απ΄τα έως τωρα αποτελέσματα των εισηγμένων καταγράφουμε την μεγάλη επιστροφή πολλών εταιρειών σε ρεκόρ επιδόσεων, σε αντίστοιχα ή υψηλότερα επίπεδα του 2019. Ειδικά στο τρίτο τρίτο τρίμηνο εξελίχθηκε εξαιρετικά για πολλές επιχειρήσεις. 'Εχει συνέχεια. Αλλά θα περιμένουμε την ανάλυση του σπεσιαλίστα Μάνου Χατζηδάκη που κάθε φορά τέτοιες μέρες ξεχνάει την οικογένεια και τον Ολυμπιακό για να εντρυφήσει όσο βαθύτερα μπορεί στην επόμενη μέρα των εισηγμένων. Μιλάμε για ξενύχτια, υπολογισμούς στο ecxel, και φυσικά απερίσπατος από όλα.

---

H επενδυτική εταιρεία ακινήτων Noval του ομίλου Viohalco κάνει τη μεγάλη κίνηση. Βγαίνει στην αγορά με δημόσια προσφορά, για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ και διάρκειας επτά ετών προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της σε έργα κτίρια γραφείων με πιστοποίηση LEED ή/και BREEAM, έργα αστικής ανάπλασης μικτής χρήσης, τουριστικά καταλύματα, logistics centers, data centers κ.α τα οποίες θα έχουν «πράσινα» χαρακτηριστικά. Η δημόσια προσφορά θα διαρκέσει από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Το εύρος της απόδοσης θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου ενώ η διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων του Χ.Α θα ξεκινήσει στις 7 Δεκεμβρίου. Εκτίμηση της στήλης είναι πως το ομόλογο θα γίνει ανάρπαστο καθώς η υπογραφή της Viohalco φτάνει και περισσεύει για να προσελκύσει νέα κεφάλαια με win win αποδόσεις.

---

Μένοντας στον όμιλο Viohalco, η στήλη θα επιμείνει στη Cenergy για μια ακόμη ημέρα. Χθες η μετοχή κατέγραψε σε νέο υψηλό, κλείνοντας στα 3 ευρώ, σε μια κακή ημέρα για το Χρηματιστήριο. Διάφοροι «παίκτες» που φτιάχνουν «λομπάκια τύπου 99» έχουν αρχίσει να σορτάρουν τη μετοχή ποντάροντας σε σχηματισμό κορυφής και μεγάλη διόρθωση. Πιθανόν θα είναι οι εκείνοι των οποίων τα λεφτά θα αποτελέσουν την καύσιμη ύλη για τα επόμενα επίπεδα κεφαλαιοποίησης της καλής ελληνική εταιρείας η οποία σύντομα θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει επίσημα το deal με πώληση μετοχών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

---

Οι καλές εταιρείες με μέλλον και προοπτικές μπορεί να έχουν αυξήσει την αξία τους στο ταμπλό ανεξάρτητα από την πορεία του Γενικού Δείκτη, παραμένουν ωστόσο υποτιμημένες συγκριτικά με τις αξίες στις διεθνείς αγορές. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η Τέρνα Ενεργειακή η οποία συγκρινόμενη με ομοειδείς εταιρείες της Ε.Ε σε όρους EV/EBITDA και άλλους σημαντικούς δείκτες αποτίμησης, έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Η ΤΕΝΕΡΓ έχει δώσει εξαιρετικές αποδόσεις στο χρηματιστήριο και έχει να προσφέρει ακόμη καλύτερες στο μέλλον, αλλά αποτελεί και μια από τις πιο γαλαντόμες εισηγμένες από πλευράς επιστροφής κερδών στους μετόχους της και μάλιστα σε δύσκολες περιόδους.

Συνολικά φέτος έχει διανείμει μερίσματα 0,34 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 39,4 εκατ. ευρώ (0,17 ευρώ τον Ιούλιο και άλλα τόσα τώρα). Ακόμη και μετά την σημαντική άνοδό της μετοχής στο ταμπλό με την χρηματιστηριακή της αξία στα 1,6 δισ. ευρώ, η μερισματική απόδοση είναι εξαιρετικά υψηλή καθώς με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται κοντά στο 2,5%.

Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες με τέτοιες μερισματικές αποδόσεις, πολύ δε περισσότερο αν σκεφτεί κανείς πως οι επιστροφές θα αυξηθούν κατακόρυφα λαμβάνοντας υπόψη το growth story της εταιρείας, το τεράστιο επενδυτικό της πρόγραμμα και τις ισχυρές ταμειακές ροές που προβλέπεται να έχει στο μέλλον.

---

Τι να πει και τι να σχολιάσει κανείς για τη χρηματιστηριακή εικόνα της Attica Bank. Να χαιρόμαστε τις Αρχές μας που έχουν επιτρέψει αυτό το απαrάδεκτο «πανηγρύρι» να εξελίσσεται. Θα μου πείτε απόκριες έρχονται, ας αφήσουμε την μεγάλη αγαπημένη του κράτους να έχει 2,5 δισ. κεφαλαιοποίηση, την επόμενη 1 δισ. και μεθαύριο μερικά εκατομμύρια. Όπως γράφει και ο Θ. Μαυρίδης στο άρθρο του, ποπλύ θα θέλαμε να γνωρίσουμε έναν - έστω έναν- επενδυτή που αγοράζει μετοχές της Atiica στο 1 δισ. χρηματιστηριακής αξίας... Σήμερα, μιας και το έφερε η κουβέντα, μπαίνει προς διαπραγμάτευση ου δικαίωμα. Να δείτε που θα ...πάει όσο χαμηλότερα γίνεται. Και τα -30% της μετοχής θα είναι στο πρόγραμμα...

---

Τη θέση στο κλαμπ των μεγάλων του FTSE Large Cap η Quest την κέρδισε επάξια λόγω της εξαιρετικής πορείας των αποτελεσμάτων και της κεφαλαιοποίησης τω 600 εκατ. ευρώ. Μεγάλη χαμένη από τις αλλαγές στους δείκτες FTSE, η μετοχή της ΕΧΑΕ η οποία με αξία 200 εκατ. ευρώ, πέφτει ένα επίπεδο κάτω, στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης από τον Δεκέμβριο…

Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Quest, κρατάμε ότι η μεγέθυνση της εταιρείας θα συνεχίσει να κινείται έως τέλος του έτους με διψήφια ποσοστά. Χαμηλότερα πάντως από την ανάπτυξη που κατέγραψε στο εννεάμηνο, όπου ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 669,3 εκατ.ευρώ και τα καθαρά κέρδη πενταπλασιάστηκαν στα 110,6 εκατ.ευρώ.

Οι επενδύσεις που πραγματοποίησε ήταν 13,3 εκατ.ευρώ, με την συντριπτική πλειονότητά τους να αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ο οποίος μέσω της ACS ναι μεν σημείωσε ανοδική πορεία, αλλά η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της πτώσης των ηλεκτρονικών πωλήσεων, σε σύγκριση πάντα με το 2020.

Η ρευστότητα του ομίλου παραμένει δυνατή, με συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ. ευρώ. Κάτι που επιτρέπει την συνέχιση των αναπτυξιακών σχεδίων, καθώς και τη διανομή προμερίσματος στους μετόχους, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

---

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των ανθρώπων που, τρόπω τινά, ανακατεύουν την τράπουλα στα Telcos της χώρας στο χθεσινό συνέδριο Infocom. Σχολιάζοντας το deal της United με τη Forthnet ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι κάθε ευρώ που έρχεται στην Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτο. «Με χαροποιεί, είναι καλό για τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Ο ισχυρός άνδρας του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού ομίλου της χώρας ανέφερε ότι είναι σημαντικό οι παίκτες της αγοράς να είναι υγιείς και να πραγματοποιούν επενδύσεις, γεγονός που σημαίνει καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές. Σίγουρα κάτι γνωρίζει από επενδύσεις ο Τσαμάζ, καθώς ο ΟΤΕ έχει τοποθετήσει περί τα 5 δισ. ευρώ τη δεκαετία της κρίσης και περίπου 5 δισ. την τελευταία τετραετία.

---

Ο CEO της Wind Νάσος Ζαρκαλής έστειλε το μύνυμα ότι το deal με την United Group και η συγχώνευση με τη Forthnet θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρότατου πόλου. Αποτελεί, δε, την καλύτερη μέρα για την εταιρεία, όπως είπε.

Ένα πάντως, είναι βέβαιο. Ότι οι τηλεπικοινωνίες θα αποτελέσουν έναν από τους πιο βασικούς μοχλούς για την ανάκαμψη της οικονομίας.

---

Επίσημη αργία σήμερα στη Wall Street, αύριο ημιαργία με τις αγορές να κλείνουν στις 20:00. Εμείς εδώ σήμερα και αύριο κανονικά. Ωστόσο αύριο σε όλο τον κόσμο αύριο είναι η γιορτή του λιανεμπορίου (Black Friday) και μια ευκαιρία για φθηνές αγορές και ελαφρύτερες αποθήκες.

---

Όλο αλλαγές είναι οι Γερμανοί στο χρηματιστήριό τους και όλες μάλλον για καλό. Μετά την αλλαγή του DAX 30 σε DAX 40, από την ερχόμενη Δευτέρα 29/11 η αγορά της Γερμανίας (Deutsche Boerse) θα κλείνει στις 23:00 ώρα Ελλάδος προκειμένου να συμβαδίζει με τις αγορές των ΗΠΑ.

---

Νέες συνήθειες και ένα βήμα πιο μπροστά από όλους: Αντί της καθιερωμένης εισαγωγής και παρουσίασης των αποτελεσμάτων ο ΟΠΑΠ έστειλε 17λεπτο βίντεο με την παρουσίαση στους αναλυτές με παρουσιαστές τον Jan Karas CEO και Pavel Mucha CFO του ομίλου.

Με αυτό τον τρόπο η επενδυτική κοινότητα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη αφού είχαν παρουσιαστεί τα βασικά στοιχεία των επιδόσεων του τρίτου τριμήνου και στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης που ξεκίνησε στις 16:00 το μεσημέρι μπήκε χωρίς καθυστέρηση στο κομμάτι των ερωτήσεων.

Δείγμα γραφής εταιρείας που σέβεται απόλυτα τους επαγγελματίες της αγοράς και ένα λαμπρό παράδειγμα για όσους θέλουν να λένε ότι επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με τους αναλυτές. Για όσους πάλι εξαντλούν την δημιουργικότητα τους σε ένα δελτίο τύπου την εποχή των πολυμέσων και του γρήγορου internet ας μην αναρωτιούνται γιατί οι εταιρείες τους είναι στα αζήτητα παρά τα καλά τους μεγέθη.

---

Στην Motor oil το γ’ τρίμηνο του 2021 έχει ήδη μπει στο πάνθεον της ιστορίας με τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών. Το διυλιστήριο της Motor oil έχει ονομαστική δυναμικότητα διύλισης 172 χιλιάδων βαρελιών αργού πετρελαίου την ημέρα. Το οποίον μας κάνει 15.824.000 βαρέλια το τρίμηνο ή αν θέλουμε να το μετατρέψουμε σε μετρικούς τόνους 2,197 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

H εκμετάλλευση της δυναμικότητας ισχύος (capacity utilization) στο γ’ τρίμηνο ξεπέρασε το 100% προσεγγίζοντας μια από τις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών: 2,444 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ή 111% της ονομαστικής δυναμικότητας.

Μαζί με την εμπορία άλλων πετρελαιοειδών το σύνολο των πωλήσεων των επεξεργασμένων όγκων έφθασε τα 4,029 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το οποίο είναι σίγουρα ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών.

Οι πωλήσεις που αφορούν τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα επέστρεψαν σε προ πανδημίας επίπεδα, οι εξαγωγές σημείωσαν την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών και η εσωτερική αγορά (καύσιμα κίνησης) εμφάνισαν ζήτηση υψηλότερη από το γ’ τρίμηνο του 2019.

Η επένδυση για την παραγωγή ενισχυμένης βενζίνης εκτιμάται ότι θα προσθέσει 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ενώ στα λειτουργικά αποτελέσματα καθώς η νέα μονάδα αναμένεται να μπει σε λειτουργία στο α’ τρίμηνο του 2022. Σε ότι αφορά το διεθνές περιβάλλον τα περιθώρια διύλισης έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά τους στο δ’ τρίμηνο παραμένουν ωστόσο αισθητά υψηλότερα από το περυσινό εξαιρετικά αδύναμο δ’ τρίμηνο.

---

Η χθεσινή ημέρα ήταν η ακριβότερη του συστήματος Target Model από την λειτουργία του. Η μέση οριακή τιμή του συστήματος έφθασε τα 281 €/MWh με υψηλό τα 385 €/MWh. Οι ανανεώσιμες έχουν επανέλθει πάνω από το 30% στο μίγμα παραγωγής αλλά αυτό δεν φθάνει για να εξομαλυνθεί η πίεση από τις «ακριβές» μονάδες φυσικού αερίου που συμμετέχουν με 46% στην παραγωγή. Για σήμερα η μέση οριακή τιμή βρίσκεται στο 285,24 με την υψηλή να υποχωρεί στο 370,51 €/ΜWh.

---

Ακριβά φαίνεται πως θα κοστίσουν στον Jamie Dimon και την τράπεζά που διοικεί, την JPMorgan, τα αστεία που επέλεξε να κάνει κατά την διάρκεια μίας εκδήλωσης στην Βοστώνη την Τρίτη το βράδυ. Προσπαθώντας μάλλον να κάνει χιούμορ και να ευθυμήσει τους παρευρισκόμενους, ο ελληνικής καταγωγής σημαντικότερος τραπεζίτης των ΗΠΑ είπε λίγο πολύ πως «βάζει στοίχημα πως η τράπεζά του θα ζήσει περισσότερο από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας». Αφορμή για την απόπειρα αστεϊσμού ήταν η ταυτόχρονη επέτειος των 100 ετών από την ίδρυση του Κ.Κ.Κ. και της επιχειρηματικής παρουσίας της JPMorgan στην μεγάλη ασιατική χώρα. Για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ευχάριστα, ο Dimon είπε πως φυσικά αυτό δεν θα μπορούσε να το πει στην Κίνα. Ο Dimon φαίνεται πως είχε μεγάλα κέφια, αφού στην συνέχεια σχολίασε την έλλειψη ελευθερίας στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ και ασχολήθηκε και με το ζήτημα μίας πιθανής πολεμικής σύρραξης με αφορμή την Ταϊβάν.

Απ’ ότι φαίνεται, η Κινεζική ηγεσία δεν ενθουσιάστηκε και πολύ από το χιούμορ και τα κέφια του Dimon. Ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις, δηλώσεις που όπως είπε έγιναν μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, αλλά η δυσαρέσκειά τους αποκλείεται να μην έφθασε στα αυτιά του Dimon. Πριν περάσει μία ημέρα από τις δηλώσεις, ο Dimon «κατάπιε» τις δηλώσεις του, αναφέροντας επί λέξει πως «λυπάμαι για τις δηλώσεις, τις οποίες δεν έπρεπε να έχω κάνει. Απλώς προσπαθούσα να τονίσω την δύναμη και την μακρά επιχειρηματική παρουσία της τράπεζάς μου».

Δεν ξέρουμε αν ο πρόεδρος Xi έστειλε προσωπικό μήνυμα στον Dimon, μας φαίνεται λίγο δύσκολο, αλλά θα βάζαμε στοίχημα πως κάποιοι άλλοι στην διοίκηση της μεγάλης αμερικανικής τράπεζας θα θύμισαν στο αφεντικό τους τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην Κίνα η ελβετική τράπεζα UBS, ο ισπανικός κολοσσός Zara και άλλες δυτικές εταιρείες εξαιτίας δηλώσεων στελεχών τους που δεν άρεσαν στην κινεζική ηγεσία ή το πρωτάθλημα μπάσκετ NBA εξαιτίας δηλώσεων καλαθοσφαιριστών. Όσο δυνατή και ιστορική να είναι η JPMorgan, τελικά μάλλον δεν έχει την άνεση να εκφράζει ελεύθερα την άποψή της όταν πρόκειται για την Κίνα.

---

Βελτίωση των οικονομικών δεικτών κατέγραψε στο εννεάμηνο ο ΟΛΠ. Κρατάμε ότι η κρουαζιέρα έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος της προ πανδημίας περιόδου αν και η κίνηση ήταν σχεδόν στο μισό του 2019. Ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που κατέπλευσαν στο εννεάμηνο του είναι μειωμένος κατά 43,2% έναντι του εννεαμήνου 2019 (272 έναντι 479 το 2019). Μεγαλύτερη όμως μείωση καταγράφεται στους επιβάτες, καθώς αυτή είναι 75,6% χαμηλότερη συγκριτικά με το 2019. Θετικά τα νέα από την ακτοπλοΐα που καταγράφεται αύξηση 8% στην επιβατική κίνηση (από 8,7 εκατ. σε 9,4 εκατ.) και 7,5% στην διέλευση οχημάτων (από 1,8 εκατ. σε 1,9 εκατ.) σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Η αναθέρμανση της αγοράς μετά την πανδημική κρίση αποτυπώνεται και στα εμπορευματοκιβώτια, όπου καταγράφηκε στο εννεάμηνο αύξηση 16,6% στη συνολική διακίνηση (από 399.285 TEU σε 465.584 TEU).

Στην κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης και των προγραμματισμένων δόσεων των τραπεζικών της δανείων από τις λειτουργικές ταμειακές ροές, επικεντρώθηκε η διοίκηση της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας φέτος. Παράλληλα, διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα πιστωτικά όρια των πιστωτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας, που ανήλθει σε 2,37 εκατ.ευρώ, έναντι 3,58 εκατ.ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Η εταιρεία εκτιμά πως θα συνεχίσει να καταγράφει θετικά αποτελέσματα και το τελευταίο τρίμηνο, ωστόσο guidance δεν δίνεται. Ο λόγος; Η τυχόν επιδείνωση της πανδημίας, του μεταφορικού κόστους και των τιμών ενέργειας.