Βελτιωμένα τα πύρινα μέτωπα στα Στύρα Ευβοίας και στον Βαρνάβα

Βελτιωμένα τα πύρινα μέτωπα στα Στύρα Ευβοίας και στον Βαρνάβα

Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα των πύρινων μετώπων στην Εύβοια και στον Βαρνάβα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν ωστόσο σε επιφυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής εκφράζεται η ελπίδα ότι οι μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σήμερα σε Βαρνάβα και Στύρα Ευβοίας, θα τεθούν σύντομα υπό έλεγχο. 

«Άλλη μια δύσκολη μέρα», όπως είπε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας με συνολικά 51 πύρινα μέτωπα στη χώρα και ανέμους 6,7 και τοπικά 8 μποφόρ, που δυσκολεύουν το έργο όσων επιχειρούν. 

Εύβοια: Αισθητά βελτιωμένη η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς στα Στύρα

«Η εικόνα είναι καλύτερη από ότι 3 ώρες πριν. Οι συχνές ρίψεις από αέρος αλλά και η τοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος έχει περιορίσει τη φωτιά σε ένα κύριο μέτωπο στο χωριό Νιμπορειό που έχει εκκενωθεί», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή επιχειρούν στην περιοχή 2 ελικόπτερα όπου σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη «κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις στα μέτωπα της φωτιάς» και παράλληλα αναπτύσσονται οι δυνάμεις από εδάφους.

Σε ό,τι αφορά τα αεροσκάφη που πήραν μέρος στην κατάσβεση «αποσύρθηκαν λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων» και όπως σημειώνει ο κ. Κελαϊδίτης «περιμένουμε γύρω στις 8:00 το βράδυ να έχουμε ύφεση των ανέμων και έτσι θα μας δοθεί η δυνατότητα να χτυπήσουμε τα μέτωπα της φωτιάς και να περιορίσουμε τις καταστροφικές φλόγες».

Επιπροσθέτως, στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη εκτός από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί από αρκετές περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας συμμετέχουν ομάδες εθελοντών, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα από τους Δήμους και την Περιφέρεια όπως επίσης και μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα ενώ η συγκεκριμένη έκταση στην οποία επεκτείνεται τώρα η φωτιά είχε καεί πάλι πριν από 14 χρόνια, το 2007.

Μήνυμα του 112 με εντολή εκκένωσης για το Νημποριό

Στο μεταξύ, το απόγευμα του Σαββάτου, 10.07.2021, το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απέστειλε μήνυμα στους πολίτες της Εύβοιας να απομακρυνθούν από την περιοχή Νημποριό προς Μαρμάρι – Κάρυστο.

«Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή Νημποριού Εύβοιας απομακρυνθείτε τώρα προς Μαρμάρι – Κάρυστο για προληπτικούς λόγους. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή», αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος μιλώντας στο evima.gr τόνισε ότι η φωτιά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης. Επιχειρούν επίγειες και ε άριες δυνάμεις ενώ έχει διακοπεί ο δρόμος Στύρα – Νέα Στύρα και η κυκλοφορία διεξάγεται από το Ρεούζι. Το μέτωπο που καίει αυτή την ώρα είναι πολύ μεγάλο ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε από την Πυροσβεστική το χωριό Νημποριό», τόνισε ο Λευτέρης Ραβιόλος.

«Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε την επέκταση της φωτιάς προς τον οικισμό Νημποριό που έχει εκκενωθεί προληπτικά» δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης που βρίσκεται στο μέτωπο της φωτιάς.

Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μεταξύ των οποίων τρία ελικόπτερα, δύο αεροπλάνα. ισχυρές επίγειες δυνάμεις οι οποίες ενισχύονται και από πυροσβεστικά οχήματα που μετακινούνται προς την περιοχή ενώ παράλληλα υπάρχουν υδροφόρες της Περιφέρειας Στερεάς και των δήμων όπως επίσης και χωματουργικά μηχανήματα.

"Στην αρχή η φωτιά κινήθηκε επικίνδυνα και προς τα Νέα Στύρα. Φοβηθήκαμε αλλά πολύ γρήγορα έφτασαν πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες απομάκρυναν κάθε κίνδυνο. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει μέτωπο προς τα Νέα Στύρα και επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες προς το Νημποριό όπου έχει εκκενωθεί προληπτικά το χωριό» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Παπανικολάου ξενοδόχος από την περιοχή και ο ίδιος διαπιστώνει ακόμη ότι "απέτρεψαν τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς στα Νέα Στύρα οι ισχυρές δυνάμεις που έφτασαν στην περιοχή τόσο οι επίγειες όσο και τα σινούκ και απομάκρυναν τον εφιάλτη. Το μέτωπο πάντως εξακολουθεί είναι μεγάλο καθώς υπάρχουν ισχυροί άνεμοι» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει .

Μάχη με τις φλόγες στον Βαρνάβα 

Έτερο μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Βαρνάβα. Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή κάνουν πολύ δύσκολο το έργο όσων επιχειρούν, καθώς ο άνεμος αλλάζει κατευθύνσεις και οι ξαφνικές ριπές «φουντώνουν» το μέτωπο.

🎥 Οπτικό υλικό από την δασική πυρκαγιά 🔥🔥🔥 στον Βαρνάβα Αττικής. pic.twitter.com/16Qhmvb4bC

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 10, 2021 >

Στον Βαρνάβα ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και πλέον επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, (ΜΕΤΠΕ), 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό και 7 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev-200.

Παράλληλα μεταβαίνουν στο μέτωπο της πυρκαγιάς και άλλοι 11 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Πυροσβεστική Διοίκηση Στερεάς Ελλάδας, ενώ συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

(EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ο δήμαρχος Μαραθώνας Στέλιος Τσίρκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το έργο κατάσβεσης είναι δύσκολο από τις επίγειες δυνάμεις καθώς είναι σε δύσβατο σημείο η πυρκαγιά και μόνο οι εναέριες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν. Παράλληλα, οι άνεμοι 4-5 μποφόρ κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης. Στην περιοχή υπάρχουν αγροικίες όπως είπε ο κ. Τσίρκας, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν ειδοποιηθεί και έχουν απομακρυνθεί. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, καίει δασική έκταση με πουρνάρια και πεύκα, νότια του χωριού, όπου υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια, τα οποία δεν κινδυνεύουν από τη φωτιά, καθώς ο άνεμος φυσάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η κατάσταση έχει χαρακτηριστεί προβληματική για το λόγο αυτό η Τροχαία έχει κλείσει ορισμένους δρόμους.

Συγκεκριμένα, διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχει στην Επαρχιακή Οδό Μαραθώνα – Καπανδριτίου στο ύψος της οδού Αθηνών, στη Ρήγα Φεραίου (Λεωφόρος Βαρνάβα) από την οδό Μιλτιάδη Μαντά στο ρεύμα προς Βαρνάβα, στην οδό 25ης Μαρτίου και Νήσου Σερίφου στο ρεύμα προς Βαρνάβα και από το χωριό Βόθωνα στο ρεύμα προς Γραμματικό.

Στη μάχη και το Beriev

Το Beriev-200 παρελήφθη πριν από μερικές ημέρες από την Ελλάδα και ήδη έχει συμμετάσχει σε αρκετές επιχειρήσεις κατάσβεσης. Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα μέσα στις αντιπυρικές μάχες και είναι έτοιμο να το αποδείξει στην πράξη.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

(EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Ελευσίνα-Ασπρόπυργος

Στο μεταξύ, στην Ελευσίνα η πυρκαγιά είναι σε ξερά χόρτα στην περιοχή Πάτημα, ανάμεσα σε εργοστάσια, τα οποία όμως, σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν. Στη Δυτική Αττική, εκτός από το Πάτημα της Ελευσίνας, πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στον δρόμο για Δερβενοχώρια στην περιοχή της Μαγούλας, στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και Τροίας στον Ασπρόπυργο και στην περιοχή Ρουπάκι, επίσης στον Ασπρόπυργο.Σέ όλες αυτές τις πυρκαγιές στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο, επιχειρούν συνολικά 56 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη, με τη συνδρομή υδροφόρων ΟΤΑ.

Λόγω των πυρκαγιών αυτών η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στη λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής στον Ασπρόπυργο, από το ύψος της λεωφόρου ΝΑΤΟ και από το ύψος του εργοστασίου Παπαστράτος, καθώς και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Δερβενοχωρίων από το ύψος του εργοστασίου Κανάκη.

(EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)