Βίλια: Σε δύσβατο σημείο η πυρκαγιά, «ασφαλίστηκε» ο οικισμός - Στη μάχη και τα δύο Ilyushin

Βίλια: Σε δύσβατο σημείο η πυρκαγιά, «ασφαλίστηκε» ο οικισμός - Στη μάχη και τα δύο Ilyushin

Συνεχίζεται η μάχη με τα φλόγες στην περιοχή των Βιλίων, καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει σε δύσβατο σημείο. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ενώ σε λίγη ώρα θα αρχίσουν ρίψεις και τα δύο αεροσκάφη Ilyushin. Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν την δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων. Στη Λαυρεωτική η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί ενώ τα πυροσβεστικά Μέσα σβήνουν κάποιες μικροεστίες εσωτερικά και περιβρέχουν την περίμετρο για αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Στα Βίλια έχουν οριοθετηθεί κομμάτια που κατευθύνονταν είτε ανατολικά είτε δυτικά (Αγία Παρασκευή) ενώ οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε Παλαιοχώρι, Άγιο Γεώργιο και στο όρος Πατέρας όπου έχει ανέβει η πυρκαγιά σε δύσβατο σημείο. Στο σημείο επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, Beriev, Canadair και ελικόπτερα.

Σε κάθε περίπτωση, σε όλη τη χώρα υπάρχει διασπορά πυροσβεστικών μέσων, ακόμη και στις πιο απόμακρες περιοχές, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν άμεσα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στο Κρύο Πηγάδι ενώ υπήρξαν νέες εκκενώσεις οικισμών και ενός γηροκομείου. 



Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.  Συγκεκριμένα επιχειρούν 6 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Στην Κερατέα, κοντά στο Μαρκάτι η φωτιά είναι χωρίς ενεργά μέτωπα, αλλά, με μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται άμεσα, από συνολικά 104 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων και 34 οχήματα οι οποίοι έδωσαν μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

«Δόθηκε μεγάλος αγώνας όλη τη νύχτα στα Βίλια από τις επίγειες δυνάμεις οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν σε δύσβατα σημεία, όπου μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να επιχειρήσουν», δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, ενώ νωρίς το βράδυ της Δευτέρα είχε εκκενωθεί ο οικισμός Βενίζα. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα. Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

«Είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά. Ελπίδα μας είναι να μην είναι ισχυροί οι άνεμοι και από ότι φαίνεται θα διατηρηθούν έτσι και αυτό θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη της πυρκαγιάς. Ευελπιστούμε τα εναέρια μέσα να περιορίσουν κατά το δυνατό την πυρκαγιά για να γίνουν επίγειες επιχειρήσεις εκεί που δεν μπορούν τώρα. Δεν κινδυνεύουν αυτή τη στιγμή οικισμοί αλλά προληπτικά λόγω του καπνού εκκενώνονται είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Στην περιοχή των Βιλίων επιχειρούν συνολικά 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων, οκτώ ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 115 οχήματα, δυνάμεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκείνες που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία, 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Μάνδρας Χρήστος Στάθης υποστήριξε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι οι ενδείξεις ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις. Μάλιστα επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία. Σημείωσε ότι οι ελπίδες για την κατάσβεση της φωτιάς στρέφονται στα εναέρια μέσα, καθώς το σημείο είναι δύσβατο.

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση γηροκομείου


Έπειτα από επικοινωνία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου και τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό, 12 τρόφιμοι μεταφέρθηκαν για φιλοξενία στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» και  άλλοι 2, θετικοί στη νόσο Covid-19, διακομίστηκαν στο ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί από χθες το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο και το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων καθώς και τα Κέντρα Υγείας Μεγάρων και Ελευσίνας. 

Οι υγειονομικές δομές που είχαν τεθεί χθες σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς στην Κερατέα (Τοπικό Ιατρείο Κερατέας και Κέντρο Υγείας Λαυρίου) έχουν επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Καλύτερη εικόνα στην Κερατέα


Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως «έχουμε το μάτι στραμμένο στα Βίλια».

Σημείωσε πως στη Κερατέα είναι πολύ καλή η εικόνα από το πύρινο μέτωπο. «Το βράδυ δεν υπήρξαν αναζωπυρώσεις διότι είχε πλήρη άπνοια Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια».

«Από το πρωί χθες μέχρι το βράδυ, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη. Εμείς έχουμε και 15 οχήματα δικά μας μικρά οχήματα που βοήθησαν μαζί με εθελοντές, ενώ είχαμε και βοήθεια από άλλους δήμους αλλά κυρίως της Περιφέρειας, του κ. Πατούλη που έστειλε αμέτρητες υδροφόρες μεγάλες. Και το κυριότερο ένα μηχάνημα σκαφτικό μεγάλο D9, το οποίο αν δεν έκανε αντιπυρική ζώνη, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά θα ξέφευγε προς τον Δρυό και τη παραλία», είπε.

Σχετικά με τη καταγγελία του εργαζόμενου στη καθαριότητα για εμπρησμό, είπε ότι «δεν έχουμε καταγράψει αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου αλλά υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στον δράστη. Το θέμα έχει πάει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής».